petek, 11. marec 2016

Teden Božje Besede 13. 3.–20. 3. 2016

5. postna nedelja Jn 8,1-11

Z Gospodom, foto: JoPl
Ženo bi po določbah postave morali kamnati; zasačili so jo pri prešuštvovanju. Postava je jasna. Pismouki in farizeji ne poznajo šale. Vsaka vera, ki hoče kaj veljati pri ljudeh, mora zase najti podporo v družini, v zakonski zvezi, v odnosih med ljudmi … Če bi dopustili, da ljudi bolj vodijo občutki kot zakoni, potem bi bilo, kot bi postavili zgradbo družine in zakonske zveze na živi
pesek. V očeh zakonodajalca je prelomitev zakonske zvestobe hujša od smrti.
Zakaj privlečejo le ženo? Za prelomitev zakona sta potrebna dva! Vpleteni moški ni navzoč. Nenavadno. Veljajo pri Judih dvojna merila, eno za moškega in drugo za ženske? Zbrali so se sami najostrejši zagovorniki zakonitosti. In Jezus? Jezus se pokaže kot izredno človekoljuben, pogumen in odprt za vse. Bil je »prijatelj cestninarjev in grešnikov«. Nikogar se ni izogibal in z izjavami je znal kdaj razburiti do skrajnosti. Bil je za spoštovanje zakonov in za načelno jasnost. Ni gledal le na posameznika. Dvoličnosti je hotel narediti konec. Jezus ne reče naravnost: »Mojzesova postava nima prav.« S tem bi sam sebe obsodil na smrt. Tudi ne reče: »Kamnajte jo!« S tem bi zgubil veliko svojih učencev in učenk, ki bi bili hudo razočarani. Tudi ne reče: »Pismouki se lažejo in so hinavci.«
To ni njegova raven. Jezus dobro ve, da ni mogoče živeti v svetu, ki bi ga določali le goli zakoni.
Polni očitkov so zlasti moški. Jezus jih ponovno pogleda in reče: »Kdor je med vami brez greha,
naj prvi vrže kamen.« Jezus vidi v vsako srce. Množica hoče linčati to žensko. Ko vsi naenkrat mečejo kamenje v človeka, se ne ve, kateri kamen je bil zanj smrtonosen, zato se na koncu vsi počutijo nedolžne. Čeprav postava ne dela večjih razlik med ljudmi glede na starost, so vsi navzoči razumeli, da hoče Jezus odgovor na njegovo misel: »Kdor je brez greha …« najprej od najstarejših.
Da ne bi iz njegovega pogleda sklepali, koga ima v mislih, se raje spet skloni. Najprej odhajajo starejši, kar je logično: ti imajo za seboj več življenja, zato več grešnih priložnosti.
»Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in ne greši več«, pravi Jezus ženi. Vsak od nas je pogosto v stiski
zaradi grehov in slabosti. Ne obsojajmo drugih, ker nihče od nas ni brez greha!
dr. Peter Kvaternik


Župnikova beseda

Stolniški romarji v NM stolnici
Naj, drage sestre in bratje, povzamem nekaj misli o obeh upodobitvah Sočutne – Pietà, ki jih imamo v naši stolnici, saj govorita o sočutju, ljubezni, usmiljenju, človeških občutjih trpljenja in razdajajoči se Božji ljubezni. Ana Lavrič je v knjigi Ljubljanska stolnica, Družina, Ljubljana 2007, obe Pietà lepo opisala z umetnostnozgodovinskega vidika.
»Gotska Pietà: Na južnem pročelju nagovarja mimoidoče Žalostna Mati božja z mrtvim Sinom v naročju, postavljena v nišo s štukaturno obrobo in posebnim nadstreškom. Kamniti gotski kip iz sredine 15. stoletja (zdaj ga nadomešča kopija) je pripisan ljubljanski kiparski delavnici in je po vsej verjetnosti najprej stal na glavnem oltarju sredi šenklavške cerkve, leta 1664 so ga postavili v sredi pokopališkega obzidja, po dograditvi nove stolnice pa namestili na pročelje. Njegov nastanek povezujejo s sobotnim oficijem, ki ga je pri Marijinem oltarju ustanovil pičenski škof Martin leta 1449 potrdil oglejski patriarh /…/ Njena glava je obrnjena h gledalcu, vertikalno vzravnano držo pa preglaša Jezusovo telo, diagonalno položeno v materino naročje « (str. 40).
V kapeli Kristusa odrešenika pa imamo drugo Pietà, »ki v klasični trikotni kompoziciji združuje v žalost zatopljeno Marijo, mrtvega Jezusa v njenem naročju in jokajočega« angela, ki pridržuje mrtvečevo desnico (oziroma poljublja z žeblji narejeno Kristusovo rano). »Globoko izpovedna baročna plastika izvira iz srede 18. Stoletja …« (str. 136).
Ob oltarju Svetega Rešnjega telesa lahko te dni po več kot 25 letih znova občudujemo čudoviti kip Sočutne in ob njem pomolimo. Naj nas postni čas z vso simboliko po darujočem se trpljenju in križu odpira vstajenju. Milostne postne dneve želim …
Župnik Jože

Oznanila

  • Nedelja, 13. 3.: 5. postna (tiha) – PAPEŠKA nedelja (obletnica izvolitve papeža Fran čiška). Iz 43,16-21; Flp 3,8-14; Jn 8,1-11.
  • Ponedeljek, 14. 3.: sv. Matilda, kraljica. Dan 13,1-9.15-17.19.30.33-62; Jn 8,1-11. 
  • Torek, 15. 3.: sv. Ludovika de Marillac, redovnica. 4 Mz 21,4-9; Jn 8,21-30.
  • Sreda, 16. 3.: sv. Hilarij Oglejski, škof. Smrtni dan božjega služabnika Danijela Halasa. Dn 3,14-20.91-92.95; Jn 8,31–42.  
  • Četrtek, 17. 3.: sv. Patrik, škof in misijonar. Smrtni dan božjega služabnika Vendelina Vošnjaka. 1 Mz 17,3-9; Jn 8,51–59. 
  • Petek, 18. 3.: sv. Ciril Jeruzalemski, škof in cerkveni učitelj. Jer 20,10-13; Jn 10,31-42.
  • Sobota, 19. 3.: sv. JOŽEF, Jezusov rednik – vzornik mož in fantov, zavetnik slovenskih dežel, praznik. 2 Sam 7,4-5a.12-14a.16; Rim 4,13.16- 18.22; Mt 1,16.18-21. Začetek TEDNA DRUŽINE.
  • Nedelja, 20. 3.: CVETNA NEDELJA. Iz 50,4-7; Flp 2,6-11; Lk 22,14-23,56.

Iz življenja župnije

Nadškof Zore med postnim govorom, foto: JoPl
V soboto, 5. 3., je bila fatimska pobožnost in sveta maša, ki jo je vodil upokojeni nadškof Stres. Sledilo je romanje župnije Brdo pri Lukovici pod vodstvom prošta Lapa. Ob 16. uri je bila maša za domovino, ob 20.30 pa so priromali še mladi iz župnije Šmartno p od Šmarno goro.
V nedeljo, 6. 3., so priromali romarji iz župnije Dob pri Domžalah, popoldne pa smo imeli svoje župnijsko romanje v Dedni Dol pri Višnji Gori, kjer smo imeli križev pot, in v stolnico v Novo mesto, kjer smo vstopili skozi sveta vrata, imeli sveto mašo in priložnost za sveto spoved.
Dogodki pred nami OD PONEDELJKA DO ČETRTKA je ob 8.30 molitev ROŽNEGA VENCA pred odprtim tabernakljem za mesto, državo in domovino ter po namenu molitev, danih v skrinjico molitev. Rožni venec molimo tudi ob 18.00.
KRIŽEV POT molimo ob petkih ob 8.30 in ob nedeljah ob 15.30. V nedeljo, 13. 3., je TIHA in PAPEŠKA NEDELJA. Spominjamo se izvolitve svetega očeta FRANČIŠKA, zato bomo pri vseh
mašah s petjem zapeli zahvalno pesem. Ob 15.30 bo KRIŽEV POT, nato sveta maša. V ponedeljek, 14.3. bo ob 18.30 maša in večernice za duše v vicah. Po večerni maši bo seja župnijskega pastoralnega sveta.
V torek, 15. 3., ob 18.30 bo maševal in imel POSTNI GOVOR pomožni škof Franci Šuštar, v sredo, 16. 3., pomožni škof Anton Jamnik, v četrtek, 17. 3., nadškof in metro polit Stanislav Zore.
Petek, 11. 3., bo ob 8.30 KRIŽEV POT, nato sveta maša (maša ob 9.30 odpade), po kateri bo izpostavljeno NAJSVETEJŠE v 24-urno češčenje – 24 UR ZA GOSPODA. Dogodki med češčenjem: ob 15.00 ura BOŽJEGA USMILJENJA in sveta maša, ki bo tudi ob 18.30. Zaključek bo v soboto ob 8.30 s sklepnim blagoslovom in zahvalno pesmijo. Ob 9.00 bo sveta maša, ki jo bo vodil nadškof in bo za Karitas, povabljeni pa so tudi možje in fantje, katerih vzor in priprošnjik je sveti Jožef. V nedeljo, 20. 3., je CVETNA NEDELJA. Pri vseh mašah bo blagoslov zelenja. Slovesni
BLAGOSLOV S PROCESIJO bomo začeli na NADŠKOFIJSKEM DVORIŠČU ob 9.00.
Informacije dobite tudi na spletnem naslovu stolnica.com.

Misel tedna

Papež Frančišek o NAŠI SVOBODI (v povezavi s priliko »o izgubljenem sinu«): Bog nas pušča »svobodne, tudi, da se zmotimo; ko nas je ustvaril, nam je namreč dal veliki dar svobode. Naša naloga je, da ga dobro uporabljamo.«
Vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2016/03/06
TBB – stolniška oznanila izdaja Stolni župnijski urad.
Odgovarja Jože Plut, župnik. Dolničarjeva 1, Ljubljana.
joze.plut@rkc.si / 031-673-111
http://www.stolnica.com/
Sočutna, foto: JoPl

Ni komentarjev:

Objavite komentar