sobota, 24. december 2022

TEDEN BOŽJE BESEDE 25. 12. 2022 – 15. 1. 2023

 


BOŽIČ, GOSPODOVO ROJSTVO

Na kamnitih betlehemskih poljanah so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi, je zapisal evangelist Luka. Tega stavka, polnega mistike narave, zemlje, zvezd in vesolja, se ne naveličamo. Podobno mehko zvenita dva druga, mogoče najbolj lirska stavka slovenske poezije. Prvega – Ko dobrave se mrače/ k meni spo glasovi tihi/ kakor tožbe tajni vzdihi/ src, ki v žalosti žive – je zapisal Josip Murn Aleksandrov. Drugega – V jesenski tihi čas/ prileti brinjevka/ na Kras./ Na polju/ že nikogar več ni,/ le ona/ preko gmajne/ leti. – je ustvaril Srečko Kosovel.

 Lirično občutje narave, njeno mehko šumenje in šelestenje se prilega vsaki duši. A bolj kot je kdo potopljen v njeno tišino, bolj se vanj naseljuje skrivnostna trpkost, ki prehaja v hrepenenje, da bi glasovi tihi postali beseda, da bi se v dobravi, ki se mrači, razodel obraz in spregovoril, da bi brinjevka, ki preleti samotno gmajno, povedala, kdo je, se približala in ostala in iz ptice postala človek, zvest in ljubezniv, ki bi s svojo blaženostjo zapolnil vsak kotiček duše in jo ozdravil strahu in dvomov.

 Lirična mistika narave zaobjema svet, ki je nastal po Njem, a je padel v temo. Težko razložimo, zakaj se je to zgodilo. Poznamo le bolečino padca in občutimo njegovo mrakobnost.

Nenadejano pa je prišla Luč na svet. V njeni svetlobi, vidni našim očem, je spregovorila Beseda. Iz gluhega univerzuma, o katerem modrujejo misleci vseh časov, je izstopila Beseda, ki ga je ustvarila in se naselila med nami. Od tedaj, ko je Beseda postala meso, na obrazu betlehemskega Deteta vidimo Očeta, začetek in konec vsega, predvsem pa njegovo ljudomilost, ki je razlog za moj izvor in upanje, da bo moj konec blažen.

Milan Knep

Našemu duhovnemu pomočniku Milanu Knepu se iskreno zahvaljujem za njegove bogate misli, ki so nas spremljale dobra tri leta. Od novega leta dalje pa boste lahko prebirali razmišljanja gospoda prelata Antona Slabeta.

Z BOŽIČNE POSLANICE NAŠIH ŠKOFOV

Odprimo srca in sprejmimo Novorojenega Božič je praznik rojstva Božjega Sina. Lukov evangelij skoraj mimogrede pove, da za sveto družino v prenočišču ni bilo prostora. Ob tem se samo od sebe pojavi vprašanje, kako bi bilo, če bi Jožef in Marija potrkala na naša vrata.

Bi našli prostor zanju in bi ju sprejeli? Božič nas vabi, da se ustavimo, pomislimo nase in na svoje življenje. Kakšni so odnosi, koliko časa si vzamemo za družino, zase in za Boga? Kako praznujemo? Pomembno je, da prepoznamo njegov prihod in da praznovanje v nas obrodi duhovne sadove, za kar moramo odpreti vse čute in pogled v luči vere.

Prosimo Gospoda, da bi postali pozorni na njegovo navzočnost, da bi slišali, kako tiho, a vztrajno trka na vrata našega bitja. Molimo, da bi v notranjosti ustvarili prostor zanj. Prosimo, da bi Novorojenega prepoznali v tistih, po katerih nas najbolj nagovarja; to je po otrocih, trpečih, beguncih, obrobnih in revnih tega sveta. Naj nam praznovanje rojstva Božjega Sina prinese miru, veselja in novega upanja.

DOGODKI PRED NAMI

• V nedeljo, 25. 12. na božič, bo slovesno sveto mašo ob 9.00 daroval nadškof msgr. Stanislav Zore.

• V ponedeljek, 26. 12., bodo svete maše po prazničnem redu.

• V soboto, 31. 12., bomo pri večerni sveti maši ob 18.30 zapeli zahvalno pesem v zahvalo za preteklo leto. Drugi sveti večer.

• V nedeljo, 1. 1., bo sveto mašo ob 16.00 daroval škof msgr. Franc Šuštar. Po maši bo blagoslov otrok.

• V četrtek, 5. 1., bomo obhajali tretji sveti večer. Po večerni sveti maši bo molitev pred Najsvetejšim in posvetitev Srcu Jezusovemu.

• V petek, 6. 1., na slovesni praznik Gospodovega razglašenja, bodo svete maše po prazničnem redu. Slovesno sveto mašo ob 9.00 bo daroval nadškof msgr. Stanislav Zore. Pobožnosti ob prvem petku odpadejo. Pri večerni sveti maši ob 18.30 bo prepeval Akademski komorni zbor AVE, po maši pa bo koncert božičnih pesmi. Lepo vabljeni!

• V soboto, 7. 1., na prvo soboto, bo ob 8.30 molitev pred Najsvetejšim in posvetitev Srcu Marijinemu.

• V nedeljo, 8. 1., na praznik Jezusovega krsta, bo slovesno sveto mašo ob 9.00 daroval nadškof msgr. Stanislav Zore

NAMENITEV DOHODNINE

Uredba o namenitvi dela dohodnine za donacije (Uradni list RS, št. 155/2021, z dne 29. 9. 2021) je že za leto 2021 ponovno uvedla možnost, da 1 % dohodnine ljudje namenijo posameznim sestavnim delom Katoliške cerkve. Tiste, ki tega še niste storili, vabimo, da svoj prispevek namenite stolni župniji. Obrazec dobite v kiosku ali na spletu: https://edavki.durs.si.

DELAVNIKI: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 18.30

OB SOBOTAH IN PRVIH PETKIH tudi ob 16.00

CERKVENI PRAZNIKI NA DELOVNI DAN: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 16.00, 18.30  

NEDELJE IN ZAPOVEDANI PRAZNIKI: 6.30, 8.00, 9.00, 10.30, 11.30, 12.30, 16.00, 18.30

 

GODOVI IN PRAZNIKI

Nedelja, 25. 12.: BOŽIČ, Gospodovo rojstvo

• Ponedeljek, 26. 12.: sv. Štefan, diakon, prvi mučenec, dan samostojnosti in enotnosti

• Torek, 27. 12.: sv. Janez, apostol, evangelist

• Sreda, 28. 12.: sv. nedolžni otroci, mučenci

• Četrtek, 29.12.: sv. David, kralj

• Petek, 30. 12.: sv. Feliks I., papež

• Sobota, 31. 12.: sv. Silvester, papež, drugi sveti večer

Nedelja, 1. 1.: Marija, BožjaMati, novo leto– dan miru

• Ponedeljek, 2. 1.: sv. bazilij Veliki, škof in cerkveni učitelj

• Torek, 3. 1.: Presveto Jezusovo ime

• Sreda, 4. 1.: sv. Angela Folinjska, redovnica

• Četrtek, 5. 1.: sv. Janez Nepomuk Neumann, škof, tretji sveti večer

Petek, 6. 1.: sveti trije kralji,Gospodovo razglašenje

• Sobota, 7. 1.: sv. Valentin (Zdravko), škof

Nedelja, 8. 1.: Jezusov krst

• Ponedeljek, 9. 1.: sv. Hadrijan, opat

• Torek, 10. 1.: sv. Gregor Niški, škof, cerkveni učitelj

• Sreda, 11. 1.: sv. Pavlin Oglejski II., škof

• Četrtek, 12. 1.: sv. Tatjana (Tanja), mučenka

• Petek, 13. 1.: sv. Hilarij (Radovan), škof, cerkveni učitelj

• Sobota, 14. 1.: sv. Odon (Oton), prior v Jurkloštru

Nedelja, 15. 1.: 2. nedelja med letom

TRIJE SVETI VEČERI

Po stari slovenski navadi se po družinah na vse tri svete večere zberemo skupaj in ob molitvi ter prepevanju božičnih pesmi blagoslovimo domove in družine. Ne pozabite in ne opuščajte tega lepega običaja!

V stolnem kiosku lahko dobite Marijanske koledarje, kadilo in oglje ter blagoslovljeno vodo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar