petek, 6. januar 2017

Teden Božje Besede 8. 1.–15. 1. 2017

Nedelja Jezusovega krsta Apd 10,34-38 

Med dogodke, ki zaznamujejo božični čas in vstop v novo leto, spada tudi Jezusov krst v Jordanu. Ne omenjajo ga samo evangelisti, velik poudarek mu daje tudi apostol Peter v svoji krstni katehezi, ko na začetek Jezusovega javnega delovanja postavi prav »krst, ki ga je oznanjal Janez« in po katerem je Jezus, potem ko »ga je Bog mazilil s Svetim Duhom in močjo«, delal čudovita mesijanska dela.
Da gre pri tem v resnici za nov začetek, ki prinaša novo upanje, priča tudi veselje, ki se iz odprtih nebes razliva na ves svet: »Ta je moj ljubljeni Sin …« In prav ta ljubljeni Sin, ki stopa iz jordanske vode, je vzorec in podoba človeka, ki je Bogu po volji. Kajti Božji Sin je obenem tudi eden izmed nas, človek, postavljen v vrsto človeških otrok, ki želi v vsem izpolniti Očetovo voljo.
Ko apostol Peter to končno spozna, mu postane jasno, da »Bog ne gleda na osebo«, pač pa mu je všeč vsak, ki »pravično ravna«. Bog nam želi pokazati, da je naš Oče, da nas ljubi in da je vedno z nami, kakor je bil z njim. V njem je dovolj ljubezni za vse ljudi, svojo pomoč in blagoslov ponuja vsem in ni človeka, ki mu ne bi ugajal, da le prizna njegovo gospostvo in iskreno išče dobroto in pravičnost.
Mnogi ljudje danes živijo v strahu, negotovosti in se zaskrbljeni sprašujejo, kaj jih čaka, kakšna je njihova usoda in kaj jim bodo prinesli dnevi in leta, ki so še pred njimi. Nihče izmed nas tega ne ve, eno pa je gotovo: Tako kot je nad Jezusom, želi Bog tudi nad vsemi nami letos odpreti nebesa in povedati, da ni obupal nad nami, da nas bo podpiral in spodbujal, da bi pogumno naredili nov korak v življenju.
mag. Roman Starc

Župnikova beseda 

Sestre in bratje! Ko vam v prvi letošnji številki Tedna Božje besede izrekam prisrčno voščilo z željo po blagoslovljenem novem letu 2017, želim zapisati tudi nekaj statističnih podatkov iz življenja našega občestva v preteklem letu.
Sv. krst je prejelo 9 ljudi, od tega 7 otrok in 2 odrasla.
Pri prvem obhajilu in birmi je bilo 8 katehumenov.
Poroke smo imeli 4.
Pogreba sta bila 2.
Razdelili smo 185.000 obhajil, kar je silno razveseljiv podatek;
tudi štetje nedeljnikov je pokazalo malo večje številke, vendar smemo porast obhajil kar za 100.000 in porast nedeljnikov pripisati svetemu letu usmiljenja, čeprav si želimo, da bi tako bilo tudi v prihodnje. 
Izredno sveto leto usmiljenja je bil res velik milostni dar za Cerkev v celoti in tudi naše občestvo. Eden izmed vidnih sadov leta usmiljenja je tudi ura Božjega usmiljenja, ki jo nadaljujemo vsak petek ob 15. uri. Veseli bomo, če bomo vsi skupaj vztrajali tudi v celotnem letošnjem letu.
Iskren boglonaj vsem prostovoljcem in sodelavcem iz župnijskega pastoralnega sveta za prispevek k lepemu obhajanju svetega leta, še zlasti ob slovesnostih in večjih romarskih shodih. Bog povrni. Verjetno pa ste bili pozorni tudi na to, da smo decembra začeli z novim redom svetih maš na cerkvene praznike na delovni dan, ki so zapisani tudi v vsaki številki Tedna Božje besede.
Vabim vas k razmišljanju in podaji predlogov za delavniško sv. mašo ob 9.30. Sedaj smo poskrbeli za to, da se najprej – s sklepno pesmijo – zaključi sv. maša ob 9. uri, potem šele pristopi mašnik. Duhovniki se staramo, čedalje manj nas je in imamo več obveznosti in dolžnosti; vendar je tudi analiza števila sv. maš po stolnicah v Srednji Evropi pokazala, da imajo le po dve sveti maši na dan, ob nedeljah pa največ tri. 
Dokler bo število duhovnikov še dopuščalo, bomo skušali imeti vse maše, opuščali bomo postopno le najmanj številno udeležene, druge pa s srčnostjo pripravljali, dolgoročno pa se bo potrebno dogovoriti še z bližnjimi župnijami, da se bo red sv. maš časovno dopolnjeval …
Veseli bomo vaših predlogov in pobud, ki jih lahko sporočite meni neposredno, s pismom, oddanim v kiosku, ali preko članov župnijskega pastoralnega sveta.
župnik Jože

Iz življenja župnije 

Čudovito smo obhajali božične praznike, slavje rojstva našega Gospoda Jezusa Kristusa. Ob lepi udeležbi smo na božični dan prejeli tudi »HIŠNI ŽEGEN« v spomin na božič in na 25 let naše samostojnosti in demokracije.
S svojimi umetninami »Oznanjenje«, »Rojstvo« in »Trije kralji« nam je božič približala tudi akademska slikarka Jana Vizjak.

