petek, 12. februar 2016

Teden Božje Besede 14. 2.–21. 2. 2016

1. postna nedelja (Lk 4,1-13)

Se še spomnite muholovcev, lepljivih trakov, ki smo jih obešali po stanovanjih, da bi se zavarovali pred muhami. En sam dotik lepljivega traku je bil za muhe že usoden. Zakaj govorimo o tem na prvo postno nedeljo? Ker se večkrat obnašamo kot muhe ob muholovcu. Nekateri so priklenjeni na košček
svoje zemlje, drugi na denar na bančnem računu, nekdo »visi « na svojem avtu, spet drugi je odvisen od televizorja ali računalnika.
Vsak bi rad čim bolje izkoristil priložnosti, ki se mu ponujajo. Podobni smo muham, ki se zaradi pretiranih ambicij prilepijo na muholovca. Namesto da bi imeli vse, nimamo nič!
To je sporočilo evangelija. Človek neprestano niha med muholovcem in svobodo. Drugo ime za muholovca je skušnjava. Katere so moje temeljne vrednote? Kaj daje vrednost življenju? Jezusove skušnjave nam povedo: to, s čimer se je spopadal Jezus, je tudi moja skušnjava. Tri skušnjave, trije muholovci, tri človeške težnje: blagostanje, moč in ugled.
»Bi bil rad spet lačen? Pomagaj si. V tvoji moči je.« To je prva skušnjava: »Iz kamna delati kruh«. Jezus si ni izbral lahkotnega življenja, ampak naporno življenje popotnega pridigarja, brez domačega ognjišča in v stalni negotovosti. Sledil mu je lahko le, kdor se je tudi sam odpovedal vsaki  lahkotnosti. »Privošči si vendar nekaj! Saj imaš pravico do tega …,« mu je prigovarjal skušnjavec.
Zame morda to pomeni: Ali naj si kupim večji avto, večje stanovanje? Pomislimo: Kako dosledno sem pripravljen hoditi po Jezusovi poti? Jezus se ni postavil na čelo vseh borcev za svobodo. Ni si želel vladati. Prišel je, da bi služil. Druga skušnjava ga nape ljuje, da bi si vse podredil. Proti temu niso imuni niti vodilni v Cerkvi. Sem drugim služab nik? Mi je le za moč nad drugimi? Tempelj je imel sleme 50 m od tal. Če bi kdo skočil s te višine in pristal varno na tleh, bi bil junak. Vsak človek išče pri drugih priznanje. Jezus pa gre po poti križa. Mi gre le za uspeh? Da bi me drugi občudovali?
Post naj nas obvaruje, da ne bi pristali na »muholovcu «, ampak da bi živeli v svobodi Božjih
otrok!  
dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda

Družinski orkester pri maši za domovino, foto: JoPl
Spoštovani.
Začenjamo post. Post je čast milosti, čas odpovedi, spremembe mišljenja, spreobrnjenja in čas pokore. V postu kristjani nimamo shujševalne kure, ampak se odpovemo mesu, drugi (okusni) hrani, razvadam in navadam, da po eni strani sicer pokorimo svoje telo, po drugi strani pa krepimo
dušo in duha. Vendar ne samo to, saj to po svoje počnemo tudi s shujševalno kuro, športom idr., pač pa je vzgib naših postnih dejanj ljubezen do Boga in do ljudi. Sveto pismo na mnogih mestih govori o tem, kakšen naj bo naš post. Izbrana besedila o tem poslušamo vsak dan pri sveti maši, zato jih tu ne bi navajal …
Tu želim poudariti tri stvari:
(1) Stolnica je letos svetoletna cerkev s svetimi vrati, v kateri smo pod določenimi pogoji lahko deležni odpustkov zase, lahko pa jih naklonimo rajnim. To velja tudi za nas, stolne župljane in redne obiskovalce stolnice, ne samo za romarje.
(2) Možnost prejema zakramenta usmiljenja oz. svete spovedi, za katero imamo v stolnici precej priložnosti, vsi spovedniki pa imajo v svetem letu večja pooblastila, imamo tudi škofa in nadškofa, ti imajo redna posebna pooblastila, in kanonika penintencijarija.
(3) V postnem času pa bo naša stolnica imela kar dva misijonarja usmiljenja, ki sta na pepelnico za postni čas prejela posebna papeževa pooblastila za odvezovanje od sicer papežu (Svetemu sedežu) pridržanih cenzur.
Vesel sem tudi, da se v stolnico vračajo nekdaj zelo priljubljeni POSTNI GOVORI. Včasih jih je imel samo nadškof, letos pa bodo pri večernih mašah ob torkih, sredah in četrtkih ob 18.30 (začenši s 16. 2.) mašo in postni govor imeli vsi trije škofje. Razmišljam pa tudi o tem, da bi v stolnici v tem postnem času ob molitvi rožnega venca, križevega pota in uri Božjega usmiljenja tudi mi kam poromali. O tem se bomo pogovorili na župnijskem pastoralnem svetu.
župnik Jože

