sobota, 12. marec 2022

TEDEN BOŽJE BESEDE 13. 3. 2022–20. 3. 2022

 2. POSTNA NEDELJA 

V dneh, ko skuša Rusija zasesti Ukrajino, smo nemalo v zadregi, kako naj razumemo današnje prvo berilo: Jaz sem Gospod, ki sem te izpeljal iz Ura na Kaldejskem, da bi ti dal to deželo v posest. Tisti dan je Gospod sklenil z Abrahamom zavezo in rekel: 'Tvojemu potomstvu dajem to deželo od Egiptovske reke do vélike reke, reke Evfrat.' Ta dogodek spada v čas okoli 1850 let pr. Kr. Veliko Judov svojo štiritisočletno zgodovino razume v sekularnem in nacionalnem smislu. Trdijo, da imajo po Božji volji zgodovinsko pravico do skoraj celotnega Levanta. Vsako vojno, s katero želijo obdržati ozemeljsko posest, imajo za sveto vojno. Takšen metafizični mesianizem, značilen za judovske zelote in nacionaliste, obvladuje tudi zavest mnogih Rusov. Sekularni Judje in Rusi, ki se imajo obenem za pripadnike svojih verskih skupnosti, prezrejo drugo prvino Božjega nagovora Abrahamu. 

Poudarek namreč ni na posesti ozemlja, marveč na zavezi z Bogom. Pozabljajo, da na območju Levanta niso obstali zaradi ozemlja, ki si ga po bož je lastijo, ampak zaradi vere. V uvodu v slovenski standardni prevod Svetega pisma beremo, da so skozi tisočletja v Levantu propadle vse poganske civilizacije in religije, čeprav so bile ozemeljsko in vojaško večje in močnejše. Bog se je namreč razodel samo Judom, samo z njimi je sklenil zavezo, samo oni so poznali vero v enega in edinega Boga. K temu sv. Pavel danes dodaja: Naša domovina je v nebesih. To je paradoks vere: domovino prednostno branimo z neomajno vero v Boga Očeta. Kajti vsak, ki te vere nima, postopoma izgublja sebe, svojo kulturo in nazadnje tudi zemeljsko posest. Prvih 300 let so bili kristjani brez ozemlja, pa so se vendar razširili med vse narode. Milan Knep

STOLNICA – NAŠ DOM 

Freske v kapelah – kapela svete Marije Magdalene



Nasproti kapele svete Barbare stoji kapela sv. Marije Magdalene. Izročilo vidi v njej dva lika, dve podobi: Lazarjevo in Martino sestro ter spokorjeno javno grešnico; obe likovna umetnost na splošno istoveti. Prizori iz njenega življenja so vzeti iz Svetega pisma oz. evangelijev. Na spodnji desni sliki jo tako najprej vidimo v domači hiši v Betaniji, kako sedi ob Jezusovih nogah in ga z rokami, prekrižanimi na prsih, vdano posluša. Njena sestra Marta se jima pridruži (v ozadju se skozi odprta vrata vidi kuhinja, kjer pripravlja hrano za gosta) ter očitajoče in zviška kaže na Marijo, češ, Gospod, zakaj mi vendar ne pomaga ... Jezus pa ji z visoko dvignjeno desnico razlaga, da si je Marija izbrala boljši del. Zanimiva je dokaj bogata notranjost hiše: prostorna kuhinja z odprtim zidanim ognjiščem in kotlom nad ognjem in soba, ki je okrašena s stebri; tu je večja miza pokrita s prtom, na njej je napol odkrit kup krožnikov, Jezus pa sedi za mizo na stolu z blazino. Prizor na levi pa se odvija v še bolj bogati hiši (arkadno stebrišče, mize so polne ljudi, služabnik prinaša jedila) farizeja Simona. Tudi tu Jezus sedi za mizo, na stolu z visokim naslonjalom, Marija pa mu na kolenih in sklonjena s solzami moči noge, jih briše z lasmi in mazili z oljem iz alabastrne posodice poleg sebe. Jezus jo opazuje, z desnico pa zaustavlja Simona, ki želi temu oporekati.


 

DOGODKI PRED NAMI

• V petek, 18. 3., bodo zvečer križev pot pripravili in vodili člani ŽPS. Lepo vabljeni!
• V soboto, 19. 3., na slovesni praznik svetega Jožefa, bodo svete maše kot običajno.

GODOVI IN PRAZNIKI

• Nedelja, 13. 3.: 2. postna nedelja
• Ponedeljek, 14. 3.: sv. Matilda, kraljica
• Torek, 15. 3.: sv. Ludovika de Marillac, redovnica
• Sreda, 16. 3.: b. sl. Danijel Halas, duhovnik, mučenec
• Četrtek, 17. 3.: sv. Jedert, devica, opatinja
• Petek,18. 3.: b. sl. Vendelin Vošnjak, redovnik
Sobota, 19. 3.: sv. Jožef, Jezusov rednik
Nedelja, 20. 3.: 3. postna nedelja  

POSTNI GOVORI NAŠIH ŠKOFOV V STOLNICI

na postne nedelje ob 16.00:

13.3.:    škof Franc Šuštar

20.3.:    nadškof Stanislav Zore

27.3.:    škof Anton Jamnik

3.4.:      škof Anton Jamnik

Lepo vabljeni!

POBOŽNOST KRIŽEVEGA POTA

je v stolnici vsak petek ob 8.30 in po večerni sveti maši ter ob nedeljah ob 15.30 !Lepo vabljeni

Vsi, ki doslej zaradi pogoja PCT niste mogli v stolnico, lepo vabljeni, da se nam ponovno pridružite!

Dobrodošli!

DELAVNIKI: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 18.30

OB SOBOTAH IN PRVIH PETKIH tudi ob 16.00

CERKVENI PRAZNIKI NA DELOVNI DAN: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 16.00, 18.30  

NEDELJE IN ZAPOVEDANI PRAZNIKI: 6.30, 8.00, 9.00, 10.30, 11.30, 12.30, 16.00, 18.30

SKUPNA MOLITEV V STOLNICI

VSAK DAN

8.30: Rožni venec pred Najsvetejšim

18.00: Rožni venec

NEDELJA

15.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

PRVA SREDA

Po večerni maši molitev v čast svetemu Jožefu

PRVI ČETRTEK

Po večerni maši molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

PRVI PETEK

8.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

15.00: Ura Božjega usmiljenja

PRVA SOBOTA

8.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar