četrtek, 15. december 2016

Teden Božje Besede 18. 12.–8. 1. 2017

4. adventna nedelja Rim 1,1-7

Bolj ko sem nam bližajo milostni dnevi rojstva Božjega Sina na svet, bolj nam božja beseda razodeva in nas pripravlja na ta prihod. Pred nami je vedno več svetlobe in upanja; znamenje, ki si ga Ahaz v stari zavezi še ne upa izprositi, je vedno bliže, čas pričakovanja se dopolnjuje in čas, ko se bo obljuba končno izpolnila, se približuje. Apostol Pavel zato na samem začetku svojega pisma Rimljanom postavlja pred nas nalogo, ki nas ob tem čaka: Sina, »ki ga je Bog napovedoval po svojih prerokih« in »ki se je po telesu rodil iz Davidovega rodu«, je potrebno oznaniti svetu.
Sporočilo božiča, veselo novico Gospodovem rojstvu, je treba ponesti med ljudi, med vse narode. In ker smo po njem »prejeli milost in apostolstvo«, smo prav mi odbrani za Božji evangelij in izbrani, da postanemo apostoli, oznanjevalci te vesele novice. Zaradi vzvišenosti tega poklica in poslanstva, ki nam ga je zaupal sam Jezus Kristus, pa smo obenem tudi prvi, ki smo poklicani k svetosti.
Najbrž ga ni, ki se ne bi najprej zdrznil in ustrašil, da tega ne bo zmogel, a apostol Pavel nas čudovito lepo potolaži in opogumi, ko pravi, da smo vendar »Božji ljubljenci« in zato deležni njegove milosti in miru, ki nam bosta pri tem v pomoč. Milost in mir – to je tisto, kar s seboj prinaša rojstvo Odrešenika in to sporočilo božične noči ponesimo s seboj na pot oznanjevanja. »Milost vam in mir« naj bo naše voščilo vsem, ki jih bomo v teh prazničnih dneh srečali.
mag. Roman Starc

Župnikova beseda 

Sestre in bratje!
Če ni luči, sestre in bratje, ni ničesar. Res je, da imamo v tem svetu lahko občutek teme, zla, bolečine
in trpljenja. Ob misli na Sirijo in druga vojna žarišča človekovo čuteče srce kar strese. Še bolj človeka strese zaradi tega, ker nekateri trdijo, da to zlo počno v imenu »boga« – ne kvečjemu v imenu »teme«.
Naši predniki so zato svetu rekli »solzna dolina«. Kako prodorno zvenijo besede apostola Janeza: »… luč sveti v temi, a tema je ni sprejela« (Jn 1,5). Ob luči se namreč vse razkrije. »Kdor namreč dela húdo, sovraži luč in ne pride k luči, da se ne bi pokazala njegova dela« (Jn 3,20). Mi pa, sestre in bratje, slutimo in vemo za Luč. Ne kakor da bi je bili vredni ali bi si jo priborili, ampak nam je dana iz resnične Očetove ljubezni. »Resnična luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, je prihajala na svet« (Jn 1,9), »v svojo lastnino je prišla« (Jn 1,11).
Kristjan zaradi te Luči nikoli »ne hodi v temi«, ampak »bo imel luč življenja« (Jn 8,12). Po tej resnični Luči hrepeni vse človeštvo, zato se toliko hrepenenj in veselja po polnosti življenja, po ljubezni in sreči ponavzočuje v teh božičnih dneh na različne načine. Naj bo v nas vseh v teh dneh čim več pristnega hrepenenja po resnični Luči, po Jezusu Kristusu, Emanuelu – Bogu z nami – ki naj bo res Bog z nami vsemi.
Zato po najboljših močeh ponesimo resnično Luč v naše domove, ob blagoslovu, molitvi, družinskem vzdušju ob jaslicah, da bomo lahko videli tudi tiste, ki so osamljeni, bolni in razočarani in jim prinesli vsaj kakšen žarek resnične Luči. Blagoslovljen božič, ponosa in radosti, da kot kristjani živimo že 25 let v samostojni in demokratični državi želim vsem. V novem letu pa privoščim veliko dobrega, resničnega in plemenitega . . .  
župnik Jože