Oznanila

  • Nedelja, 14. 2.: 1. postna nedelja: sv. Valentin, duhovnik in mučenec. 5 Mz 26,4-10; Rim 10,8-13; Lk 4,1-13.
  • Ponedeljek, 15. 2.: sv. Klavdij de la Colombiere, duhovnik. 3 Mz 19,1-2.11-18; Mt 25,31-46. 
  • Torek, 16. 2.: bl. Julijana Koprska, tretjered nica. Iz 55,10-11; Mt 6,7-15. 
  • Sreda, 17. 2.: sedem ustanoviteljev servitov. Jon 3,1-10; Lk 11,29-32. 
  • Četrtek, 18. 2.: sv. Frančišek Regis Clet, duhovnik, mučenec. Est 14,1.3-5.12-14; Mt 7,7-12.
  • Petek, 19. 2.: sv. Konrad iz Piacenze, spokornik. Ezk 18,21-28; Mt 5,20-26. 
  • Sobota, 20. 2.: sv Sadot in drugi perzijski mučenci ter Jacinta in Frančišek Marto, fatimska pastirčka. Kvatrna sobota. 5 Mz 26,16-19; Mt 5,43-48. 
  • Nedelja, 21. 2.: 2. postna nedelja. 1 Mz 15,5-12.17-18; Flp 3,17-4,1; Lk 9,28-36.

Iz življenja župnije

Škof Šuštar z gluhimi, foto: JoPl
V sredo, 2. 2., na god sv. Blaža so se pri večerni maši kljub slabemu vremenu zbrali gluhi in naglušni. Maševal je škof Šuštar. Ure usmiljenja na 1. petek in fatimske pobožnosti (druge od petih prvih sobot), ki jo je vodil škof Šuštar, se je udeležilo veliko ljudi. Oba duhovna dogodka so snemali za TV Exodus. Mašo za domovino na prvo soboto, 6. 2., ob 16. uri, ki jo je daroval p. Silvo Šinkovec, je popestril družinski orkester.

Dogodki pred nami

  • OD PONEDELJKA DO ČETRTKA je ob 8.30 molitev rožnega venca pred odprtim tabernakljem za mesto, državo in domovino ter po namenu molitev, oddanih v skrinjico molitev. Rožni venec  molimo tudi ob 18.00 skupaj z bogoslovci.  
  • KRIŽEV POT molimo ob petkih ob 8.30 in  ob nedeljah ob 15.30.   
  • V nedeljo, 14. 2., bo ob 16.00 bo sveta Maša za ZALJUBLJENCE IN ZAROČENCE, ki jo bo vodil nadškof Zore. Po maši še družabno srečanje. 
  • V ponedeljek, 15. 2., bo ob 18.30 maša za duše v vicah. Po sveti maši bo v konferenčni sobi seja župnijskega pastoralnega sveta. 
  • V torek (16. 2.) bo pri večerni maši ob 18.30 imel prvi POSTNI GOVOR pomožni škof in generalni vikar msgr. dr. Franci Šuštar, 
  • v sredo (17. 2.) pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, 
  • v četrtek (18. 2.) nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore. 
Enako bo še naslednje štiri tedne.
Več o znanih dogodkih v stolnici v mesecu februarju dobite v zgibanki Usmiljeni kakor Oče – št. 2, ki vam je na voljo v stolnici ali na spletnem naslovu stolnica.com.

Misel tedna:

Fatimska Marija, foto: JoPl
Papež o patru Piju in molitvi: »Molitev ni samo neka dobra navada za pomiritev srca, še manj je pobožno sredstvo, s katerim od Boga dobimo, kar potrebujemo. Če bi bilo to, bi jo spodbujal zgolj prefinjen egoizem. 'Molitev je delo duhovnega usmiljenja, ki hoče vse prinašati v Božje srce,'
je zatrdil Frančišek. Molitev je dar vere in ljubezni.
Z eno besedo, molitev je izročitev: Očetu izročimo Cerkev, ljudi, okoliščine, da bi zanje poskrbel. Zato je molitev, kot je rad govoril p. Pij, 'najboljše orožje, ki ga imamo, je ključ, ki odpira Božje srce'. Je največja moč Cerkve, ki je ne smemo nikoli izpustiti, kajti Cerkev daje sadove, kadar vztraja
v molitvi. Sicer tvega, da se bo naslonila na kaj drugega: na sredstva, denar, oblast.«
Vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2016/02/06/...
TBB – stolniška oznanila izdaja Stolni župnijski urad.
Odgovarja Jože Plut, župnik. Dolničarjeva 1, Ljubljana.
joze.plut@rkc.si / 031-673-111
http://www.stolnica.com/
Vsaj senca usmiljenja naj se nas dotakne, foto: RV

Ni komentarjev:

Objavite komentar