sobota, 2. december 2023

TEDEN BOŽJE BESEDE 3. 12. 2023-10. 12. 2023

 1. ADVENTNA NEDELJA

»Ti, Gospod, si naš Oče in odkupitelj.« Dokler živimo v času, smo v svetu negoto­vosti, spremenljivosti in minljivosti. Vse, kar se začne, se tudi enkrat neha, vse, kar se rodi, mora enkrat umreti. Neumrljiv, vekotrajen je le duh, tudi človekov. Večen pa je samo Bog. Večnost namreč ne zajema samo trajanje brez konca, ampak tudi vse dobre in lepe vsebine in možnosti življe­nja duha in srca tja v brezmejnost.

Greh vsake vrste zamegljuje pogled k Bogu in počasi lahko privede tako globoko, da člo­vek Boga ne vidi več, mu ne pomeni nič, mu tudi nasprotuje in ga nazadnje lah­ko celo zanika. Bog je luč in vznemirlji­vo moti človeka, ki ga je prevzela tema.

To zamegljenost neba lahko spet predre hrepenenje, ki pa je v resnici spet Božja skrivnostna ponudba, namig, kje in kako naj človek išče sam sebe, da bo znal iskati Boga in pot k njemu. In hrepenenju začne odgovarjati upanje, iz njega pa raste zau­panje.

Vrhunec pobožnosti je, ko človek lahko iskreno reče Bogu: »Moj Oče!« Ne le z besedo, to zna vsak, ampak s srcem, ko Boga ceni nad vse, ga ljubi, je zagledan vanj, ga posluša, mu zaupa. To je odraz naravnega razmerja med otrokom in oče­tom.

Ni čudno, da je nekdo dejal: »Pri spo­vedi sem dobil za pokoro, naj zmolim očenaš. Pa mi do danes še ni uspelo.« Na prvi pogled je bogoslužje le ponavlja­nje in spominjanje. Triletni program be­ril vnaša nekaj raznolikosti, bogatejši pogled v zakladnico Božje besede. Ko pa z mislijo in srcem v bogoslužju sodeluje­mo, pronica v nas njegov duh. Življenje nikoli ni ponavljanje; dan je resda podo­ben dnevu, a je vsak povsem nov. Vse cer­kveno leto ima ta namen, da Boga bolje spoznavamo, pa da si v zavest kličemo, kaj vse Oče v Sinu in svojem Duhu dela za dobro človeka. Iz tega potem lahko živimo.

To je tisto, čemur je Jezus rekel: »Čujte!« Ne gre le za čuječnost glede gre­ha, ampak za tisto zbranost in iskrenost duha, da vse, kar počnemo, delamo z za­vestjo, da je potrebno in dobro. S tem pa tudi najbolj navadne stvari postanejo dragocene, nas razveseljujejo in izgraju­jejo pa Boga slavijo.

Anton Slabe

Na god zavetnice cerkvene glasbe, sve­te Cecilije, v sredo, 22. novembra, ki ji je prof. Jože Trošt vse življenje zvesto služil in jo posebej častil, ga je Gospod nebeških zborov povabil na nebeško gostijo. Tako se je izteklo nadvse boga­to zemeljsko življenje moža, ki bo tudi v zgodovini naše stolnice zapisan z zlati­mi črkami. Kar 43 let (od leta 1970 do 2013) je bil namreč regens chori, vodja stolnega kora.

Kaj več o tem bomo zapi­sali v naslednji številki TBB, tokrat pa samo nekaj osnovnih življenjskih podat­kov in del pridige, ki jo je imel pri pog­rebni sveti maši v soboto, 25. novembra, v Logu pri Vipavi koprski škof dr. Jurij Bizjak.

Gospod Jože Trošt, duhovnik, glas­benik, dirigent in skladatelj, je bil rojen 12 maja 1940 na Colu nad Aj­dovščino. Osnovno šolo je obiskoval na Colu, nižjo gimnazijo v Vipavi, kjer je bil gojenec Malega semenišča, višjo gimnazijo pa v Ajdovščini. Bogoslovje in Teološko fakulteto je do­končal v Ljubljani in bil leta 1966 v Logu pri Vipavi posvečen v duhov­nika. Po enem letu kaplanovanja v Postojni je odšel na dvoletni študij glasbe v Rim.

Ob vseh službah in dejavnostih je gospod Trošt ves čas gojil in razvi­jal tudi svoje skladateljske darove in sposobnosti in iz svojega zaklada pri­našal vedno nove melodije in napeve za zborovske in instrumentalne za­sedbe. Kakor iz nedrij doline Trente vre reka Soča, kakor iz osrčja Nano­sa vre reka Vipava, kakor iz krila An­gelske gore vre reka Hubelj, tako je iz njegovega osrčja vrela reka glasbene­ga ustvarjanja in napajala vse doline in planote naše dežele in se razlivala tudi daleč preko njenih mej.

Po vrnitvi iz Rima je leta 1970 postal »regens chori« v ljubljanski stolni­ci in predavatelj cerkvene glasbe na Teološki fakulteti v Ljubljani.

Leta 1971 je obnovil Orglarsko šolo in pos­tal njen ravnatelj in profesor.

V letih 1973-1977 je študiral dirigiranje in kompozicijo na Akademiji za glas­bo v Ljubljani.

V letih 1974-2000 je bil zborovodja MePZ Anton Foerster.

Od leta 1976 do 2001 je bil odgovorni urednik revije Cerkveni glasbenik.

Od leta 1978 do 1983 je bil zborovod­ja pevskega zbora Alojzij Mav. Pripra­vil in vodil je ogromno festivalov in drugih glasbenih prireditev.

Pri obeh obiskih papeža Janeza Pavla II. v Slo­veniji (1996 in 1999) je dirigiral združenim pevskim zborom. Za svoje delo in zasluge na glasbenem podro­čju je prejel vrsto odličij in priznanj, preteklo leto mu je predsednik Borut Pahor podelil tudi državno odlikova­nje red za zasluge.

V evangeliju smo slišali: »Vi ste sol zemlje, vi ste luč sveta!« Tudi o pokoj­nem Jožetu lahko rečemo, da je bil sol zemlje in luč sveta. Bil je sol zemlje: Kakor sol daje okus jedem, tako nje­govi napevi dajejo vonj in okus našim slavjem in našim obredom, našim slovesnostim in našim svečanostim. In kakor sol ohranja zdrave naše jedi, tako njegova glasba ohranja zdrave­ga našega duha in naše duhovno živ­ljenje. I

n bil je luč sveta: Po koncilu (1965) je visoko dvignil baklo glas­bene prenove cerkvenega petja in s svojim skladateljskim, dirigentskim in pedagoškim delom vzgojil na tiso­če dobrih glasbenikov in organistov, zborovodij in pevcev, ki bodo še dolgo ohranjali cerkveno in kulturno dedi­ščino med nami.

 

Za svoje novomašniško geslo si je izbral prvo vrstico znane pesmi: »Hva­la večnemu Bogu, vse stvari ga zdaj molite!« Geslo nam kliče v spomin službo angelov, o katerih je rečeno, da ne znajo in ne zmorejo nič drugega ka­kor to, za kar so poslani. Tako je tudi pokojni Jože imel pred seboj samo eno stvar: Hvalo večnemu Bogu!

Za Gos­poda je živel in delal, za Gospoda se je trudil in ustvarjal. Vedno tudi s priprošnjo k zavetnici glasbe sveti Ceciliji, o kateri je malce hudomušno zapisal: »K tebi se zatekam, o Cecilija santa! Spomni se v Emoni zapuščenega fan­ta, ki še v starosti za glasbo skrbi, se njenega razcveta veseli!« Ni torej nič čudnega, da se ga je njego­va zavetnica spomnila za svoj god in ga na Gospodovo povelje povabila v svoj zbor zmagovalcev, ki v nebesih na veke prepeva novo pesem:

»Veli­ka in čudovita so tvoja dela, Gospod, Bog vsemogočni, pravična in resnič­na so tvoja pota, Kralj vekov! Kdo bi se ne bal, Gospod, in ne slavil tvojega imena? Zakaj ti sam si svet; vsi narodi bodo prišli ter padli pred teboj na ko­lena, ker so se razodele tvoje sodbe« (Raz 15,3-4).

Naj bodo zamahi dirigenta Jožeta tudi zamahi sejalca semena na dobri zem­lji (Mt 13,3-9) in naj zrna in kalčki nje­govih notnih zapisov prinašajo Cerkvi in narodu vedno bogatejšo žetev.

»V svetu, ki se vse bolj oddaljuje od Boga, prižgimo v sebi plamen vere, ki bo osvetlil pot tudi drugim. Na svet moramo gledati, kot da je posut z dragocenimi biseri: to so duše, ki čakajo na Boga.«

(sveti Janez Calabria, redovni ustanovitelj)

   V nedeljo, 3. 12., bo v stolnici ob 16.00 gospod nadškof daroval sveto mašo za + prof. Jožeta Trošta, dolgoletnega regens chori našega stolnega zbora. Prepeval bo zbor Anton Foerster. Lepo vabljeni!

   V sredo, 6. 12., bo v stolnici celodnevno češčenje. Svete maše ob 10.30 ne bo! Ob 18.00 bo sklep z litanijami Srca Jezusovega in sveto mašo. Razpored češčenja bo objavljen v naslednji številki. Lepo vabljeni!

   V četrtek, 7. 12., bodo ob 18.00 slovesne večernice pred Brezmadežno. Lepo vabljeni!

   Na Miklavževo nedeljo, 10. 12., bo slovesno sveto mašo ob 9.00 daroval gospod nadškof. Lepo vabljeni!

   Nedelja, 3. 12.: 1. adventna nedelja nedelja Karitas

   Ponedeljek, 4. 12.: sv. Janez Damaščan, duhovnik, cerkveni učitelj

   Torek, 5. 12.: sv. Saba (Sava), opat, puščavnik

   Sreda, 6. 12.: sv. Nikolaj, Miklavž, škof, v stolnici slovesni praznik

   Četrtek, 7. 12.: sv. Ambrož, škof, cerkveni učitelj

   Petek, 8. 12.: brezmadežno spočetje DeviceMarije

   Sobota, 9. 12.: sv. Peter Fourier, redovni ustanovitelj

   Nedelja, 10. 12.: 2. adventna nedelja

10.00-11.00 redne jutranje

molivke/ci 11.00-12.00 posamezniki

(tiho češčenje) 12.00-13.00 kanoniki 13.00-14.00 posamezniki

(tiho češčenje) 14.00-15.00 redovnice in redovniki 15.00-16.00 posamezniki

(tiho češčenje) 16.00-17.00 župnijski pastoralni svet

17.00-18.00 neokatehumeni

18.00 sklep češčenja s petimi litanijami Srca Jezusovega in sveto mašo.


SKUPNA MOLITEV V STOLNICI

VSAK DAN

8.30 in ob 18.00: Rožni venec pred Najsvetejšim

18.00: Rožni venec

NEDELJA

15.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

PRVI ČETRTEK

Po večerni maši molitev v čast svetemu Jožefu

PRVI PETEK

8.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

15.00: Ura Božjega usmiljenja

PRVA SOBOTA

8.30: molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

URNIK SVETIH MAŠ

Delavniki: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 18.30 Ob sobotah in prvih petkih tudi ob 16.00

Cerkveni prazniki na delovni dan: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 16.00, 18.30

Nedelje in zapovedani prazniki: 6.30, 8.00, 9.00, 10.30, 11.30, 12.30, 16.00, 18.30

Ni komentarjev:

Objavite komentar