petek, 23. september 2016

Teden Božje Besede 25. 9.–2. 10. 2016

26. nedelja med letom Lk 16,19-31 »Zakaj pravzaprav verujemo?« Morda o tem še niste veliko premišljevali. Morda je za vas vera nekaj samoumevnega. Že vaši starši so bili verni in stari starši prav tako. Vero ste preprosto prevzeli od njih. Včasih so take samoumevnosti dobre. Pogosto pa se ljudje skrivajo za njimi kot za nekakšno kuliso. Vera je za nekatere povsem obrobno vprašanje. O tem, kaj verujejo, se ne sprašujejo; vse je nekaj folklornega, starodavnega. Pravijo: »Vedno je bilo tako«, ali: »O tem enostavno ne razglabljam.« Kdor navaja le tradicijo kot motivacijo za svojo vero, bo težko utemeljil trpljenje, smrt, vstajenje. Prav to pa je srčika naše vere. Za ljudi našega časa ni prepričljivo utemeljevati vero le na tradiciji. Prepriča jih samo nekaj osebnega, kar terja posebno notranjo držo. Zakaj verujemo? Današnji evangelij utemeljuje naše verovanje. Prilika o bogatašu in revnem Lazarju je to. Bogataš niti imena nima. Drugače je pri revežu. On je Lazar. Ima ime. Ob koncu življenja je Lazar sprejet »v Abrahamovo naročje«, bogataš pa po vseh svojih nečednostih »v podzemlje«. Tistega, ki je v življenju doživljal le trpljenje, Bog postavi na svojo desno stran, onega, ki je živel razkošno in svojega bližnjega niti opazil ni, pa zavrže. »Mogočne je vrgel s prestolov in povišal je nizke. Lačne je napolnil z dobrotami in bogate je odpustil prazne. « Tako v edinstveni hvalnici Bogu, v Magnificatu, poje Marija. Njene misli ta evangelij ilustrira in nadgradi z zgodbo o bogatašu in ubogem Lazarju. Bog bo pravičen in usmiljen s trpečimi. Ubogi Lazar razodeva usmiljeno in hkrati pravično Božje obličje. V ubogem Lazarju kaže Bog naklonjenost do ubogih: »Ubogim je dano, da slonijo na Jezusovih prsih.« Če Boga posnemamo, bomo nekoč skupaj z ubogimi pri vseh svetih v nebeškem veselju. V poročnem obredu prejmeta novoporočenca blagoslov z besedami: »Bodita priči Božje ljubezni v svetu, izkazujta dobroto žalostnim in revnim, da vaju bodo nekoč hvaležno sprejeli v nebeška bivališča.« Občestvo naj vedno razodeva tisto večno mladost in veselje do življenja, ki ju lahko beremo na obrazih novoporočencev. Tega ne pričakujmo od drugih, ampak začnimo pri sebi. Prosimo za pogum in trdno vero!
dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda Sestre in bratje! 

V soboto začnemo odstirati dneve meseca rožnega venca. Ko vas vabim k molitvi rožnega venca v stolnico, bodisi dopoldne ob 9.30 bodisi zvečer ob 18.00, vas vabim tudi k molitvi v vaših družinah.
Vem, da nekateri premolite »veliko rožnih vencev«, zlasti starejši, in prosite za svoje otroke, vnuke, za potrebe Cerkve in domovine, vem pa tudi, da molitev izginja iz naših družin. Srčno torej vabim družine, da (vsaj) v mesecu oktobru sedete skupaj za deset minut, se umaknete od televizorjev in računalnikov ter zmolite vsaj eno desetko rožnega venca.
Desetka se zmoli takole: naredimo znamenje križa (+), zmolimo očenaš … (1 x), zdravamarijo … (10 x) in Slava Očetu …. ter ponovno zaključimo z znamenjem križa. (Pravzaprav v 10 minutah zmolite vsaj tri, če ne celo štiri desetke).

In še povabilo k prejemu milosti izrednega svetega leta usmiljenja. Sveto leto bomo po vsem svetu, razen v Rimu, zaključili v nedeljo, 13. novembra. V naši stolnici bo osrednja slovesnost ob 16. uri. Sestre in bratje, izkoristimo čas milosti in naklonimo odpustek sebi ali rajnim. Povabimo še druge, naj se odprejo milosti. In še nekaj.
Kar navadili smo se fanta, ki je v zadnjem letu: ministriral pri več svetih mašah dnevno (ob nedeljah vsaj štirikrat); skupaj z mašnikom obhajal (bil je izredni delivec obhajila); ob četrtkih v stolnici dežural od 13. do 17. ure, ob sobotah pa od 12. do 14. ure; tedensko čistil steklena vrata v vetrolovih ter velikokrat vodil srečanja za študente in srednješolce. Vse delo je bilo zastonjsko.
To je Dominik Papež. Iskreno se mu za vse zahvaljujemo. V tem tednu odhaja k bratom kapucinom. Želimo mu obilo blagoslova in božjega varstva.


