petek, 5. februar 2016

Teden Božje Besede 7. 1. -14. 2. 2016

5. nedelja med letom (Lk 5,1-11)

Vatikanski državni tajnik kardinal Parolin JoPl
Danes postavimo v ospredje apostola Petra. Poznati moramo specifičnost njegove službe, da bi jo pravilno vrednotili in spoznali v vsej človeški povprečnosti, nestanovitnosti in pomanjkanju. Poskusimo dojeti Petrov občutek lastne nevrednosti in občutek nemoči. Kako se je počutil ob Jezusu in nepričakovanem obilnem ulovu. Ob tem skušamo dojeti Jezusa, ki je z obilnim ulovom opogumil tega ribiča, da se je odzval ter sklenil, da bo odslej metal drugačne mreže. Peter hoče postati »ribič ljudi«, Jezus pa ga postavi za temelj Cerkve, vsem njegovim nepopolnostim navkljub.
Jezuitski p. Alfred Delp, žrtev nacistov, je dejal: »Človek je šibki člen v strukturi Cerkve.« Od nas je odvisno, v kolikšni meri bo reka Božje milosti pljusknila na ta svet. Namesto mostov postavljamo ovire. Na nobenem drugem človeku ni Božja misel jasneje vidna kot na apostolu Petru. Jezusove besede niso bile namenjene le Petru, ampak tudi Delphovim sodobnikom in veljajo tudi za današnjo Cerkev. Vsak od nas lahko ustvari velike reči in je hkrati zelo majhen in slaboten kakor Peter. Jezusu je priznal, da je grešnik in ga prosil, naj gre proč od njega. Tudi danes se očita Cerkvi marsikaj. Očitki se hitro širijo in ne prenehajo: »Kar poglejte jih, kakšni so!? Prav nič boljši niso od nas. Celo veliko slabši so.« Očitki letijo tako na vodstvene osebnosti v Cerkvi kakor tudi na laike. Posebej usmerjajo svoje kritike na papeža, škofe in duhovnike. Župnijsko življenje nam ponuja veliko možnosti, da se poboljšamo, lahko pa povzroči dodatne bolečine. Kajti človek ostaja šibki člen v strukturi Cerkve.
»Cerkev v človeških rokah,« tako je Alfred Delp naslovil knjigo, ki govori o teh stvareh. Med drugim pravi: »Božje delo je zaupano človeškim rokam in tako dolgo tudi odvisno od človeških rok. Bog ljudi, ki jim je zaupal Cerkev, ni naredil za bogove. Bog ne gradi svoje Cerkve na nikomer drugem, kot na nas, ljudeh, z vsemi našimi napakami in slabostmi vred.
dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda

Sestre in bratje.
Besedi pust in post se razlikujeta samo v eni črki, vendar se po vsebini razlikujeta bistveno bolj. Naj iz Sporočil slovenskih škofij podam besedo za letošnji POSTNI ČAS.
»Postni čas, ki se začne na pepelnično sredo, nas vsako leto pripravlja na veliko noč. Naj bo to res čas milosti, duhovne poglobitve in dobrih del, ki jih bomo darovali za potrebe Cerkve in vsega sveta.
Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo (letos 10. februarja) in na veliki petek (letos 25. marca). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže vse od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.
Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zadržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.
Kadar je na petek praznik (cerkveni ali državni) ali kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …) post in zadržek odpadeta.
Za duhovnike, redovnike in redovnice, ki se hranijo doma, ne velja olajšava za petke zunaj postnega časa« (SSŠ, 28–29).
Na god Lurške Matere Božje, 11. 2. obhajamo SVETOVNI DAN BOLNIKOV. Osrednja slovesnost bo na Brezjah ob 10. uri. Prav je, da pomislimo na bolne, trpeče in na vse, ki jim strežejo, in za začetek nanje pogledamo »z očmi, polnimi ljubezni«.
Papež v poslanici za svetovni dan bolnikov spregovori takole: »Bolezen, posebno težka, vedno postavi človekovo bivanje v krizo, v preizkušnjo in prinaša s seboj vprašanja, ki vrtajo v globino …« Vera pa »ponuja ključ, s katerim lahko odkrijemo globlji smisel tega, kar živimo; ključ, ki nam pomaga videti, kako lahko bolezen postane pot, ki nas tesneje poveže z Jezusom, ki hodi z nami in nosi križ. Ključ nam daje njegova mati Marija … V Marijini prošnji (Jezusu v galilejski Kani) odseva Božja nežnost. In prav nežnost je navzoča v življenju mnogih, ki stojijo ob strani bolnim in znajo zaslutiti njihovim potrebam, ker gledajo z očmi, polnimi ljubezni.«
Hvala vsem bolnim in trpečim za žrtve, daritve in molitve za potrebe Cerkve in naroda.
Župnik Jože

