sobota, 19. november 2022

TEDEN BOŽJE BESEDE 20. 11. 2022 – 27. 11. 2022

Na nedeljo Kristusa Kralja si dovolimo vzporednico med kraljem Davidom in Joejem Bidnom. Potem, ko je David v Hebronu skupaj s svojim ljudstvom sklenil zavezo z Bogom, je zagrešil zločin. Obžaloval ga ni le na zunaj, da bi si znova pridobil zaupanje ljudi, pač pa je oblast spustil iz rok in dopustil, da ga ljudstvo poniža in zavrže. Po državljanski vojni, ki jo je sprožil njegov sin Absalom, se je vrnil na prestol.

Če je David zagrešil prešuštvo iz slabosti, pa je sedanji ameriški predsednik v Belo hišo transspolno aktivistko povabil premišljeno. Dylan Mulvaney nima svoje spolne usmeritve za nekaj zasebnega, temveč se prek Tiktoka spreminja iz moškega v žensko zato, da za svojo politično agendo pridobiva milijone privržencev.

David je zaradi greha zavestno sestopil z oblasti, Biden pa si z moralno zavrženimi dejanji utrjuje oblast.

V katerikoli prejšnji Ameriki bi bilo nepredstavljivo, da bi se transseksualci razgaljali pred šoloobveznimi otroki, saj bi takoj posredovala policija, danes jih šole same vabijo na 'družinske predstave'.

V številnih šolah starši nimajo več besede pri tem, kaj se učijo njihovi otroci, in v skladu s katerim spolom jih nagovarjajo učitelji in drugi. Virginijska parlamentarka Elizabeth Guzman je napovedala zakonodajo, po kateri bi bili sankcionirani tisti starši, ki bi nasprotovali spremembi spola svojih otrok.

Kako znano, Biden z razglašanjem lažnega osvobajanja ustvarja populacijo šibkih osebnosti, odvisnih od vlad, spolne razpuščenosti in birokracije.

Eden od razbojnikov na križu se je posmehoval Kristusu. Drugi razbojnik ga je posvaril: Ali se ne bojiš Boga, ko zaničuješ Pravičnega? Biden in mnogi z njim jemljejo zapovedi v svoje roke.

Milan Knep

TEDEN ZAPOROV ...

V preteklem tednu smo že osemnajsto leto zapored obhajali teden zaporov. Njegov namen je, da bi se kristjani v večji meri zavedali potreb vseh, ki se jih dotika beseda zapor. Naslov letošnjega tedna zaporov je Hvala za. Težko pa je biti hvaležen, počastiti Boga, ko se življenje zdi brezupno, osamljeno ali nepravično.

Z izrazom hvaležnosti za male stvari vendarle spoznamo, da so te dejansko velike – nov dan, ki nam prinaša novo priložnost, družina, prijatelji, zrak, ki ga dihamo, streha nad glavo, hrana, prijaznost neznanca, celo zvestoba domače živali. Hvaležnost nas vodi tudi v stanovitnost, h kateri nas vabi Kristus, da se nam vsakdanje življenje ne bi zdelo samoumevno in ne bi tekali brezglavo sem ter tja.

... IN TEDEN KARITAS

Pred nami pa je tudi že tradicionalni Teden Karitas. V letošnjem Tednu nas bo nagovarjalo geslo: »Skupaj delajmo za dobro«, ki je še posebej primerno za današnji čas.

Nadškof msgr. Alojzij Cvikl je ob tem povedal: »Nihče ni tako reven, da ne bi mogel tudi on sam prispevati svoj delež za skupno dobro. Naj letošnji teden Karitas in Klic dobrote tako odmevata v srcih nas vseh, da bomo na vsakem koraku sposobni stopiti skupaj in da bo v nas delovala nova moč in volja delati resnično dobro. Poklicani smo, da bi bolj in bolj postajali znamenje Božje ljubezni v svetu.«

STOLNICA – NAŠ DOM Oprema v prezbiteriju – škofovski prestol

Posebno mesto v prezbiteriju zavzema škofov sedež, ki ga je na mestu baročno oblikovane katedre izdelal arhitekt Jože Plečnik. 

Arhitekt Plečnik je leta 1949 prejel Prešernovo nagrado, najvišje slovensko priznanje za umetniške dosežke.

Denar od te nagrade je namenil za izdelavo škofovskega sedeža, ki ga je ob svoji osemdesetletnici

podaril škofu Antonu Vovku. To je mojster dal vklesati v kronogram (napis, katerega določene črke so poudarjene in tvorijo letnico nekega dogodka ali pa postavitve spomenika), ki se glasi: ZA OSEMDESET LETNICO NAČRTAL PLEČNIK. Obarvane črke dajo letnico 1952: MDLI+CCLL+CI = 1551+300+51 = 1952.

Za hrbtno steno je uporabil rdečkast hotaveljski marmor, ker se je želel z njim čimbolj približati barvi pilastrov v cerkvi. Ob večji škofovski sedež z bidermajersko zavitimi stranicami je stopnico nižje postavil še dva enaka, vendar manjša sedeža.

Nad škofovim sedežem je baročno oblikovan baldahin, ki se ob straneh nadaljuje v profilirano ogredje (arhitrav). Ta sloni na treh ozkih lesenih pilastrih, vrh katerih opravljajo vlogo nosilcev tri angelske figure. 

Večji angel, ki pridržuje baldahin, se s široko razprostrtimi krili in z rokami na prsih v pobožni drži sklanja k škofu, stranska dva puta pa z levicama podpirata ogredje nad manjšima sedežema.

Kipe je občuteno izdelala Plečnikova učenka, kiparka in arhitektka Vladimira Bratuž Furlan. Plečnik je tu mojstrsko združil kamen in les, saj je namesto dražjega klesarskega dela izdelavo zapletenih profilov zaupal mizarjem in tako vse, kar bi po klasičnih pravilih moralo biti iz kamna (pilastri, arhitrav, kipi), spremenil v les.

Ob tem je nastala zanimiva prigoda, ki jo je ob Plečnikovem pogrebu v nagovoru omenil škof Vovk, ko je med drugim dejal o njem:

 »Ljubil je lepoto in spoštoval je delo vsakega, posebej še domačega človeka. Kar objemal in gladil je kamen, kovino in les, ki so ga pognale korenine domače zemlje. Med največje prijatelje je štel tiste, ki so darove rodne zemlje spoštovali in jih s svojo roko po njegovi zamisli oblikovali.

Ko sem ga leta 1952, ob ogledu novega škofovskega sedeža v ljubljanski stolnici po njegovem načrtu, vprašal, če naj izrujemo starinski žebelj, ki je držal prejšnji baldahin, je skoraj prosil: ‘Pustite ga v zidu, kjer je že veliko let, saj ga je skovala in v zid zabila gotovo slovenska roka.’« Danes na tem žeblju visi škofovski grb sedanjega škofa

DOGODKI PRED NAMI

• V nedeljo, 27. 11., bo v stolnici četrti, zadnji, koncert iz cikla SACRUM CONVIVIUM. Nastopil bo ljubljanski komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet. Lepo vabljeni!

• V ponedeljek, 28. 11., bodo v okviru zasedanja Slovenske škofovske konference ob 18.30 maševali slovenski škofje z gosti. Vabljeni k večji udeležbi!

GODOVI IN PRAZNIKI

• Nedelja, 20. 11.: KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA

• Ponedeljek, 21. 11.: darovanje Device Marije

• Torek, 22. 11.: sv. Cecilija, devica, mučenka

• Sreda, 23. 11.: sv. Klemen I., papež, mučenec

• Četrtek, 24. 11.: sv. Andrej DungLac in vietnamski mučenci

• Petek, 25. 11.: sv. Katarina Aleksandrijska, devica, mučenka

• Sobota, 26. 11.: sv. Leonard Portomavriški, redovnik, misijonar

 • Nedelja, 27. 11.: 1. adventna nedelja, nedelja Karitas

NAMENITEV DOHODNINE

Uredba o namenitvi dela dohodnine za donacije (Uradni list RS, št. 155/2021, z dne 29. 9. 2021) je že za leto 2021 ponovno uvedla možnost, da 1 % dohodnine ljudje namenijo posameznim sestavnim delom Katoliške cerkve. Tiste, ki tega še niste storili, vabimo, da svoj prispevek namenite stolni župniji. Obrazec dobite v kiosku ali na spletu: https://edavki.durs.si.

DELAVNIKI: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 18.30

OB SOBOTAH IN PRVIH PETKIH tudi ob 16.00

CERKVENI PRAZNIKI NA DELOVNI DAN: 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.30, 16.00, 18.30  

NEDELJE IN ZAPOVEDANI PRAZNIKI: 6.30, 8.00, 9.00, 10.30, 11.30, 12.30, 16.00, 18.30

SKUPNA MOLITEV V STOLNICI

VSAK DAN

8.30: Rožni venec pred Najsvetejšim

18.00: Rožni venec

NEDELJA

15.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

PRVA SREDA

Po večerni maši molitev v čast svetemu Jožefu

PRVI ČETRTEK

Po večerni maši molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

PRVI PETEK

8.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

15.00: Ura Božjega usmiljenja

PRVA SOBOTA

8.30: Molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar