petek, 30. september 2016

Teden Božje Besede 2. 10.–9. 10. 2016

2. 10.–9. 10. 2016 27. nedelja med letom Lk 17,5-10 

Božja beseda zadnje nedelje postavlja v ospredje vprašanje vere. Tudi mi čutimo, da je vera slabotna. Boga prósimo, naj jo pomnoži. Za nekatere je vera »nekaj-imeti- za-možno«. To je za človeka premalo. To je napačna podoba vere, je le njena karikatura, ki v soočenju z nevero ne vzdrži. Treba se je odločiti. Vero sprejeti ali pa ne. Evangelij ponuja v razmislek zlasti dva poudarka.
Najprej slišimo iskreno prošnjo apostolov: »Pomnoži nam vero.« Jezus odgovarja s prilikama o gorčičnem zrnu ter o hlapcu in gospodarju. Pred Bogom smo le hlapci in ne gospodarji. On širi dimenzije vere. Najpomembnejše je namreč, kako razumeti in sprejeti Boga kot voditelja. Ta prošnja je bila ključna za prva krščanska občestva. O tem pišejo tudi drugi evangelisti. Apostoli prosijo za močnejšo vero. Ta naj bi bila »trdno prepričanje«, utemeljeno upanje, močno zaupanje. Luka je pisal evangelij za ljudi tretje generacije, med letoma 80 in 90 po Kr. Kristjani so bili v hudem konfliktu z močno rimsko državo in z judovsko sinagogo. Jezus z majhnostjo gorčičnega zrna relativizira človekov delež v veri.
Neki teolog o tem zapiše: »Jezus pridiga pred apostolskimi pesimisti o nujnem in upravičenem optimizmu vere.« Vera nam odpira vedno nove možnosti. Vera je zaupna vdanost Bogu. Je temelj našega upanja in zaupanja. Münchenski prevod pravi: »Daj nam več vere.« Drugje prevajajo: »Naša vera je majhna; daj, da bo rasla.« To v nas prebuja veliko zaupanje. V malem zrnu je že sedaj navzoče vse, da zraste v drevo. Polnost vere je v Jezusu! Je že tu! Ni več pomembno govoriti o več vere, o
večjem upanju in o polnem zaupanju.
Pravi izziv je v tem, da sprejmemo dejstvo vere. Jezus ne dela razlike med močno ali slabotno vero, ampak želi, da z vero premagamo nevero! Najvažnejši je naš odnos do Boga. Božji otroci ne stojijo na mestu. V bližnjem vidijo in ljubijo Boga. Nekateri vidijo le sebe. Zanašajo se le na lastno moč. Slišimo jih govoriti: moj avto, moja hiša, moj čoln … moja volja, moje upanje, moj cilj … Za Jezusa je to nevera! Verujemo tedaj, ko se v polnosti zanesemo na Boga. On me lahko ozdravi! Na nas je, da vero ohranimo! In da raste! Da po njej usmerjamo življenje!
dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda 

