sreda, 13. maj 2020

Teden Božje Besede 10. 5. 2020-17. 5. 2020


Protislovnost mnenj je ena od zna­čilnosti odzivanja ljudi na ukrepe za zaščito pred coronavirusom. Tik pred prvomajski prazniki je Slovenska škofovska kon­ferenca objavila natanč­na navodila, kako naj po odprtju cerkva obhajamo svete maše in podeljuje­mo zakramente.
Navodi­la sta javno pohvalila Jelko Kacin, vladni voditelj tiskov­nih konferenc, in Aleš Hojs, notranji minister. A kljub temu so po objavi navodil nekateri duhovniki zasuli interno spletno stran z množico po­mislekov, z drugačnimi in novimi predlogi, s čudenjem, na kaj vse so odgovorni pozabili itd.
Prava nekaj­dnevna histerija, ki se še ni umirila. Če imamo že duhovniki toliko ve­selja, da k vsakemu uradnemu na­vodilu cerkvene in svetne oblasti dodamo »svoj piskrček«, koliko bolj ga imajo tisti, ki v vsakem vladnem ukrepu najdejo »dlako v jajcu«, iz nje naredijo vsebino, osnovno spo­ročilo pa prezrejo.
Potem pa so tu še tisti, ki prav vsako potezo vlade obr­nejo na glavo. In to, kar danes stoji na glavi, jutri obrnejo na noge. Pri vsem tem cirkusu ne iščejo logike, marveč uži­tek, ki jim ga daje oma­lovaževanje vladnih pri­zadevanj in pripravljanje terena za njen odhod.
Na psihološki ravni so ner­gači tisti, ki nimajo stika s svo­jo notranjostjo, zato svojega notra­njega kaosa ne prepoznajo, ampak ga projicirajo navzven. Namesto da bi se posvečali sebi in svoji psihi, le­tajo okoli in nervozno udarjajo po vsem, na kar naletijo.
In ker so pri tem vedno neuspešni, se njihova jeza le še stopnjuje. In kdor nima stika s svojo psiho, jo ima toliko manj s svojo duhovno dušo. Ne odpre je Svetemu Duhu, da bi ji podal razlago okoliščin, jo po­miril in napolnil z ljubeznijo.
Milan Knep
Spoštovani člani oltarnega občestva in obiskovalci stolnice ter bralci Tedna Božje besede, vse nas je presenetila in našla popolno­ma nepripravljene pandemija, zaradi katere smo takorekoč čez noč morali zapreti tudi naše cerkve in praktično prenehati s podeljevanjem vseh zakra­mentov. Ne vem, ali smo se v tem do­brem mesecu in pol sploh ovedli, kaj to pomeni: ostati ne samo brez maše, pač pa brez slehernega zakramenta, po katerem Jezus prihaja in deluje v na­šem življenju?!
Želim si, da se bojazen nekaterih iz­med nas, namreč, da se bomo tako zelo navadili na spremljanje maše po tele­viziji iz udobja domačih naslonjačev, da jo bodo mnogi hitro »posvojili«, ne bo uresničila. Potihem pa upam, da so ali bodo vsaj nekateri ob tem bolj pre­mislili svoj odnos do svete maše in za­kramentov nasploh ter jih bolj redno in vredno prejemali. Želim si, da bi si mi vsi večkrat prikli­cali v spomin tiste znane besede sever­noafriških mučencev iz leta 304, ki so jih ujeli med obhajanjem maše na ne­kem domu. Ti so med zasliševanjem, zakaj so to počeli, saj so vedeli, da je prepovedano, vsi po vrsti preprosto odgovarjali: »Brez nedelje, brez evharistije, ne moremo živeti«. Želim si, da tudi nam sveta maša po tej izkušnji zaprtja cerkva, ne bi bila več dolžnost ali zgolj neka navada, pač pa globoka notranja potreba, sad duhovne lakote in žeje po srečanju s Kristusom, živo Božjo besedo in združenjem z njim v evharističnem zakramentu.
Kljub temu, da je bila stolnica v tem času zaprta, pa ni »samevala«. Sam sem v njej vsako jutro maševal za vas in po vaših namenih, pa tudi malo več časa za molitev se je našlo. Na prav poseben način pa je v njej le­tos potekalo sveto tridnevje nekaj utrinkov si oglejte na fotografijah.



Čeprav smo vsi upali in molili, da bomo letos z nadškofom Alojzom Uranom v stolnici praznovali nje­govo zlato mašo, je Gospod odlo­čil drugače. Na velikonočno sredo smo se v ožjem krogu duhovnikov in svojcev poslovili od njega in ga položili v grobnico v kapeli sv. An­dreja. Pogreb ste gotovo spremljali po televiziji, sedaj, ko je stolnica zopet odprta, pa se lahko v kratki mo­litvi zaustavite ob njegovem grobu. Osebje stolnice bo skrbelo, da bo na njem vedno gorela posebna sve­ča, zato vas prosim, da ne prinašate svojih sveč lahko pa prinesete ali darujete za cvetje na grobu ali zanj darujete svete maše.
V  skladu s splošnimi navodili ter priporočili naših škofov smo v po­nedeljek, 3. maja, tudi v naši stolni­ci začeli z rednim maševanjem in šmarnično pobožnostjo. Stolnica je dovolj velika za vse redne teden­ske obiskovalce, pa tudi pri nedelj­skih mašah udeležba ne bi smela biti problem. Ob upoštevanju mini­malne potrebne razdalje je prostora za 100 do 120 ljudi. Prosim vas le, da spoštujete tu napisane predpise, ki jih imate tudi pri vhodu v stolnico. Če vam karkoli ne bo jasno, pa se obrnete name osebno, mežnarje ali drugo osebje.
Delavniške in nedeljske svete maše bodo potekale po običajnemu urni­ku.
  • Zaenkrat smo se odločili, da bo stolnica odprta vsak dan
  • ·         od 5.30 do 12.00
  • ·         ter popoldan od 17.00 do 19.30,
  • ·         ob sobotah pa od 15.00.
  • ·         Ob nedeljah bo stolnica zaprta od 13.30 do 15.00.
  • ·         Šmarnična pobožnost je vsak dan ob 8.30 ter pri večerni sveti maši, ob nedeljah pa ob 15.30.
  • ·         Razmeram bo prilagojen tudi urnik spovedovanja: to bo potekalo v prostorih nekda­nje »Betanije« na Ciril-Metodovem trgu 7 v času svetih maš oz. glede na razpoložljivost spovednikov.
  • Če pa imate možnost, se kar osebno dogo­vorite s katerim od duhovnikov

Prosim vas, da do preklica upošte­vate nujne ukrepe:

  1. V cerkev vstopajte samo zdrave ose­be brez simptomov okužbe dihal; 
  2. Nosite zaščitno masko, šal ali ruto;
  3. Pri vstopu si razkužite roke; 
  4. Povsod ohranjajte varnostno raz­daljo vsaj 1,5 m; 
  5. V klopeh sedite na označenih me­stih (družine lahko skupaj); 
  6. Sveto obhajilo lahko prejmete samo na roko.
  V sredo, 13.5., bo večerno sveto mašo ob 18.30 daroval gospod nad­škof kot sedmi dan za pokojnega akademika dr. Franca Bernika.
   V četrtek, 21.5., bomo obhaja­li slovesni praznik Gospodovega vnebohoda. Svete maše bodo po prazničnem redu, večerno sveto ma­šo ob 18.30 bo imel gospod nadškof.
  V petek, 29.5., na god sv. Maksima Emonskega, bo v stolnici celo­dnevno češčenje. Lepo vabljeni!
   Ponedeljek, 11. 5.: sv. Pankracij, mučenec
  Torek, 12. 5.: sv. Leopold Mandic, redovnik
  Sreda, 13. 5.: Fatimska Mati Božja
   Četrtek, 14. 5.: sv. Bonifacij, mučenec
je v stolnici vsak dan ob 8.30 in pri večerni sveti maši ter ob nedeljah ob 15.30 Lepo vabljeni!
Delavniki:
6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 18.30
Ob sobotah in prvih petkih tudi ob 16.00
Cerkveni prazniki na delovni dan: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 16.00, 18.30 Nedelje in zapovedani prazniki: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 11.30, 12.30, 16.00, 18.30
  Petek, 15. 5.: sv. Izidor, kmet
   Sobota, 16. 5.: sv. Janez Nepomuk, duhovnik, mučenec
Hvaležni vam bomo za vse svete maše, ki jih boste lahko darovali in vaše daro­ve, ki jih boste namenili za stroške stolnice, naše zapo­slene in prostovoljce. Bog povrni!
Dokler bodo trajale poseb­ne razmere, bo stolnica zaprta:
delavniki: 12.00-17.00 sobote: 12.00-15.00 nedelje: 13.30-15.00 Spoved: 7.00-11.00 in zve­čer (Ciril-Metodov trg 7) oz. pod dogovoru Krst, poroka, pogreb: po dogovoru z župnikom
TBB stolniška oznanila izdaja Stolni župnijski urad. Odgovarja Roman Starc, župnik. Dolničarjeva 1, Ljubljana. roman.starc@rkc.si / 041/746 354 http://www.stolnica.com/

Ni komentarjev:

Objavite komentar