četrtek, 31. marec 2016

Teden Božje Besede 3. 4.–10. 4. 2016

2. velikonočna nedelja Jn 20,19-31

Jezus, vate zaupam ...
Pred tednom dni smo obhajali največji krščanski paznik Kristusovega vstajenja, veliko noč. Sledilo bo še pet velikonočnih nedelj. Na osmo velikonočno nedeljo obhajamo že praznik Svetega Duha, to je binkošti. To je čas poglabljanja naše vere v Kristusovo in naše vstajenje. Današnjo nedeljo
imenujemo tudi bela nedelja in nedelja Božjega usmiljenja.
Zanimiv je opis časa, ko evangelist pravi: »Zvečer tistega dne, prvega v tednu …« Morda je to
eden od dni, ko gremo k počitku polni dvomov in tihega strahu. Apostoli so se zaprli tudi v svoji notranjosti. Iz strahu so se ogradili od drugih. Takim, ki jih strah popolnoma ohromi, se je zelo težko približati.
Vrata nam pomagajo, da se skrijemo za njimi ali pa se drugi skrijejo pred nami. Jezus apostole pozdravi: »Mir z vami!« »Schalom älächäm.« To je izraz za mir. Pomeni biti cel, ozdraveti, ostati zdrav, notranje trden. Je pozdrav enakosti in harmonije. Jezus se je po vstajenju predstavil apostolom s temi besedami, jim pokazal rane in jih povabil, naj se jih dotaknejo. Skupaj z ranami so te besede nekakšna osebna izkaznica.
Enakost in istovetnost med Križanim in Vstalim je apostolom takoj povsem jasna. To jih napolni z velikim veseljem. Še enkrat jim zaželi miru. Najpomembnejše sledi: Ker vsem zaupa, bo vse poslal, tako kot je nebeški Oče njega poslal. Jezus dahne vanje in reče: »Prejmite Svetega Duha.«
To nas spomni na stvarjenje sveta, ko je Stvarnik »dahnil« v Adama in mu dal oživljajočega duha. Prerok Ezekijel dahne v kosti  in te oživijo. To je novo poslanstvo: odpuščanje grehov.
Prva Cerkev je zelo poudarjala, da je krst kraj, kjer je mesto za odpuščanje in nov začetek.
Zakrament sprave je Cerkev priporočala kot »drugo rešilno desko«. Velika škoda je, če se na to pozablja. Praznik sprave in poziv k odpuščanju mora vsak jemati zelo resno. Gre za dvojno obdaritev: zagotavlja odpuščanje grehov, storjenih v preteklosti, in prinaša novo zalogo milosti za boj proti grehu v prihodnosti.

Župnikova beseda

Jaz te krstim, v imenu Očeta..., foto: DOPA
Na belo nedeljo, 2. velikonočno nedeljo, obhajamo tudi nedeljo Božjega usmiljenja. Praznik je uvedel sv. Janez Pavel II. Jezus je sveti Favstini Kowalski razodeval veličino Božjega usmiljenja. V  Dnevniku je zapisala, da ji je Jezus dejal: »Hočem, da bi bila ta podoba (...) slovesno blagoslovljena
na prvo nedeljo po veliki noči; ta nedelja naj bo praznik usmiljenja« (49). Pa tudi: »Želim, da bi bil praznik usmiljenja pribežališče in zavetje vsem, posebej ubogim grešnikom. Na ta dan so odprte globine mojega usmiljenja; na ljudi, ki se približajo izviru mojega usmiljenja, izlivam celo morje milosti.
Oseba, ki pristopi k spovedi in svetemu obhajilu, prejme popolno odpuščanje krivde in kazni. Ta dan so odprte vse Božje pretočnice, po katerih tečejo milosti; naj se nihče ne boji približati se mi, čeprav bi bili njegovi grehi rdeči kakor škrlat« (699). »Moja hči, povej, da je praznik mojega usmiljenja izšel iz moje notranjosti za tolažbo vsemu svetu « (1517) »in je zasidran v globinah mojega sočutja« (420) (http://www.stolnica.com/Praznik_Bo%C5%BEjega_usmiljenja.php).
24 ur za Gospoda, foto: JoPl
V svetem letu usmiljenja, ko so naša srca odprta dotikom Božjega usmiljenja in se s sočutnim
usmiljenjem odpirajo našim bližnjim, imamo v naši stolnici vsak petek ob 15. uri (ura Jezusove smrti) uro Božjega usmiljenja in sveto mašo. Posebej pa se bomo izročili Božjemu usmiljenju na NEDELJO BOŽJEGA USMILJENJA, 3. 4., in bomo imeliob 15. uri URO BOŽJEGA USMILJENJA pred NAJSVETEJŠIM, nato pa bo na ta veliki praznik ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore daroval še slovesno sveto mašo.
Stolniški duhovniki bomo poskrbeli, da boste imeli priložnost tudi za sveto spoved v duhu povabila sv. sestre Favstine: »Oseba, ki pristopi k spovedi in k svetemu obhajilu, prejme popolno odpuščanje krivde in kazni. Ta dan so odprte vse Božje pretočnice, po katerih tečejo milosti; naj se nihče
ne boji približati se mi, čeprav bi bili njegovi grehi rdeči kakor škrlat« (699)
Gospod je človeka ljubeči Bog, ki se nas znova in znova na različne načine dotika z ljubeznijo
in usmiljenjem. Odprimo srca Božji milosti!
župnik Jože

