nedelja, 23. oktober 2022

TEDEN BOŽJE BESEDE 23. 10. 2022–30. 10. 2022

 

30. NEDELJA MED LETOM, MISIJONSKA

Nekaj dni po tem, ko je bil porušen del mostu na polotok Krim, je sledilo strašno maščevanje. Rusi so z raketami obstreljevali Kijev in druga mesta. V enem dnevu je bilo ubitih enajst ljudi, več deset je bilo ranjenih. V naslednjih dneh je bilo še huje.

 Kaj naj si mislimo, ko danes ob teh tragičnih novicah v cerkvi poslušamo Siraha: »Gospod ne bo nikoli prezrl prošnje sirote, ne vdove, ki toči solze. Oblake predre molitev siromaka, ne bo odnehal, dokler se ne bo nanj ozrl Najvišji.« Kaj na vse to, kar doživljajo, pravijo Ukrajinci? Tudi oni poznajo te besede Svetega pisma.

Zagotovo jih obhaja obup, vsaj tako si mislimo. Toda njihova pričevanja, ki krožijo po medmrežju, kažejo tudi popolnoma drugačno sliko. Ko padajo rakete na civilne objekte in na prometne povezave ter na ulice in trge, ko kriki ranjenih režejo v srce in se zdi, da je Bog zapustil svet, se v mnogih od njih poraja skrivnostna moč.

Ne vedo, ali bodo dočakali konec vojne ali ne. A kot da o tem ne razmišljajo. V njihovih dušah vlada hrepenenje, upanje in gotovost, da njihova domovina ne bo klonila. To jim daje moč, čeprav se zavedajo, da lahko umrejo in zmagoslavja ob koncu vojne ne bodo doživeli. Ukrajina je kot predpekel, v katerega vstopa vstali Kristus.

Mnoge prežema resničnost vstajenja. Njim in nam je sv. Pavel oznanil vsepresegajoče upanje: »Kdo nas bo ločil od Kristusove ljubezni? Mar stiska ali nadloga, preganjanje ali lakota, nevarnost ali meč? Kajti prepričan sem: ne smrt ne življenje, ne visokost, ne globokost, ne kaka druga stvar nas ne bo mogla ločiti od Božje ljubezni v Kristusu Jezusu.

Gospod me bo osvobodil vsega zla in me rešil v svoje nebeško kraljestvo.« Vera v končno zmago je dar Svetega Duha.

Milan Knep

MISIJONSKA NEDELJA

V nedeljo, 23. oktobra 2022, obhajamo misijonsko nedeljo – svetovni misijonski dan pod geslom »Vi boste moje priče« (Apd 1,8). Osrednje slovensko praznovanje bo v Rogaški Slatini. Tako kot vsako leto ste tudi letos povabljeni, da ob tem svoj dar v puščico namenite za potrebe misijonov oz. slovenske misijonarje.

Papež Frančišek tokrat v svoji poslanici spodbuja krščanske skupnosti k novi pomladi misijonskega delovanja, da bo Cerkev vsa misijonarska. Želi, da smo vsi v Cerkvi to, »kar po krstu že smo: preroki, priče, Gospodovi misijonarji!«

LESTENCI ZOPET NA SVOJEM MESTU



V torek so prezbiterij zopet osvetlili obnovljeni lestenci in zasijali v vsej svoji lepoti, za kar se moramo najprej zahvaliti mojstru, pasarju Ivanu Vidicu iz Moravč. Res je, da je naša stolnica sama po sebi tako lepa, da bi morda lestencev nekateri niti ne pogrešali, a verjamem, da bo z njimi še lepša in bogoslužja še bolj slovesna.

V obnovo je bilo vloženega kar precej dela: marsikateri kovinski del je bilo treba zaradi poroznosti materiala in dotrajanosti narediti na novo in pozlatiti, vsako stekelce posebej očistiti in znova nanizati v verigo ter dopolniti manjkajoče dele. Poleg tega je bilo treba obnoviti električno napeljavo, lestence obesiti na nove jeklene vrvi ter speljati na nova kolesca (vitle).

Tu je večino dela opravil naš mežnar Blaž, za kar sem mu res hvaležen. Prav posebna zahvala pa gre vsem, ki ste že ali pa še boste darovali denarna sredstva. Z doslej zbranim smo lahko pokrili več kot polovico vseh stroškov. Če kdo še želi in zmore, lahko dar prinese v župnišče ali nakaže na župnijski TRR: SI56 0214 0025 6658 409. Vsak dar je dobrodošel in za vse naj vam Bog povrne.

STOLNICA – NAŠ DOM Oprema v prezbiteriju – kanoniški sedeži

 Sledi upodobitev mučeništva sv. Jakoba Mlajšega. Umrl je o veliki noči leta 62. Ker je spreobrnil mnogo Judov, so ga judovski duhovniki sovražili. Veliki duhovnik Anan, sin velikega duhovnika Ana, znanega iz evangelija, je izkoristil priložnost, ko Palestina po smrti Porcija Festa ni imela oskrbnika, da ga je dal usmrtiti.

