sobota, 23. december 2023

TEDEN BOŽJE BESEDE 24. 12. 2023 - 14. 1. 2024

»PRIDI, GOSPOD JEZUS!«

Pridi
in se sprehodi po našem mes­tu. Stopi med naše ulice, trge in par­ke, povzpni se na Golovec in Rožnik, stopi v naša stanovanja, hiše, pisarne in prodajalne, šole in fakultete ... Pri­di in blagoslovi vse, kar nam je po­darjeno, in vse, kar dobrega nastaja v potu našega obraza.

Pridi in prebivaj v naših družinah, bodi naš dragi gost, postani naš družin­ski član. Prinesi nam to, kar vsi tako zelo potrebu­jemo: medsebojnega razu­mevanja, ljubezni, miru, prijateljstva .

Pridi k meni osebno, na­seli se v mojem srcu, da te bom mogel zares vzljubiti in te prinašati drugim okoli sebe: do­mačim, sosedom, prijateljem, sodelavcem, sošolcem, pa tudi čisto nak­ljučnim neznancem.

»Pridi, Gospod Jezus!« Pridi in os­tani z nami, s teboj želimo začeti in zastaviti korak v novo leto 2024. Pri­di in blagoslovi ga!

»Gospodove milosti bom na veke ope­val.« Danes se ustavimo pri tem odpevu psalma, saj so ti prav tako Božja beseda, čeprav na svoj način; so poe­zija. Občutja, prebliski, navdušenje in potrtost, strah in zaupanje, vese­lje, navdušenje, čisto vse, kar vznikne v človeški duši, je v teh stopetdesetih pesmih izpovedano Bogu.

Nikjer drugje se ne naučimo tako izpove­dovati samega sebe pred Bogom, kot s pomočjo psalmov. Saj so tudi naše cerkvene pesmi podobne, a veliko bolj preproste, pa nam vendar poma­gajo izraziti, česar s svojimi besedami ne znamo, če le pojemo s srcem.

Psalmi nam pomagajo najprej vsaj malo občutiti to, kar je starozavezni pesnik v njih Bogu o sebi izpovedal. Govori­ca srca, molitev duha. Prav gotovo to pomaga, da je vsaka naša molitev bolj osebna in manj samo na pamet govor­jena, da vedno manj polagamo pred Boga svoje besede, pa vedno bolj sebe in svoje življenje.

Je bilo Davidu hudo, ko je spoznal, da ne bo mogel uresničiti svojega veli­častnega načrta, da bi Bogu postavil svetišče, kar si je tako srčno želel?

Saj je vendar hotel s tem pokazati svojo vero, povedati, kako draga mu je bliži­na Boga.

Je bilo Mariji težko, ko je spo­znala, da jo Bog iz mirnega vaškega življenja kliče na neznano pot in pos­lanstvo, za katero se ni pripravljala? Sama je želela le v preprostosti srca, poslušna kot dekla, delati po božje. A oba sta to sprejela.

In David je pre­jel obljubo, da bo njegova "hiša" osta­la na veke. Marija pa, da bo Sveti Duh prišel vanjo in v njej uresničil polnost odrešenja človeštva. Človek, ki nima načrtov, je nekako zaspal, in če nima želja, je zares ubog. Če nima volje, da bi nekaj naredil iz svojega življenja, je kakor brez življenja.

In če se ne nauči prisluškovati svoji vesti in bogosluž­ju, bo šla mimo njega večina Božjih ponudb in pobud in bo ostal na sa­mem v svojih okvirih. Zadnja adventna nedelja naj bo zahvala za Besedo, ki se bo utelesila, da uresniči načrt os­vobajanja človeškega duha za spreje­manje Svetega Duha, ki nas pripravlja na odprtost tej skrivnosti, in za moč, da jo znamo vsrkati z zaupno vero in živeti s predanim zaupanjem.

Anton Slabe

 

Leto, ki se počasi izteka, je bilo zazna­movano z mnogimi podrtimi mo­stovi. Huda vremenska neurja, ki so pustošila po naših krajih, so uničila premnoge domove in podrla veliko mostov. Se naprej se rušijo mostovi med narodi Rusije in Ukrajine, kjer vojni ni videti konca.

Mostovi so se porušili tudi med prebivalci Jezuso­ve zgodovinske dežele, kjer je najprej zasijala luč Kneza miru. Tudi pri nas se težko slišimo in hodimo skupaj v spoštovanju in zaupanju. Zdi se, da tema zmaguje.

A ta občutek vara. Že kdaj v zgodovini se je sredi največje teme zaslišala beseda Vsemogočne­ga: »Glejte, nekaj novega storim, zdaj klije, mar ne opazite?« (Iz 43,19). Vabimo vas, da ji prisluhnete v tej sveti božični noči, ko skupaj s svoji­ mi najdražjimi slavite rojstvo Božje­ga Sina.

Nebeškega Očeta prosimo, da bi jo slišali tudi vsi tisti, ki ste danes sami, ki ste žalostni in zaskrbljeni, ki ste razočarani nad družbo in tudi nad Cerkvijo. Bog je ob začetku našega časa stopil v naš svet kot otrok, ne ker bi ga bil človek vreden, ampak ker ga je potreboval; ne samo da bi mu poma­gal graditi mostove, ki bi spet vzposta­vili porušene odnose med bratom in sestro, med možem in ženo, med star­ši in otroki, med duhovniki in verni­ki, med sosedi, med narodi in država­mi, ampak da bi sam postal most, ki bo človeka povezal v eno.

On je most, ki bo povezal bregove in okope, ki smo jih zgradili drug proti drugemu, most, po katerem z brega miru in večnosti priteka do nas hrana novega življenja: spoštovanje, odpuščanje in ljubezen.

Škofje želimo, da bi se okrepili s to hrano v teh prazničnih dneh. Kristus se je rodil za nas vse! Veselimo se!

Vsem voščilom in dobrim željam se pridružujemo tudi župnik, stolni kanoniki in drugi duhovniki, ki delujemo v stolnici. Naj blagoslov Novorojenega doseže vsakega izmed vas!

 

V ponedeljek, 25. 12. na božič, bo slovesno sveto mašo ob 9.00 daroval nadškof msgr. Stanislav Zore, sveto mašo ob 16.00 pa škof msgr. dr. Franc Šuštar. Zvečer ob 18.30 pa bo pri maši pel in imel po maši koncert kvartet Do z organistom Andrejem Missonom.

V torek, 26. 12., bodo svete maše po prazničnem redu.

  V nedeljo, 31. 12., bomo pri vseh mašah zapeli zahvalno pesem v zahvalo za preteklo leto. Drugi sveti večer.

V ponedeljek, 1. 1., bo sveto mašo ob 16.00 daroval škof msgr. Franc Šuštar. Po maši bo blagoslov otrok.

V petek, 5. 1., bomo obhajali tretji sveti večer. Zjutraj ob 8.30 bodo litanije in posvetitevSrcu Jezusovemu, ob 15.00 bo ura Božjega usmiljenja, ob 16.00 pa sveta maša.

V soboto, 6. 1., na slovesni praznik Gospodovega razglašenja, bodo svete maše po prazničnem redu. Slovesno sveto mašo ob 9.00 bo daroval nadškof msgr. Stanislav Zore. Jutranja pobožnost odpade. 

•V nedeljo, 7. 1., na praznik Jezusovega krsta, bo slovesno sveto mašo ob 9.00 daroval nadškof msgr. Stanislav Zore.

  Nedelja, 24. 12.: 4. adventna nedelja

   Ponedeljek,25. 12.: BOŽIČ, Gospodovo rojstvo

  Torek, 26. 12.: sv. Štefan, diakon, prvi mučenec, dan samostojnosti in enotnosti

  Sreda, 27. 12.: sv. Janez, apostol, evangelist

  Četrtek, 28.12.: sv. nedolžni otroci, mučenci

   Petek, 29. 12.: sv. David, kralj

  Sobota, 30. 12.: sv. Feliks I., papež

  Nedelja, 31. 12.: Sveta družina, drugi sveti večer

   Ponedeljek, 1. 1.: Marija, Božja Mati, novo leto dan miru

  Torek, 2. 1.: sv. Bazilij Veliki, škof in cerkveni učitelj

  Sreda, 3. 1.: Presveto Jezusovo ime

  Četrtek, 4. 1.: sv. Angela Folinjska, redovnica

   Petek, 5. 1.: sv. Janez Nepomuk Neumann, škof, tretji sveti večer

  Sobota, 6. 1.: sveti trije kralji, Gospodovo razglašenje

  Nedelja, 7. 1.: Jezusov krst

   Ponedeljek, 8. 1.: sv. Severin Noriški, opat

  Torek, 9. 1.: sv. Hadrijan, opat

  Sreda, 10. 1.: sv. Gregor Niški, škof, cerkveni učitelj

  Četrtek, 11. 1.: sv. Pavlin Oglejski II., škof

   Petek, 12. 1.: sv. Tatjana (Tanja), mučenka

  Sobota, 13. 1.: sv. Hilarij (Radovan), škof, cerkveni učitelj

  Nedelja, 14. 1.: 2. nedelja med letom

SKUPNA MOLITEV V STOLNICI

VSAK DAN

8.30 in ob 18.00: Rožni venec pred Najsvetejšim

18.00: Rožni venec

NEDELJA

15.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

PRVI ČETRTEK

Po večerni maši molitev v čast svetemu Jožefu

PRVI PETEK

8.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

15.00: Ura Božjega usmiljenja

PRVA SOBOTA

8.30: molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

URNIK SVETIH MAŠ

Delavniki: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 18.30 Ob sobotah in prvih petkih tudi ob 16.00

Cerkveni prazniki na delovni dan: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 16.00, 18.30

Nedelje in zapovedani prazniki: 6.30, 8.00, 9.00, 10.30, 11.30, 12.30, 16.00, 18.30

Po stari slovenski navadi se po družinah na vse tri svete večere zberemo skupaj in ob molitvi ter prepevanju božičnih pesmi blagoslovimo domove in družine.

Ne pozabite in ne opuščajte tega lepega običaja!

Uredba o namenitvi dela dohodnine za donacije (Uradni list RS, št. 155/2021, z dne 29. 9. 2021), ureja, da lahko davčni zavezanec rezident 1% dohodnine nameni posameznim sestavnim delom

Katoliške cerkve. Tiste, ki tega še niste storili, vabimo, da svoj prispevek namenite stolni župniji. Obrazec dobite v kiosku ali na spletu: https://edavki.durs.si.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar