sobota, 9. september 2023

TEDEN BOŽJE BESEDE 10. 9. 2023-17. 9. 2023

23. NEDELJA MED LETOM

O drugih radi govorimo. Samo po sebi ni to nič nenavadnega. Vendar bi morali biti ob tem silno previdni, kajti jezik lahko naredi veliko hudega. Včasih poskušamo z govorjenjem o napakah drugih zakrivati svoje slabosti; to je greh laži. Slabo govorjenje o drugih postane nekaj hudega tudi, ko v njem občutimo nekakšen umeten užitek, kako so drugi slabši; to je greh predrznega napuha. 

Ko menimo, da je naša sodba o drugih resnična, ko samozavestno trdimo: »Takšen je,« ta naša sodba nikoli ni resnična, tak je lahko kvečjemu naš vtis o drugem. S takim presojanjem drugega v resnici povemo več o sebi kot o njem. Jezus je opozoril na to: »V čemer drugega sodiš, sam grešiš.« Ne vidimo v dušo ljudi, ne v vzroke, zakaj so taki. In vendar nam ne sme biti vseeno, kako drugim gre in kako živijo. Kot bi se morali naučiti biti veseli vsega, kar je v drugih lepega in dobrega, bi nas moralo boleti, če živijo zgrešeno. 

Za drugega smo odgovorni - resda ne za vse in ne za vse enako. 

Prvi so naši domači, naša prva ljubezen in odgovornost. Pravzaprav sem čisto najprej sam sebi najbližji in zase najbolj odgovoren. In če to resno doživim, me mine, da bi z veseljem sodil druge. Nismo verni zato, da bi druge sodili, tudi nismo njihova vest, res pa nam je dan preroški duh, da bi bili drugim v oporo; toda najprej s svojim ravnanjem, šele potem morda z besedo. 

Opozarjati druge na njihove napake, grehe in zablode je ena najbolj delikatnih stvari že pri otrocih. Veliko ljudi je ostalo sprtih, dosti prijateljstev podrtih zaradi kritike ali opozarjanja na zgrešeno ravnanje. Božja modrost nam danes predlaga kar nekaj meril za presojo in opozarjanje drugih: Vedno iz ljubezni, nikoli iz jeze ali prezira, tudi nikoli najprej pred drugimi. 

Peter bi dodal: »Pa obzirno, mirno in spoštljivo.« Vedno je dobro pred vsakim opozarjanjem prositi Svetega Duha za pravo besedo in pravi način. On zna to dosti bolje kot mi, ker vidi in zna seči v srce.

Anton Slabe

TEDEN MLADIH

Letošnji teden mladih bo potekal od 10. do 16. septembra 2023. Začel se bo z nedeljo mladih, 10. septembra, in zaključil s Stično mladih, ki bo 16. septembra. Kakor so zapisali na Uradu za mlade, je namen nedelje in tedna mladih:

-    mladim dati spodbudo za krščansko življenje na začetku šolskega in akademskega leta,

-    ovrednotiti vlogo mladih v župniji, teden mladih 

-    molitev župnije za mlade ter

-    ponuditi mladim voditeljem vsebinsko spodbudo za delo z mladimi.

Tako letošnji teden kakor Stična mladih sta zaznamovana z dogajanjem na 37. Svetovnem dnevu mladih v Lizboni, katerega osrednja tema so bile besede iz Lukovega evangelija: »Marija je vstala in se v naglici odpravila« (Lk 1,39).

NEDELJA SVETNIŠKIH KANDIDATOV

Nedeljo svetniških kandidatov ljubljanske metropolije

  • nadškofa Antona Vovka, 
  • škofa Janeza Frančiška Gnidovca, 
  • škofa Friderika Baraga, 
  • profesorja Antona Strleta, 
  • duhovnika Andreja Majcna in 
  • mistikinje Magdalene Gornik - bomo letos obhajali 17. septembra 2023 v župnijski cerkvi v Sodražici. 

 

V ospredju praznovanja bo lik Božje služabnice Magdalene Gornik (o njej poglejte zapis v TTB 2022/št. 2210 ali v kateri od drugih izdanih publikacij). Ob 15.00 bo v župnijski cerkvi molitvena ura. Sledilo bo somaševanje, ki mu bo predsedoval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. 

Po Končani sveti maši bo v cerkvi še kratka predstavitev beatifikacijskih postopkov.

STOLNICA - NAŠ DOM
Kapela Kristusa Odrešenika - oltar

Oltar Kristusa Odrešenika je hkrati z oltarjem v nasprotni kapeli (kapeli sv. Jurija) izdelal Henrik Mihael Lohr: postavljen je bil leta 1737. 

Ohranil je stari plastiki svetega Boštjana in Roka, ki sta krasili prejšnji nastavek. Stojita ob stebrih in z belo barvo pa tudi globoko plastično modelacijo posnemata baročne marmorne kipe, kakršnih so si v stolnici vedno želeli, pa povečini ostali pri lesenih. 

Sveti Boštjan je kot običajno privezan k deblu, a ga še ni zadela smrtna puščica, sveti Rok v družbi z zvestim psičkom kot romar nosi palico z bučko in školjko, z roko pa dviga oblačilo in s prstom kaže rano na nogi. 

Po zgradbi in okrasju je oltar dvojnik Marijinega oltarja, ki so ga v 19. stoletju prav tako »okrasili« z enakim marmoriranjem. V skladu z naslovom ima v atiki (vrhnjem zaključku oltarja) Jezusov monogram IHS.

Na podstavku nad menzo je nameščena skupina Pieta, ki v klasični trikotni kompoziciji združuje v žalost zatopljeno Marijo, mrtvega Jezusa v njenem naročju in jokajočega puta, ki pridržuje mrtvečevo desnico. 

Vzdušje trpljenja stopnjuje turobna polihromacija (poslikava). Globoko izpovedna baročna plastika izvira iz srede 18. stoletja, avtorsko pa še ni razrešena. 

Po njej se je oltarja oprijel tudi naslov Marije sedmerih žalosti oz. Žalostne Marije (pendant, oltar v nasprotni kapeli, se je zato imenoval tudi oltar Vesele Marije).


GODOVI IN PRAZNIKI

             Nedelja, 10. 9.: 23. nedelja med letom

             Ponedeljek,11. 9.: sv. Prot in Hijacint, mučenca

             Torek, 12. 9.: Marijino ime

             Sreda, 13. 9.: sv. Janez Zlatousti, škof, cerkveni učitelj

             Četrtek, 14. 9.: povišanje svetega Križa, praznik

             Petek, 15. 9.: Žalostna Mati Božja

             Sobota, 16. 9.: sv. Kornelij in Ciprijan, mučenca

             Nedelja, 17. 9.: 24. nedelja med letom, nedelja svetniških kandidatov

URNIK SVETIH MAŠ

DELAVNIKI: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 18.30 OB SOBOTAH IN PRVIH PETKIH tudi ob 16.00

CERKVENI PRAZNIKI NA DELOVNI DAN: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 16.00, 18.30

NEDELJE IN ZAPOVEDANI PRAZNIKI: 6.30, 8.00, 9.00, 10.30, 11.30, 12.30, 16.00, 18.30

SKUPNA MOLITEV V STOLNICI

VSAK DAN

8.30: Rožni venec pred Najsvetejšim

18.00: Rožni venec

NEDELJA

15.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

PRVI ČETRTEK

Po večerni maši molitev v čast svetemu Jožefu

PRVI PETEK

8.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

15.00: Ura Božjega usmiljenja

PRVA SOBOTA

 

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar