sobota, 21. januar 2017

Teden Božje Besede 22. 1.–29. 1. 2017

3. nedelja med letom 1 Kor 1,10-13.17 

Potem, ko Pavel na začetku pisma z vso spoštljivostjo pozdravi kristjane v Korintu ter jim zaželi Božje milosti in miru, zaskrbljen in žalosten razodene namen svojega pisanja: to so njihove medsebojne razprtije in nerazumevanje ter prepir o tem, kdo ima večjo avtoriteto in ga je zato potrebno bolj upoštevati.
Vsak se namreč sklicuje na svojega krstitelja, ki je s tem, da ga je krstil, z njim vstopil v globlji, duhovni odnos. Od tod namreč Pavlova opazka, da niso bili krščeni v njegovo ime in da ga Kristus ni poslal krščevat.
Zavrniti želi namreč kult osebnosti, ki se izraža v trditvah: »Jaz sem Pavlov, jaz Apolov, jaz Kefov, jaz pa Kristusov.« Kajti odločilen ni človek, ne krstitelj in ne oznanjevalec, pač pa Kristus, ki jih zbira v občestvo in jih odrešuje s svojim križem.
Jezusova goreča prošnja in molitev pri zadnji večerji, da bi bili vsi eno ter zgled prve krščanske skupnosti v Jeruzalemu, ki je imela ‚eno srce in eno dušo‘, se zdi, da tu ne zaleže kaj dosti, saj iz Pavlovega pisanja in rotenja lahko vidimo, da so že takrat imeli velike težave z edinostjo in sprejemanjem različnosti.
A zgodovina nas uči, da mora žal včasih priti tudi do prepira, razdora ali celo propada in uničenja, da se ob tem lahko jasneje pokaže – ne človeška, ampak Božja moč in modrost. V tednu edinosti nas prav ta odlomek lahko še močneje nagovori in spodbudi k delu za medsebojno sprejemanje in razumevanje.
Kajti Kristus tudi danes ostaja eden in ga nihče nima v izključni posesti; samo on je bil križan za vse in samo v njegovo ime smo bili vsi krščeni. Potrudimo se zato, da bo v nas vedno več »istega duha« in »istega mišljenja«, kajti le tako Jezusov križ ne bo »izgubil svoje moči«.
mag. Roman Starc

Župnikova beseda 

Sestre in bratje! Četrta nedelja v januarju je NEDELJA SVETEGA PISMA. Sveto pismo je knjiga Gospodove Besede, ki nam jo je spregovoril v določenem zgodovinskem času in je živa tudi danes. Radi prebirajmo Božjo besedo in črpajmo iz nje.
 Božja beseda je namreč »meč Duha«, ki sodi k celotni »Božji bojni opremi«, kamor sodijo še: pas, ki simbolizira resnico; oklep, ki predstavlja pravičnost; obutev, ki predstavlja pripravljenost za oznanjevanje evangelija miru; ščit, ki simbolizira vero; in čelado, ki simbolizira odrešenost (prim. Ef 6,10-17). Delna ali nepopolna bojna oprema pomeni nevarnost, celotna oprema pa gotovost, ko govorimo o Božji opremi, to velja toliko bolj. V reviji Ognjišče so na pismo bralca o pomenu posebne nedelje Sv. pisma na kratko takole odgovorili: »Na drugem vatikanskem koncilu (1962–1965) so pred vsakim zasedanjem škofov vsega sveta v procesiji prinesli Sveto pismo in ga počastili.
Pomemben sad tega koncila je dogmatična konstitucija o Božjem razodetju, ki vernikom zelo priporoča branje Svetega pisma; spremljati ga mora molitev, 'da to branje postane pogovor med Bogom in človekom'. V duhu tega priporočila so slovenski škofje na predlog svetopisemskih strokovnjakov leta 1990 zadnjo nedeljo januarja razglasili za nedeljo Svetega pisma. Spoznavali naj bi vrednost Božje besede za naše življenje.
Za otroke matere Cerkve je Sveto pismo 'trdnost vere, hrana in neusahljiv studenec duhovnega življenja' (Kompendij KKC 24). Spodbudila naj bi nas, da bi redno jemali v roke Sveto pismo in knjige, ki nam njegovo vsebino razlagajo. (sč) Morda si ob letošnji nedelji Svetega pisma zadamo sklep, da bi vsak dan prebrali en svetopisemski odlomek. Sveto pismo je namreč izdano tudi v žepnih, to je majhnih izdajah, zato ga imamo lahko vedno pri sebi. Kar nekaj revij nam je lahko v pomoč (Beseda med nami, Magnificat) pri branju in premišljevanju dnevne Božje besede. Za uporabnike sodobnih elektronskih naprav pa tudi Sveto pismo na internetu, kjer je tudi dnevna Božja beseda, itd. Naj nas Gospod po svoji Besedi obilno blagoslovi …  
župnik Jože

Iz življenja župnije 

• V soboto, 14. 1., so v stolnico priromali birmanci iz župnije Moravče in motoristi iz Mirne Peči in Trebnjega.
• V nedeljo, 15. 1., je nadškof Zore pred odprtjem razstave Umetniki za Karitas (na Družini) ob 16. uri v stolnici daroval sv. mašo.

Godovi in prazniki

• Nedelja, 22. 1.: 3. NEDELJA MED LETOM. Goduje sv. Vincencij (Vinko), diakon.
• Ponedeljek, 23. 1.: sv. Henrik Suzo, dominikanec; spominski dan zaroke Marije in Jožefa.
• Torek, 24. 1.: sv. Frančišek Saleški, škof – cerkveni učitelj.
• Sreda, 25. 1: spreobrnitev apostola Pavla. Sklep tedna molitve za edinost kristjanov.
• Četrtek, 26. 1.: sv. Timotej in Tit, škofa.
• Petek, 27. 1.: sv. Angela Merici, devica, redovna ustanoviteljica.
• Sobota, 28. 1.: sv. Tomaž Akvinski, duhovnik – cerkveni učitelj.
• Nedelja, 29. 1.: 4. NEDELJA MED LETOM – NEDELJA SV. PISMA

Dogodki pred nami 

• V nedeljo, 22. 1., je ob 15.30 ura molitve pred Najsvetejšim.
• V ponedeljek, 23. 1., bo večerna maša z večernicami za duše v vicah. Po maši bo srečanje za srednješolsko mladino.
• V torek, 24. 1., bo večerna maša z večernicami. Ob 18.30 bo katehumenat.
• V sredo, 25. 1., bo ob 10.15 »tečaj za preprečevanje padcev« v Grozdetovi dvorani (pritličje); ob 18.30 bo sv. maša, s katero bomo sklenili teden molitve za edinost kristjanov; ob 19.15 bo srečanje biblične skupine v Grozdetovi dvorani.
• V petek, 27. 1., bo ob 15.00 ura Božjega usmiljenja in sveta maša.
• V soboto, 28. 1., bodo ob 8.30 hvalnice.
• V nedeljo, 29. 1.; bo ob 15.30 molitvena ura pred Najsvetejšim. Informacije dobite tudi na spletnem naslovu http://stolnica.com/

Misel tedna 

Papež Frančišek v Pismu mladim za sinodo o mladih 2018: »Boljši svet se ustvarja tudi zaradi vas, zaradi vašega hotenja po spremembi in zaradi vaše velikodušnosti. Ne bojte se prisluhniti Svetemu Duhu, ki vam namiguje drzne odločitve, ne obotavljajte se, ko vest od vas zahteva tveganje, da bi šli za Učiteljem.
Tudi Cerkev želi prisluhniti vašemu glasu, vaši rahločutnosti, vaši veri in tudi vašim dvomom ter vaši kritiki. Naj se zasliši vaš krik, naj odmeva po vaših skupnostih in naj pride tudi do pastirjev. Sv. Benedikt je opatom priporočal, naj se pred vsako pomembno izbiro posvetujejo tudi z mladimi, saj 'pogosto najmlajšemu Gospod razodene najboljšo rešitev'.« Vir: http://katoliska-cerkev.si/pismo-papeza-franciska- mladim... 17. januar 2017

Ni komentarjev:

Objavite komentar