Sedaj pa seveda čakamo, da bo kakšen prostovoljec ali prostovoljka (morda celo več) zapolnil(a) to mesto … Si že razmišljal, si morda pomislila …?
župnik Jože

Iz življenja župnije

V nedeljo, 18. septembra, je pri sv. maši ob 10.30 pel zbor iz župnije Zali Log, ob 15.00 pa so priromali romarji iz župnije Bogojina v Prekmurju.

Godovi in prazniki 

  • Nedelja, 25. 9.: 26. NEDELJA MED LETOM – SLOMŠKOVA, ekumenski dan. 
  • Ponedeljek, 26. 9.: sv. Kozma in Damijan, mučenca. 
  • Torek, 27. 9.: sv. Vincencij Pavelski, ustanovitelj lazaristov.
  •  Sreda, 28. 9.: sv. Venčeslav, mučenec. 
  • Četrtek, 29. 9.: sv. nadangeli Mihael, Gabriel in Rafael. 
  • Petek, 30. 9.: sv. Hieronim, duhovnik, cerkveni učitelj.
  •  Sobota, 1. 10.: sv. Terezija Deteta Jezusa, devica, cerkvena učiteljica.
  • Nedelja, 2. 10.: 27. NEDELJA MED LETOM – ROŽNOVENSKA. Angeli varuhi. Začetek TEDNA ZA ŽIVLJENJE.

Dogodki pred nami 

  • Nedelja, 25. septembra: Za našo župnijo je KATEHETSKA NEDELJA. Pri sveti maši ob 10.30 sodelujejo veroučenci. Ob 15. uri bo romanje DEKANIJE LJUBLJANA CENTER. Zbiranje na nadškofijskem dvorišču do 15.15, ko bomo začeli s procesijo skozi sveta vrata. Sveto mašo bo daroval pater Podobnik. 
  • Ponedeljek, 26. septembra: po večerni sveti maši bo srečanje srednješolske mladine. 
  • Sobota, 1. oktobra: ob 10. uri bodo priromali pevci iz Grosuplja. 
  • Nedelja, 2. oktobra: Ob 15. uri bodo prišli romarji iz dekanije Radovljica, ki bodo tudi pri evharistični pobožnosti ob 15.30 in sveti maši. 

STALNI DUHOVNI DOGODKI V STOLNICI:

  • VSAK DAN od ponedeljka do sobote ob 8.30 molimo rožni venec (pred odprtim tabernakljem) za mesto, domovino in državo ter po namenu molitev oddanih v skrinjico molitev. 
  • Vsak DELOVNI dan (če je mogoče tudi petek in soboto) je ob 18. uri molitev rožnega venca. 
  • Vsak PONEDELJEK je ob 18.30 večerna sveta maša z večernicami za duše v vicah. 
  • Vsak TOREK so ob 18.30 večernice, ki jih molimo skupaj kanoniki, vključene v večerno sveto mašo. 
  • Vsak PETEK je ob 15. uri ura Božjegausmiljenja in sveta maša.
  •  Vsako NEDELJO je ob 15.30 ura molitve pred Najsvetejšim in sveta maša. 
  • Vsako SREDO PRED PRVIM PETKOM so po večerni maši molitve v čast sv. Jožefu (pred Marijino kapelo, kjer je tudi podoba sv. Jožefa). 
  • Vsak ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM je po večerni maši pred Najsvetejšim molitev za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov. 
  • Vsak PRVI PETEK je ob 8.30 molitev pred Najsvetejšim s posvetitvi posvetitvijo Srcu Jezusovemu, ob 15. uri pa ura Božjega usmiljenja in sveta maša.
  • Vsako PRVO SOBOTO je ob 8.30 molitev pred Najsvetejšim in posvetitev Srcu Marijinemu, ob 16. uri pa maša in po njej še molitev za domovino. Informacije dobite tudi na spletnem naslovu http://stolnica.com/ 

Misel tedna 

Papež Frančišek je pri jutranji sveti maši 19. septembra dejal: »Z dobrim se ne sme nikoli odlašati: 'Dobro ne prenese hladilnika. Dobro je danes, če ga ne narediš danes, ga jutri ne bo več. Ne skrivaj dobrega za jutri.' To pokrije luč in je tudi krivično.« Vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2016/09/19/...

Ni komentarjev:

Objavite komentar