 Iz življenja župnije 

• V torek, 6. 12., ob godu sv. Miklavža, smo imeli celodnevno češčenje.
• V četrtek, 8. 12., na praznik Brezmadežne, so bogoslovci izvedli čudovito akademijo v čast Brezmadežni.
• V soboto, 10. 12., so s poslancem Jožefom Horvatom priromali v stolnico romarji iz Turnišča. Zvečer pa je med mašo prepeval zbor Garsfontain iz Pretorije v Južnoafriški republiki, ki je po maši imel še koncert. Navdušili so nas z živahnimi afriškimi ritmi.
• V nedeljo, 11. 12., je pri sveti maši ob 16. uri prepeval zbor iz Krka na Hrvaškem.

Godovi in prazniki 

• Nedelja, 18. 12.: 4. ADVENTNANEDELJA.
• Ponedeljek, 19. 12.: sv. Urban V. , papež. .
• Torek, 20. 12.: sv. Vincencij Romano, duhovnik.
• Sreda, 21. 12.: sv. Peter Kanizij, duhovnik, cerkveni učitelj.
• Četrtek, 22. 12.: sv. Frančiška K. Cabrini, redovna ustanoviteljica.
• Petek, 23. 12.: sv. Janez Kancij, duhovnik.
• Sobota, 24. 12.: Adam in Eva, prastarši – (1. ) SVETI VEČER.
Nedelja, 25. 12.: BOŽIČ – GOSPODOVOROJSTVO.
• Ponedeljek, 16. 12.: sv. Štefan, diakon, prvi mučenec. Državni praznik – Dan samostojnosti in enotnosti.
• Torek, 27. 12.: sv. Janez, apostol, evangelist.
• Sreda, 28. 12.: Nedolžni otroci, mučenci.
• Četrtek, 29. 12.: sv. Tomaž Becket, škof in mučenec.
• Petek, 30. 12.: SVETA DRUŽINA.
• Sobota, 31. 12.: sv. Silvester, papež. (2. ) sveti večer.
• Nedelja, 1. 1.: Marija, božja Mati;novo leto – dan miru.
• Ponedeljek, 2. 1.: sv. Bazilij Veliki, škof in cerkveni učitelj
• Torek, 3. 1.: Presveto Jezusovo ime.
• Sreda, 4. 1.: sv. Angela Folinjska, redovnica. Sreda pred prvim petkom.
• Četrtek, 5. 1.: sv. Emilijana (Milena), devica. (3. ) sveti večer. Četrtek pred prvim petkom.
Petek, 6. 1.: GOSPODOVO RAZGLAŠENJE – Sveti trije kralji: Gašper, Melhior (Miha), Boltežar. PRVI PETEK.
• Sobota, 7. 1.: sv. Rajmund Penjafortski, duhovnik. PRVA SOBOTA.
Nedelja, 8. 1.: JEZUSOV KRST.

Dogodki pred nami 

• V nedeljo, 18. 12., pri sv. maši ob 16. uri poje zbor Anton Foerster, po večerni maši pa ima koncert
komorni zbor Glasis.
• Božična devetdnevnica je vsak dan ob 9. in 18.30 uri. Sklep v soboto, 24. 12., ob 16. uri.
• V ponedeljek, 19. 12., večerna maša za duše v vicah. ZAČETEK CELODNEVNEGA SPOVEDOVANJA. Božična DEVETDNEVNICA je vsak dan ob 9. uri in ob 18.30.
• V petek, 23. 12., bo ob 15. uri ura Božjega usmiljenja in (kratka) sveta maša. Ob 17.30 bo SV. MAŠA ZA DOMOVINO, ki jo bo daroval nadškof Zore (sv. maša ob 18.30 zato odpade).
V soboto, 24. 12., na SVETI VEČER, bosta sveti maši svetega večera ob 18.30 in 21. uri – družinska (otroška) »polnočnica«. Ob 16. uri bodo slovesne prve večernice božičnega praznika s somaševanjem, ki ga bo vodil škof Šuštar. Po maši molimo še bogoslužno branje. Ta večer z blagoslovljeno vodo, kajenjem in molitvijo blagoslovimo svoje domove – naj bo začetek in sklep molitve ob jaslicah. 
V nedeljo, 25. 12., na BOŽIČ, bodo sv maše: POLNOČNICO (ob 00.00) bo daroval nadškof Stanislav Zore; ostale sv. maše bodo po nedeljskem razporedu. Ob 9. uri bo sv. mašo daroval škof Šuštar, ob 16. uri pa nadškof Zore. Pri sv. maši ob 18.30 bo ob spremljavi mojstra na citre, g. Plahutnika, s petjem sodeloval baritonist 
• V ponedeljek, 26. 12., bodo sv. maše kot za praznik: ob 6., 7., 8., 9., 10.30, 16. uri in ob 18.30. Pri večerni maši bo pel zbor KUD Tine Rožanc. Po maši bo še koncert božičnih pesmi.
• V torek, 27. 12., bosta pri večerni maši pela zbor MYSTERUM Kranj in APZ Kranj, ki bo po maši imel še koncert božičnih pesmi.
• V sredo, 28. 12., bo pri večerni maši pel zbor LIPA iz Litije (v mešani zasedbi); po sveti maši bo še koncert božičnih pesmi.
• V petek, 29. 12., je praznik SVETE DRUŽINE. Ob 16. uri pa sveta maša, ki jo bo daroval škof Jamnik – pri tej sv. maši bo BLAGOSLOV OTROK (ura usmiljenja ob 15. uri tokrat odpade).
• V soboto, 31. 12., se bomo pri večerni sv. maši zahvalili za preteklo leto – zapeli bomo tudi zahvalno pesem. To je 2. SVETI VEČER, ko z blagoslovljeno vodo in kajenjem ter molitvijo blagoslovimo svoje domove.
V nedeljo, 1. 1., na novega leta dan, bo sv. mašo ob 16. uri daroval škof Šuštar.
• V ponedeljek, 2. 1., je večerna maša z večernicami za duše v vicah.
• V torek, 3. 1., bo večerna maša z večernicami.
• V sredo, 4. 1., ki je sreda pred prvim petkom, bomo po večerni maši imeli še molitev k sv. Jožefu.
• V četrtek, 5. 1., je 3. SVETI VEČER – pokadimo in z blagoslovljeno vodo pokropimo svoje domove in molimo. To je ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM. Po večerni maši je še molitev pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov.
V petek, 6. 1., na Gospodovo razglašenje, so svete maše po razporedu za praznike na delovni dan. Sveto mašo ob 9. uri bo daroval nadškof Zore. Ker je to tudi PRVI PETEK, je ob 8.30 molitev pred Najsvetejšim s posvetitvijo Jezusovemu Srcu. Ob 15. uri bo ura usmiljenja in sveta maša.
• V soboto, 7. 1., je PRVA SOBOTA, zato je ob 8.30 molitev pred Najsvetejšim s posvetitvijo Srcu Marijinemu. Ob 16. uri je maša za domovino.
• V nedeljo, 8. 1., na nedeljo Jezusovega krsta, bo nadškof Zore pri sv. maši ob 9. uri bogoslovcem podelil službi bralca in mašnega pomočnika.

Blagoslov jaslic in doma na sveti večer 

Družina se zbere ob jaslicah. Pravočasno pripravimo blagoslovljeno vodo. Za začetek zapojemo božično pesem (Sveta noč ali Poslušajte vsi ljudje ali kakšno drugo). Nato oče ali mati začne z znamenjem križa: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Vsi odgovorijo: Amen.
Preberemo Božjo besedo. (Lk 2,15-20)
Berilo iz svetega evangelija po Luku. 
Ko so angeli šli od njih v nebo, so pastirji govorili drug drugemu: »Pojdimo torej v Betlehem in poglejmo to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod!« Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku. In vsi, ki so slišali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji. Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. In pastirji so se vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so  slišali in videli, tako, kakor jim je bilo rečeno. Božja beseda. 
Vsi odgovorijo: Bogu hvala. 
Sledi kratka tišina, nato pa zmolimo prošnje. 
1. Gospod Jezus, prosimo te za našo župnijo in za vse, ki so osamljeni, telesno ali duševno prizadeti, zapostav ljeni ali trpijo krivico.
Vsi odgovorimo:
Prosimo te, usliši nas.
2. Gospod Jezus, prosimo te za vse, ki skrbijo za bolne, ostarele, reveže in kaznjence.
Vsi odgovorimo:
Prosimo te, usliši nas.
3. Gospod Jezus, prosimo te za novorojenčke, za otroke vseh starosti in za mladino.
Vsi odgovorimo:
Prosimo te, usliši nas.
4. Gospod Jezus, prosimo te za naše pokojne sorodnike.
Vsi odgovorimo:
Prosimo te, usliši nas.
5. Gospod Jezus, prosimo te za našo družino, da bi se dobro razumeli in si med seboj odpuščali.
Vsi odgovorimo:
Prosimo te, usliši nas.
6. Gospod Jezus, pomagaj nam, da bomo v miru praznovali božične praznike. 
Vsi odgovorimo:
Prosimo te, usliši nas.
Nato molimo:
Oče naš, Zdrava Marija, Slava Očetu.

Sedaj oče ali mama moli:
Nebeški Oče, ti si nas ustvaril. Po tvoji dobroti in previdnosti smo družina. Nocoj se tega še posebej veselimo in smo srečni, da smo skupaj. 
Prosimo te, bodi z nami in blagoslovi te jaslice. Naj nas spominjajo na rojstvo tvojega Sina Jezusa. Priznavamo ga za svojega Boga in Odrešenika. Prosimo te tudi, blagoslovi našo družino in naš dom. Naj bo v njem tvoj mir. 
Naj v njem ne vlada sovraštvo, ampak ljubezen; naj ne bo pri nas nesloge, temveč edinost; uža ljenost in krivico naj nadomesti odpuščanje; zmota naj se umakne resnici; vera pa naj premaga dvom. Pri nas naj ne bo tesnobe, ampak upanje; naj ne bo teme greha, ampak luč tvoje milosti; naj ne bo žalosti, ampak veselje. 
Naj ne bo bolezni, temveč dušno in telesno zdravje. Tvoj blagoslov naj nas spremlja na poti v tvoj nebeški dom, kjer te bomo hvalili in slavili. Po Kristusu, našem Gospodu.
Vsi odgovorimo: Amen.
 
Oče ali mati pokropita z blagoslovljeno vodo jaslice in stanovanje. To lahko naredimo v popolni tišini, zmolimo desetko rožnega venca, kakšno drugo molitev ali pa zapojemo božično pesem. 

Na koncu oče in mati pokrižata na čelu drug drugega in otroke z blagoslovljeno vodo. Pri tem govorita: Naj te Gospod blagoslovi v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen

Tečaj za preprečevanje padcev za kakovostno starost 

V drugi polovici januarja bomo pripravili »Tečaj za preprečevanje padcev za kakovostno starost«. Gre za 12 srečanj, ki slonijo na medsebojnem učenju iz lastnih izkušenj. Kratek opis tečaja in prijavnico dobite v kiosku. Tečaj bo po programu Inštituta Antona Trstenjaka vodila gospa Marija Boltar Šavli. Prijavite se, prosim, čimprej, da bomo lahko nadaljevali z organizacijo. Informacije dobite tudi na spletnem naslovu http://stolnica.com

Misel tedna 

Papež Frančišek v poslanici za 50. svetovni dan miru: »Če je izvor nasilja v srcu ljudi, potem se pot nenasilja začenja v okviru družine. Ta je namreč okolje, kjer se nauči komunicirati in skrbeti za druge; kjer se trenja ali spori presegajo z dialogom, iskanjem dobrega za drugega, usmiljenjem in odpuščanjem.
Iz družine se veselje ljubezni nato razširi po svetu in v družbi. Nedavno sklenjeni jubilej pa nas spominja, da so del naše družine, naši bratje in sestre, tudi osebe, ki so obravnavane z brezbrižnostjo, ki so žrtve krivice in trpijo nasilje.« Vir: http://sl. radiovaticana. va/news/2016/12/12/

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.