Oznanila

  • Nedelja, 3. 4.: 2. velikonočna, BELA nedelja, nedelja BOŽJEGA USMILJENJA. Apd 5,12-16; Raz 1,9-13.17-19; Jn 20,19- 31
  • Ponedeljek, 4. 4.: GOSPODOVO OZNANJENJE MARIJI, slovesni praznik, sv. Izidor Sevilski, škof in cerkveni učitelj. Iz 7,10-14; Lk 1,26-38. 
  • Torek, 5. 4.: sv. Vincencij Ferrer, duhovnik. Apd 4,32-37; Jn 3,7-15.
    Sreda, 6. 4.: sv. sv. Irenej iz Srema, škof in mučenec. Obletnica posvetitve nadškofa – kardinala Franca Rodeta. Apd 5,17-26; Jn 3,16-21.
  • Četrtek, 7. 4.: sv. Janez Krstnik de la Salle, redovni ustanovitelj. Apd 5,27-33; Jn 3,31-36.
  • Petek, 8. 4.: sv. Maksim in Timotej, škofa. Apd 5,34-42; Jn 6,1-15. 
  • Sobota, 9. 4.: sv. Maksim Aleksandrijski, škof. Apd 6,1-7; Jn 6,16-21. 
  • Nedelja, 10. 4.: 3. VELIKONOČNA NEDELJA. Apd 5,27-32.40-41; Raz 5,11-14; Jn 21,1-19

Iz življenja župnije

24 ur za Gospoda smo imeli v stolnici od petka, 18. 3., od 9.00 do sobote, 19. 3., do 9.00. V soboto, 19. marca, na god sv. Jožefa, je bilo ob 9. uri svetoletno romanje mož in fantov in sveta maša za Karitas, ki jo je vodil nadškof Zore. Pri velikonočni vigiliji je osem katehumenov prejelo zakramente uvajanja v krščanstvo.

Dogodki pred nami

OD PONEDELJKA DO SOBOTE je ob 8.30 molitev ROŽNEGA VENCA pred odprtim tabernakljem za mesto, državo in domovino ter po namenu molitev, oddanih v skrinjico molitev. Molitev rožnega venca je tudi ob 18.00 skupaj z bogoslovci. Na NEDELJO BOŽJEGA  USMILJENJA (bela nedelja), 3. 4., bo ob 15. uri URA BOŽJEGA USMILJENJA, nato sv. maša, ki jo bo daroval nadškof Stanislav ZORE.
V petek, 8. 4., bo ob 15.00, ura Božjega usmiljenja in sveta maša. Na 3. velikonočno nedeljo, 10. 4., se začne teden molitve za duhovne poklice. Popoldne bodo v stolnico priromali romarji iz dekanije
Kranj. Informacije dobite tudi na spletnem naslovu
stolnica.com.

Misel tedna

Z vstajenske maše, foto: DOPA
Papež Frančišek na velikonočni ponedeljek: »Življenje je premagalo smrt. Usmiljenje in ljubezen sta zmagala nad grehom! ... Da, prepričani smo, Kristus je zares vstal … Križani in vstali Gospod je polno razodetje usmiljenja, ki je navzoče in delujoče v zgodovini.«
Vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2016/03/28/...

Ni komentarjev:

Objavite komentar