Sestre in bratje! Kar dva z življenjem povezana dogodka se odvijata v tem času. Prvi je 25. teden za življenje (od 2. do 9. oktobra), ki poteka pod geslom: »Ti si moje zavetje, moje vse v deželi živih« (Ps 142,6). Organizatorji so zapisali takole: »Zahvaljen, ker Ti poznaš človeške stiske, Gospod. Hvala, ker ti vidiš solze v očeh, vidiš bolečino srca. Sam si nedoumljivo vstopil vanjo … Hvala, ker se zato vsak od nas lahko skupaj s Teboj obrne na Očeta v upanju razodetja … luči, v upanju na deželo živih … V tem upanju zremo tudi na našo domovino in njenih 25 let, da bi v moči tvoje ljubezni, ki vse preustvarja, zares bili 'dežela živih'.« Drugo dogajanje pa je pobuda 40 dni za življenje. Začela se je v sredo, 28. septembra.
Slovenija se po pomladni molitveni akciji vključuje tudi v jesenskih 40 dni za življenje. Namen pobude je z molitvenim bdenjem pri porodnišnici prispevati k rešitvi nerojenih otrok, ozaveščanju in spreobrnjenju (vir: http://katoliska-cerkev. si/40-dni-za-zivljenje-jesenska-akcija- 2016-2?platform=hootsuite). Dodatne informacije dobite v Zavodu Božji otroci, Kongresni trg 14. Sestre in bratje, razmišljajmo o življenju, podpirajmo življenje in molimo za življenje. Brez življenja spočetih ni moč govoriti o človeku; brez rasti človeka v objemu materinega telesa in rojstva ni mogoče govoriti o pravicah otrok; brez možnosti za dostojanstveno življenje slehernega ni mogoče govoriti o dostojanstvu; brez dostojnega življenja bolnih, invalidov, trpečih in ostarelih ni mogoče govoriti o človeku v vmesnih obdobjih življenja.
Ali govorimo o življenju in o človeku ali pa govorimo smrti in »človeških virih«(ti so potrebni za razvoj in proizvodnjo, kakor drugi materialni ali finančni viri) … Človek ni vir, ni stvar – ne dovolimo si popredmetiti druge, niti sami ne bodimo zgolj predmet, ki se ga rabi, »po uporabi pa odvrže v koš« (čeprav, malo za šalo, v skladu z navodili na embalaži …). Podprimo in podpirajmo življenje! Gospod ljubi življenje! Naj bo tudi rožnovenski oktober čas molitve in dela za živ ljenje …
župnik Jože

Iz življenja župnije 

• V soboto, 24. septembra, so s svojim župnikom g. Ivanom Jagodicem v stolnico
priromali farani iz župnije Ljubljana Šentvid.
• V nedeljo, 25. septembra, smo pri sveti maši ob 10.30 blagoslovili šolske torbe in vse, kar je otrokom v veselje, predstavili pa smo tudi duhovnega pomočnika g. Milana Knepa.
Na svoji poti v Medžugorje so se v stolnici ustavili korejski romarji s svojim duhovnikom in ob 14. uri imeli sveto mašo; ob 15.15 pa se je začelo romanje dekanije Lj.– Center; sveto mašo je ob somaševanju dekana Dragana Adama in p. Vida Lisjaka daroval p. Tomaž Podobnik. 

Godovi in prazniki

• Nedelja, 2. 10.: 27. NEDELJA MED LETOM – ROŽNOVENSKA. Angeli varuhi. Začetek TEDNA ZA ŽIVLJENJE.
• Ponedeljek, 3. 10.: sv. Frančišek Borgia, redovnik.
• Torek, 4. 10.: sv. Frančišek Asiški, redovni ustanovitelj.
• Sreda, 5. 10.: sv. Marija Favstina Kowalska, redovnica. SREDA PRED 1. PETKOM.
• Četrtek, 6. 10.: sv. Bruno, redovnik, ustanovitelj kartuzijanov. ČETRTEK PRED 1. PETKOM.
• Petek, 7. 10.: Rožnovenska Mati Božja. PRVI PETEK.
• Sobota, 8. 10.: sv. Benedikta, devica in mučenka. PRVA SOBOTA.
• Nedelja, 9. 10.: 28. NEDELJA MED LETOM. Sklep tedna za življenje. 