Godovi in prazniki 

• Nedelja, 8. 1.: Nedelja JEZUSOVEGA KRSTA.
• Ponedeljek, 9. 1.: sv. Hadrijan, opat in Pij IX., papež.
• Torek, 10. 1.: sv. Gregor Niški, škof – cerkveni učitelj, in sv. Agaton, papež.
• Sreda, 11. 1: sv. Pavlin Oglejski, škof.
• Četrtek, 12. 1.: sv. Tatjana (Tanja), mučenka.
• Petek, 13. 1.: sv. Hilarij (Radovan), škof – cerkveni učitelj.
• Sobota, 14. 1.: bl. Odón (Oton), prior v Jurkloštru.
• Nedelja, 15. 1.: 2. NEDELJA MED LETOM.

Dogodki pred nami 

• V nedeljo, 8. 11., bo sv. mašo ob 9. uri daroval nadškof Stanislav Zore. Med sv. mašo bo bogoslovcem podelil službi bralca in mašnega pomočnika. Ob 15.30 bo molitvena ura pred Najsvetejšim.
• V ponedeljek, 9. 1., bo večerna maša z večernicami za duše v vicah. Po maši bo seja župnijskega pastoralnega sveta in srečanje srednješolske mladine.
• V torek, 10. 1., bo večerna maša z večernicami. Ob 18.30 bo katehumenat.
• V sredo, 11. 1. bo ob 9.30 sestanek za prijavljene in morebitne druge udeležence tečaja za preprečevanje padcev; ob 19.15 bo mistagogija – verouk za odrasle.
• V četrtek, 12. 1., bo po večerni maši srečanje za študente.
• V petek, 13. 1., bo ob 15.00 ura Božjega usmiljenja in sveta maša.
• V soboto, 14. 1., bodo ob 8.30 hvalnice.
• V nedeljo, 15. 1., bo ob 15.30 molitvena ura pred Najsvetejšim. Ob 16.00 sveta maša za sodelavce Karitas, ki jo daruje nadškof Zore – sledilo bo odprtje razstave Umetniki za Karitas v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1.
• V sredo, 18. 1., bo ob 18.30 sv. maša ob začetku tedna molitve za edinost kristjanov.
• V soboto, 21. 1., bo ob 16.00 slovesna sv. maša ob začetku postopka za beatifikacijo dr. Antona Strleta.
• V sredo, 25. 1., bo ob 18.30 sklep tedna za edinost kristjanov.

Umetniki za Karitas 

V nedeljo, 15. januarja 2017, bo ob 17.00 v Galeriji Družina, Krekov trg 1 odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 22. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas. Geslo 22. kolonije in razstav 2016/2017 je »Pogum vse ljudstvo v deželi, govori Gospod« (Ag 2,4).
Izkupiček posvojenih likovnih del bo namenjen za pomoč ljudem v stiski. Ob 16.00 bo v ljubljanski stolnici sveta maša, ki jo bo za pogum in podporo vsem bratom in sestram v stiski ob somaševanju duhovnikov daroval nadškof Zore.
Pri sveti maši se bomo v molitvi spomnili tudi gospodarja Hieronima s Sinjega vrha, ki je mesec dni po koloniji Umetniki za Karitas odšel v večnost.

Tečaj za preprečevanje padcev za kakovostno starost 

V sredo, 11. januarja, bo ob 9.30 prvo srečanje vseh, ki ste se prijavili na tečaj za preprečevanje padcev za kakovostno starost. Povabljeni tudi še drugi. Informacije dobite tudi na spletnem naslovu http://stolnica.com

Misel tedna 

Papež Frančišek v Pismu škofom na praznik nedolžnih otrok: »Krščansko veselje ni veselje, ki se ustvarja na robu resničnosti, ki bi jo kratko malo prezrli ali se delali, da ne obstaja. Krščansko veselje se poraja iz klica – iz istega, ki ga je prejel sv. Jožef – 'vzeti' in varovati življenje, še posebej življenje teh svetih nedolžnih današnjega dne.« Vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2017/01/02/pismo

Ni komentarjev:

Objavite komentar