Oznanila

Ned 7. 2.: 5. nedelja med letom.
Iz 6,1-2a.3-8; 1 Kor 15,1-11; Lk 5,1-11.
Pon 8. 2.: sv. Hieronim Emiliani, redovni ustanovitelj in sv. Jožefina Bakhita, sužnja. Prešernov dan, državni praznik.
1 Kr 8,1-7.9-13; Mr 6,53-56.
Tor 9. 2.: sv. Apolonija, devica in mučenka.
1 Kr 8,22-23.27-30; Mr 7,1-13.
Sre 10. 2.: PEPELNICA, strogi post.
Jl 2,12.18; 2 Kot 5,20-21;6,12; Mt 6,1-6.16-18.
Čet 11. 2.: Lurška Mati Božja, svetovni dan bolnikov.
5 Mz 30,15-20; Lk 9,22-25.
Pet 12. 2.: sv. Humbelina, redovnica.
Iz 58,1-9a; Mt 9,14-15.
Sob 13. 2.: bl. Jordan Saški, duhovnik.
Iz 58,9b-14; Lk 5,27-32.
Ned 14. 2.: 1. postna nedelja, sv. Valentin, duhovnik in mučenec.
5 Mz 26,4-10; Rim 10,8-13; Lk 4,1-13.

Iz življenja župnije

Romarji s tržiške dekanije, foto: JoPl
V soboto, 30. 1., so v stolnico priromali iz dekanije Tržič.
Na svečnico, 2. 2., je sveto mašo daroval vatikanski državni tajnik kardinal Parolin.

Kardinal Parolin s škofi, foto: JoPl

Dogodki pred nami

OD PONEDELJKA DO SOBOTE je ob 8.30 molitev rožnega venca pred odprtim tabernakljem za mesto, državo in domovino ter po namenu molitev, oddanih v skrinjico molitev. Rožni venec molimo tudi ob 18.00 skupaj z bogoslovci.
Vsako postno nedeljo je ob 15.30 KRIŽEV POT.
V ponedeljek, 8. 2., na Prešernov dan bo ob 9.00 sveta maša za kulturo – lepo, dobro in resnično v Sloveniji.
V petek, 12. 2., bo ob 15.00 ura BOŽJEGA USMILJENJA in sveta maša.
V nedeljo, 14. 2., na god sv. VALENTINA, bo ob 16.00 sveta maša za ZALJUBLJENCE, ki jo daruje nadškof Zore.
Več o znanih dogodkih v stolnici v mesecu februarju dobite v zgibanki Usmiljeni kakor Oče – št. 2, ki vam je na voljo v stolnici ali na spletnem naslovu stolnica.com.

Misel tedna:

Krona, foto: jozef.si
Kardinal Parolin, vatikanski državni tajnik, v stolnici na svečnico:
»Gospod ne gleda površno, se ne ustavlja pri videzu, ampak vidi v globino ...
Vaša zgodovina je bogata s posvečenimi pričevalci za vero, kar naj vas navdaja
s ponosom in hvaležnostjo, hkrati pa tudi
z odgovornostjo za prejeto dediščino.
Ne gre samo za spominjanje in pripovedovanje, ampak predvsem za 'gradnjo'. 'Zazrite se v prihodnost,' spodbuja papež Frančišek, 'kamor vas vodi Duh, da bi
z vami delal velike stvari.' Predstavimo
Gospodu s polnim zaupanjem tudi prihodnost posvečenega življenja v Sloveniji.«
vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2016/02/02/parolin_

 
Dan posvečenega življenja, foto: JoPl

TBB - stolniška oznanila izdaja Stolni župnijski urad.
Odgovarja Jože Plut, župnik. Dolničarjeva 1, Ljubljana.
joze.plut@rkc.si / 031-673-111
http://www.stolnica.com/

Ni komentarjev:

Objavite komentar