Dogodki pred nam

• Nedelja, 2. 10.: Začetek TEDNA ZA ŽIVLJENJE. Popoldne priromajo romarji iz dekanije Radovljica.
• Ponedeljek, 3. 10.: večerna maša za duše v vicah, po sveti maši pa srečanje srednješolske mladine.
• Torek, 4. 10.: Ob 19.30 bo koncert »POJOČIH DEČKOV« (Singknaben) zbora iz stolnice mesta Solothurn v Švici, kjer je sedež škofije Basel. Lepo vabljeni.
• Sreda, 5. 10.: Po večerni maši kratka molitev v čast sv. Jožefu, ker je SREDA PRED 1. PETKOM. Ob 19.30 v sklopu tedna za življenje v dvorani Teološke fakultete predavanje onkologa dr. Simona Spazzapana z naslovom »Izkušnje onkologa ob skupnem soočanju bolezni, posebej pri mladih«.
• Četrtek, 6. 10.: ob 18.30 SVETA MAŠA OB ZAČETKU AKADEMSKEGA LETA, ki jo daruje nadškof Zore. Študentje se zberejo ob 18.00 pred svetimi vrati in bodo sodelovali pri rožnem vencu. (Pobožnost četrtka pred 1. petkom tokrat odpade.) Po sveti maši je prvo srečanje STOLNIŠKE ŠTUDENTSKE SKUPINE.
• Petek, 7. 10.: PRVI PETEK. Ob 8.30 molitev pred Najsvetejšim, ob 15.00 ura BOŽJEGA USMILEJNJA IN SVETA MAŠA.
• Sobota, 8. 10.: PRVA SOBOTA. Ob 8.30 molitev pred Najsvetejšim. Ob 14. uri bodo priromali romarji iz Prekmurja.
• Nedelja, 6. 10.: Ob 15.00 bodo prišli romarji iz dekanije Ljubljana Vič Rudnik.
• Ponedeljek, 10. 10.: Ob 19.30 »tečaj za bralce Božje Besede«, ki ga bo vodil g. Bertoncelj. • Torek, 11. 10.: ob 20. Uri bo začetek KATEHUMENATA – uvajanje odraslih v krščanstvo. Srečanja bodo potekala do velike noči.
• Sreda, 12. 10.: ob 19.15 začetek VEROUKA ZA ODRASLE – MISTAGOGIJA. Povabljeni odrasli, ki želite poglobiti svojo vero, okrepiti versko znanje in se duhovno poglobiti.
• Četrtek, 20. 10: ob 19.15 bo predavanje prof. na Fakulteti za državne in evropske študije dr. Damirja Črnčeca s temo »Evropska identiteta in nove (ne)varnosti«. • Nedelja, 23. 10.: koncert komornega zbora John Powell Singers iz Velike Britanije ob 19.30.

STALNI DUHOVNI DOGODKI V STOLNICI:

  • VSAK DAN od ponedeljka do sobote ob 8.30 molimo rožni venec (pred odprtim tabernakljem) za mesto, domovino in državo ter po namenu molitev oddanih v skrinjico molitev. 
  • Vsak DELOVNI dan (če je mogoče tudi petek in soboto) je ob 18. uri molitev rožnega venca. 
  • Vsak PONEDELJEK je ob 18.30 večerna sveta maša z večernicami za duše v vicah. 
  • Vsak TOREK so ob 18.30 večernice, ki jih molimo skupaj kanoniki, vključene v večerno sveto mašo. 
  • Vsak PETEK je ob 15. uri ura Božjegausmiljenja in sveta maša.
  •  Vsako NEDELJO je ob 15.30 ura molitve pred Najsvetejšim in sveta maša. 
  • Vsako SREDO PRED PRVIM PETKOM so po večerni maši molitve v čast sv. Jožefu (pred Marijino kapelo, kjer je tudi podoba sv. Jožefa). 
  • Vsak ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM je po večerni maši pred Najsvetejšim molitev za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov. 
  • Vsak PRVI PETEK je ob 8.30 molitev pred Najsvetejšim s posvetitvi posvetitvijo Srcu Jezusovemu, ob 15. uri pa ura Božjega usmiljenja in sveta maša.
  • Vsako PRVO SOBOTO je ob 8.30 molitev pred Najsvetejšim in posvetitev Srcu Marijinemu, ob 16. uri pa maša in po njej še molitev za domovino. Informacije dobite tudi na spletnem naslovu http://stolnica.com/ 

Misel tedna 

Papež Frančišek med sveto mašo v ned., 25. 9.: »Gospod gleda na tistega, ki ga je prezrl in zavrgel svet. Lazar je edina osebnost v vseh Jezusovih prilikah, ki je imenovan po imenu. Njegovo ime namreč pomeni Bog pomaga. Bog ga ne pozabi … Bogatin v priliki pa nasprotno nima niti imena … , saj tisti, ki živi le zase, ne piše zgodovine. Kristjan pa mora pisati zgodovino, iti mora iz sebe in pisati zgodovino …« Vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2016/09/25/

Ni komentarjev:

Objavite komentar