Tako Anan zbere veliki zbor in pred njim obtoži Jakoba, da se ne drži zakona in zapeljuje ljudstvo. Obsodijo ga zaradi bogokletstva, če jasno in nedvoumno ne prizna, da križani Jezus ni pravi Mesija. Postavijo ga vrh templja (Salomonove lope), da bi od tam govoril številni množici. On pa glasno spregovori: »Poslušajte me, bratje, kar vam po resnici pričam. Jezus Kristus je prav tisti Mesija, ki so naši očetje tako dolgo nanj čakali; edinorojeni Sin Božji je, ki zdaj sedi na desnici nebeškega Očeta in bo nekoč zopet prišel sodit žive in mrtve.

Kdor ne veruje vanj, bo vekomaj pogubljen.« To navzočne judovske duhovnike tako razkači, da na ves glas kriče: »O, tudi Pravični se je zmotil!« ter ga pahnejo s tempeljske strehe. Nato ga kamnajo, in ko napol mrtev še steza roke k Bogu in moli: »Gospod, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.« Pristopi neki suknar in ga udari s tolkačo, s katero se gladi in ravna sukno, da izdihne dušo. Pokopljejo ga blizu mesta, kjer je umrl. Danes kažejo kakih sto korakov južno od spomenika kralja Jozafata ob bregu Oljske gore v Kedronski dolini ali dolini Jozafat njegov grob.

V skalah nad potjo je dvojni vhod v votlino, v kateri je bil baje pokopan sveti Jakob.Judovski zgodovinar Jožef Flavij meni, da je bila judovska država pokončana in Jeruzalem razdejan za kazen zaradi umora »Pravičnega«. Kosti sv. Jakoba Mlajšega so leta 572 prenesli v Carigrad, danes pa jih nekaj hranijo v cerkvi sv. Pavla v Rimu, nekaj pod velikim oltarjem v cerkvi dvanajsterih apostolov v Rimu, glavo pa v cerkvi sv. Jakoba Starejšega v Komposteli na Španskem.

Relief prikazuje dramatičen trenutek, ko Jakoba vržejo s tempeljskega obzidja, kjer se drenjajo judovski duhovniki z velikim duhovnikom na čelu (z rogljastim pokrivalom), ki se z razprtimi rokami sklanja čez obzidje proti Jakobu, ki z glavo navzdol leti proti kamnitim tlom. Klobuk mu je že prej zletel z glave, spodaj pa ga čakajo možje: v ozadju opazovalci in mož z gorjačo, s katero maha proti Jakobu, v ospredju pa razoglav suknar vihti nad njim suknarski kol

DOGODKI PRED NAMI

V sredo, 29. 10., bo ob 18.30 v stolnici drugi koncert iz cikla SACRUM CONVIVIUM. Prepeval bo dekliški pevski zbor iz Salerma v Italiji. Lepo vabljeni!


 

GODOVI IN PRAZNIKI

• Nedelja, 23. 10.: 30. nedelja med letom, misijonska

• Ponedeljek, 24. 10.: sv. Anton Marija Claret, škof, redovni ustanovitelj

• Torek, 25. 10.: sv. Krišpin in Krišpinijan, mučenca

• Sreda, 26. 10.: sv. Lucijan in Marcijan, mučenca

• Četrtek, 27. 10.: sv. Sabina Avilska, mučenka

• Petek, 28. 10.: sv. Simon in Juda Tadej, apostola

• Sobota, 29. 10.: sv. Mihael Rua, duhovnik, redovnik

• Nedelja, 30. 10.: 31. nedelja med letom

DAROVI ZA »OČENAŠE«, MOLITEV ZA RAJNE

Bližata se praznika vseh svetih ter vernih duš. Navada je, da v teh dneh darujete svoje darove tudi za molitve za svoje drage rajne.

Na posebne zloženke napišite imena tistih, za katere želite, da še posebej molimo in darujemo svete maše. Imena z darom oddajte v poseben nabiralnik pri kapeli sv. Križa, v kiosku ali v zakristiji. Boglonaj!


DELAVNIKI: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 18.30

OB SOBOTAH IN PRVIH PETKIH tudi ob 16.00

CERKVENI PRAZNIKI NA DELOVNI DAN: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 16.00, 18.30  

NEDELJE IN ZAPOVEDANI PRAZNIKI: 6.30, 8.00, 9.00, 10.30, 11.30, 12.30, 16.00, 18.30

SKUPNA MOLITEV V STOLNICI

VSAK DAN

8.30: Rožni venec pred Najsvetejšim

18.00: Rožni venec

NEDELJA

15.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

PRVA SREDA

Po večerni maši molitev v čast svetemu Jožefu

PRVI ČETRTEK

Po večerni maši molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

PRVI PETEK

8.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

15.00: Ura Božjega usmiljenja

PRVA SOBOTA

8.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar