sobota, 17. oktober 2015

Teden Božje Besede 18. 10. - 25. 10. 2015

Ob nedeljski besedi Mr 10,35-45

Križani, detail, 2. pol. 15. stol., foto: JoPl
Mediji so obširno poročali o sprejemu za predstavnike rimske kurije pri papežu Frančišku, ki jim je naštel kar petnajst bolezni sodobne rimske kurije. Papež zna povedati tudi kaj zelo bridkega in neprijetnega. Toda grajo izreče na poseben  način, ki so ga nekateri imenovali kar »poezija grajanja«. Papež je povedal, kaj mu ni všeč v  ravnanju njegovih najožjih sodelavcev. Dal jim je možnost, da se poboljšajo. Omenjene napake se žal pojavljajo tudi v drugih skupnostih, kot so družina, škofija ipd. Kot zadnjo med njimi je navedel »svetovni profit«. Tudi Cerkev je v skušnjavi, da bi na prvo mesto postavila dobiček in ne pravično plačilo.
Papež si upa spregovoriti tako o temah, ki se  kot rdeča nit vlečejo skozi vso človeško  zgodovino, pa tudi o novih, ki se porajajo zdaj. »Skušnjava bogastva« ljudi napeljuje, da nastopajo s silo in ne z argumenti. Je kot virus, ki se nenadzorovano širi od enega na drugega. Med nove teme bi lahko šteli »pravično delitev oblasti«. Vsi smo okuženi s slo po oblasti kot z  nekakšnim virusom. Današnji čas povečuje tveganje, da se z njim okužimo, če ne skrbimo za imunost, ki jo prinašajo zakramenti.
Jezus s svojim naukom in svojim življenjem kaže ljudem, kako priti iz hudičevega kroga vedno novega ponavljanja zla. Jezus pokaže na novo temeljno držo, ki jo zavzamejo tisti, ki gredo po njegovi poti. Vladarji izvajajo svojo oblast nad podložniki in zlorabljajo svojo moč. Jezus govori povsem jasno: »Pri vas pa naj ne bo tako, ampak kdor hoče biti med vami največji, naj bo kakor suženj vseh.« Ob tem pokaže nase, kajti on je prišel, da bo služil in dal svoje življenje. To je edino in novo merilo, ki ga daje dvanajsterim, kajti po tem bodo, ne glede na to, ali je kdo med nami papež, kardinal ali laik, tudi ocenjeni. S tem merilom vedno znova merimo svojo ljubezen do Boga in do sveta. To merilo Jezus poimenuje »ljubezen«. Merilo nam je sam pokazal s svojim trpljenje in smrtjo na križu. Jezus želi imeti nad ljudmi samo tisto oblast, ki mu omogoča, da je v čim večji meri vsem služabnik. 
Leta 2005 je bil prištet k blaženim znani francoski spreobrnjenec Charles de Faucould, ki je po burni mladosti preživel zadnja leta življenja v izredni skromnosti med preprostimi Tuaregi v saharski puščavi. Ubili so ga leta 1916. Znan je po svoji skromnosti in preprostosti. Nekoč je zapisal: »Išči zadnje mesto in našel boš Boga.«
dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda

Zapisi izkušenj, foto JoPl
Spoštovani!
Ko včasih v pripravi na krst vprašam starše o veri v posmrtno življenje, običajno nastane tišina.  Ko pa jih vprašam, ali je njihov otrok, ki so ga rodili pred nekaj meseci in še devet mesecev prej iz ljubezni spočeli, prišel na svet zato, da bi umrl, jih  »stisne«.  Da, misel na smrt in življenje,  ki je le nekaj deset let trajajoča »avantura brnenja in zvenenja v prazno« (prim. 1 Kor 13, ), nas »stisne«.
V srca nas vseh je namreč položena vera v večnost, tudi če je pozneje zaradi »razumskih« in »znanstvenih« razlogov (vsaj javno) ne priznamo. Živimo namreč v območju večnosti, v kateri smo med seboj povezani živi z ljubeznijo, dobrim in resničnim, pa tudi z mrtvimi v istih razsežnostih, vendar z drugačno intenzivnostjo. »Če namreč živimo, živimo za Gospoda; in če umiramo, umiramo za Gospoda. Naj torej živimo ali umiramo, smo Gospodovi« (Rim 14,8). Da, Gospodovi smo!
Pred nami so dnevi spomina na naše pokojne sestre in brate, na svete, in na tiste, ki so še na poti k Svetemu. Svetnikom se lahko priporočamo, za duše v vicah pa molimo in darujemo za svete maše. Kot vsako leto ste tudi letos povabljeni, da na lističe napišete imena svojih dragih, za katere želite,  da se potem darujejo svete maše, in ovojnico z darom oddate v »kiosku«, v nabiralnik pri Mariji Pomagaj, v zakristiji,  cerkovniku ali neposredno župniku. Iz zbranih darov bomo vsak ponedeljek ob 18.30 darovali sveto mašo za duše v vicah.
Iz zbranih darov za molitev ob lanskem prazniku vseh svetih smo prav vsak ponedeljek do sedaj darovali svete maše za duše v vicah, njim v korist, nam v blagoslov.
S povabilom k molitvi za rajne in za potrebe Cerkve, naše župnije in naroda vam želim vse dobro.
Župnik Jože

Papež Frančišek o otrocih

Papež Frančišek o otrocih: »Nežen in skrivnosten odnos Boga z dušo otrok ne bi smel nikoli bitihttp://sl.radiovaticana.va/news/2015/10/14/
Izdelava prožnih vencev, foto: PaDo
oskrunjen. Je realen odnos, ki ga Bog želi in ga varuje. Otrok je od rojstva pripravljen, da se čuti ljubljen od Boga. Takoj ko čuti, da je ljubljen, otrok čuti tudi, da je Bog, ki ljubi otroke.« vir:

Oznanila

  • Nedelja, 18. 10.: 29. nedelja med letom, misijonska. Goduje sv. Luka, evangelist. Ob 9.00 bo maševal in nas nagovoril misijonar Peter Opeka. BB: Iz 53,10-11; Heb 4,14-16; Mr 10,35-45.
  • Ponedeljek, 19. 10.: sv. Janez Brebeuf, duhovnik ter drugi kanadski mučenci. Večernice so združene z večerno mašo, ki je za duše v vicah. Po maši so Delavnice molitve in življenja ter mladinsko srečanje. BB: Rim 4,20-25; Lk 12,13-21.
  • Torek, 20. 10.: sv. Irena, mučenka. Večerna maša je združena z večernicami. Ob 20. uri je katehumenat. BB: Rim 5,12.15.17-19.20b-21; Lk 12,35-38.
  • Sreda, 21. 10.: sv. Uršula, devica in mučenka. BB: Rim 6,12-18; LK 12,39-48.
  • Četrtek, 22. 10.: sv. Janez Pavel II., papež. Po večerni maši je srečanje za študente. BB: Rim 6,19-23; Lk 12,49-53.
  • Petek, 23. 10.: sv. Janez Kapistran, duhovnik. BB: Rim 7,18-25a; Lk 12,54-59.
  • Sobota, 24. 10.: sv. Anton Marija Claret, škof. BB: Rim 8,1-11; Lk 13,1-9.
  • Nedelja, 25. 10.:  sv. Krišpin in Krišpijan, mučenca. Pri maši ob 16. uri poje zbor iz Zagorja. BB: Jer 31,7-9; Heb 5,1-6; Mr 10,46-52.

Iz življenja župnije

Molitev rožnega venca, foto PaDo
Naši veroučenci so skupaj s sestro Ireno in Dominikom izdelali rožni venec iz divjega kostanja in ga pri družinski maši prinesli pred Gospodov oltar. Med mašo so dokazali,  da za molitev ene desetke rožnega venca ni potrebno veliko časa. Če molim z veseljem in osebnim namenom, pa sploh ne.
Radi molimo, radi molimo tudi rožni venec.

Dogodki pred nami

Nekateri ljudje odsevajo pokončnost,  klenost,  jasnost, discipliniranost,  globoko vero z obilico znanja, pa še dobro mero iskrivosti navkljub temu, da jih imajo le deset let manj kot sto. Eden takih je kanonik prelat Rafko Lešnik. 23. oktobra bo dopolnil 90 let. »Dni naših let je sedemdeset let, če smo krepki, osemdeset let …« (Ps 90,10).

Kanonik Lešnik foto JoPl
Kanonik Rafko Lešnik je po milosti presegel krepka leta za celo dekado. Bog naj ga blagoslavlja še naprej in mu naklanja primerno mero zdravja in modrosti.
Kanonik Rafko, hvala za vsa leta maševanja, spovedovanja in iskrivega podajanja »svete znanosti«. Bog vas živi še naprej!
Na voljo so knjige »po simbolni ceni«. 
  • V soboto, 24. oktobra, ob 10.00 bo v pritličju župnišča  »razprodaja« knjig, ki so bile do sedaj na voljo v »kiosku«. Kiosk moramo v dosedanji obliki zapreti, zato bomo vse knjige dali v »župnijsko razprodajo«. Na voljo so knjige z duhovno, teološko, zgodovinsko vsebino in tudi o raznih drugih področjih. Prav tako je na voljo nekaj leposlovnih knjig, pridigarskih osnutkov itd. Pridite …
  • V nedeljo, 24. oktobra ob 16. uri, bo pri sveti maši pel zbor Ladka Korošča iz Zagorja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar