sobota, 9. maj 2015

6. VELIKONOČNA NEDELJA, NEDELJA, 10.5.2015, Apd 10,25-26.34-35.44-48; 1 Jn 4,7-10; Jn 15,9-17

V zadnjih letih se v javnosti večkrat pojavlja beseda »agenda« navadno v zvezi z gospodarskimi in politič-nimi vprašanji. V Nemčiji so v to smer največ delali. Sklop med seboj tesno povezanih reform so poimenovali: »Agenda 2010«. To je omogočilo, da je država razmeroma z lahkoto prebrodila gospodarsko krizo, v kateri mi še vedno tavamo.
Tudi kristjani imamo neke vrste »agendo«. Ta naša agenda ni podvržena dimenziji časa, saj je v vseh časih enako aktualna. Naša agenda zajema zelo konkretne predloge za reformo našega osebnega življenja, pa tudi današnjega sveta. Vsebina naše agende je zajeta v današnjem 2. berilu iz prvega Janezovega pisma in v današnjem evangeliju. Našo agendo lahko povzamemo z eno besedo: ljubezen. Zato, da bi vnesli v današnji svet in Cerkev duha ljubezni, moramo biti vedno dovolj »mobilni«, to je pripravljeni na spremembe! Jezusovo naročilo: »Ljubite se med seboj« je osrednji gradbeni temelj, ki presega vse čase. Samo na njem se lahko odvija prenova Cerkve, ki se trudi, da ustvari človeka vredno družbeno okolje. Od tega, koliko bomo uspeli uresničiti to Jezusovo zapoved, je odvisna ne samo prihodnost krščanstva in Cerkve, ampak tudi prihodnost našega sveta.
Današnji človek bi rad imel vse, kar mu ponuja sodobni trg. »Panem et circenses!« - Kruha in iger! Tako so temu rekli Rimljani. Toda ali je res to tisto, kar daje vrednost našemu življenju? Je to tisto »življenje v polnosti«, ki nam ga želi dati Jezus? Sporočilo današ-njega dne je drugačno. Odpira nam globljo dimenzijo. Jezusovo naročilo: »Ljubite se med seboj!«, je povezano z ljubeznijo Očeta do Sina; z ljubeznijo Sina do njegovih učencev in do nas vseh. To je ljubezen, ki ima drugačno kvaliteto, kot tista, o kateri toliko govori današnji svet. Jezusova zapoved ljubezni daleč presega vso našo površinskost. Oblikuje se po ljubezni, ki jo ima Bog do nas.
Judovski rabi Moše je učil: »Kako je treba ljubiti drugega človeka, sem se naučil od nekega kmeta. Sedel je z drugimi kmeti v gostilni in pil. Dolgo so bili vsi tiho. Ko so zvrnili kozarček, je kmet rekel svojemu sosedu: »Povej mi, ali me imaš rad ali me nimaš.« Vprašanje odgovoril: »Zelo te imam rad.« Kmet pa je odvrnil: »Praviš da me ljubiš, pa sploh ne veš, kaj resnično rabim. Če bi me resnično ljubil, bi to vedel.« Potem ni nihče rekel nobene več. »Jaz sem razu-mel,« je rekel Moše. »Ljubezen do drugega je v tem, da poznam vse njegove potrebe in sem pripravljen z njim deliti vse, tudi žalost!«
To nam lahko pomaga razumeti Jezusovo zapoved ljubezni. V tem smislu je dejala že Mala Terezija iz Lisieuxja: »Moj poklic je biti ljube-zen.«

dr. Peter Kvaternik

BOŽJA BESEDA ZA VSAK DAN

NED 10. 5.             Jn 15,13
Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da da življenje za svoje prijatelje.

PON 11. 5.             Jn 15,27
In tudi vi pričujete, ker ste od začetka z menoj.

TOR 12. 5.               Jn 16,7
Toda govorim vam resnico: za vas je bolje, da grem; kajti če ne grem, Tola-žnik ne bo prišel k vam; če pa odidem, vam ga bom poslal.

SRE 13. 5.             Jn 16,12
Še veliko vam imam povedati, a zdaj ne morete nositi.

ČET 14. 5.              Mr 16,17-18
Tiste pa, ki bodo sprejeli vero, bodo spremljala ta znamenja: v mojem ime-nu bodo izganjali demone, govorili nove jezike, z rokami dvigali kače,…

PET 15. 5.             Jn 16,22
Tudi vi ste zdaj žalostni. Toda spet vas bom videl in vaše srce se bo veselilo in veselja vam nihče ne bo vzel.

SOB 16. 5.             Jn 16,27
Oče sam vas ima rad, ker imate tudi vi mene tako radi in trdno verujete, da sem prišel od Boga.

IZVIRI GOSPODOV VNEBOHOD
Praznik, ki ga bomo praznovali v četrtek po šesti velikonočni nedelji je le dobro označen mejnik na prehodu iz ene, vidne, v drugačno, nevidno, bistveno globljo navzočnost Gospoda med nami, ki jo človek zmore dojemati šele s pomočjo Duha.
Kako značilno je, da apostoli tudi še po vstajenju sprašujejo: Gospod, ali boš v tem času obnovil Izraelovo kraljestvo. Kako potrebno je, da jih prežari Duh in jim odstre široko obzorje, ki preko vidnega, minljivega sveta sega v neskončno, v neminljivo, vse do življenja v izobilju, življenja, ki ne pozna konca.
Tudi zelo značilna je evangelistova pripomba o učencih, da je namreč Gospod grajal njihovo nevero, ker niso verjeli tistim, ki so ga po vstajenju videli. Z vsega tega vidimo, kako je človeku po Pavlovih besedah potreben Duh modrosti in razodetja, tisti Duh, ki se po darovih Duha postopno obli-kuje v človeku in mu daje razsvetljene moči, o katerih tudi Gospod sam zatrjuje: ko pride v vas Sveti Duh, boste prejeli moč in boste moje priče v Jeruzalemu in do konca sveta.
Evangelij povzema pot učencev, ki jim je Jezus po tem, ko je sedel na Božjo desnico, poslal Duha spoznanja, razumnosti in moči: Gospod je delal z njimi in besedo potrjeval z znamenji, ki so jih spremljala.

OZNANILA

NEDELJA (10. 5.)
Danes je 6. VELIKONOČNA
NEDELJA.

Prvo berilo: Apd 10,25-26.34-35.44-48
Spev po berilu: Ps 98
*Odpev: GOSPOD JE DAL
SPOZNATI SVOJE ODREŠENJE.
Drugo berilo: 1 Jn 4,7-10
Spev pred evangelijem:
ALELUJA. ČE ME KDO LJUBI,
SE BO DRŽAL MOJE BESEDE,
GOVORI GOSPOD, MOJ OČE GA
BO LJUBIL IN PRIŠLA BOVA K
NJEMU. ALELUJA.
Evangelij: Jn 15,9-17

PONEDELJEK (11. 5.) 
Prošnji dan.
Berilo: Apd 16,11-15
Spev po berilu: Ps 149
*Odpev: GOSPOD LJUBI
SVOJE LJUDSTVO.
Spev pred evangelijem:
ALELUJA. Duh resnice bo priče-val
o meni, govori Gospod; in vi boste pričevali. ALELUJA.
Evangelij: Jn 15,26-27;16,1-4a
Večerna maša  bo združena
z večernicami za duše v vicah.

TOREK (12. 5.)
SV. LEOPOLD MANDIĆ

Prošnji dan.
Berilo: Apd 16,22-34
Spev po berilu: Ps 138
*Odpev: BOŽJA ROKA
NAS REŠUJE.
Spev pred evangelijem:
ALELUJA. Poslal Vam bom Duha
resnice, govori Gospod, on vas bo
vodil k popolni resnici. ALELUJA.
Evangelij: Jn 16,5-11
Večerna maša z večernicami.

SREDA (13. 5.)
Prošnji dan.
Berilo: Apd 17,15.22-34;18,1
Spev po berilu:  Ps 148
 *Odpev: NEBO IN ZEMLJA
STA POLNA BOŽJE SLAVE.
Spev pred evangelijem:
ALELUJA. Prosil bom Očeta in vam
bo dal drugega Tolažnika, da ostane
pri vas vekomaj. ALELUJA.
Evangelij: Jn 16,12-15

ČETRTEK (14. 5.)GOSPODOV VNEBOHOD,
slovesni praznik
Prvo berilo: Apd 1,1-11
Spev po berilu: Ps 47
*Odpev:  BOG SE DVIGA
MED VZKLIKANJEM.
Drugo berilo: Ef 1,17-23
Spev pred evangelijem:
ALELUJA. POJDITE IN UČITE
VSE NARODE, GOVORI GOSPOD. JAZ SEM Z VAMI VSE DNI DO
KONCA SVETA. ALELUJA.
Evangelij: Mr 16,15-20

PETEK (15. 5.)
Berilo: Apd 18,9-18
Spev po berilu: Ps 47
*Odpev:  BOG KRALJUJE
MED NARODI.
Spev pred evangelijem:
ALELUJA. Kristus je moral
trpeti in vstati od mrtvih in tako
iti v svojo slavo. ALELUJA.
Evangelij: Jn 16,20-23a

SOBOTA (16. 5.)
SV. JANEZ NEPOMUK

Berilo: Apd 18,23-28
Spev po berilu:  Ps 46
*Odpev: BOG KRALJUJE
NAD NARODI.
Spev pred evangelijem:
ALELUJA. Izšel sem od Očeta in prišel na svet, spet zapuščam svet in grem k Očetu. ALELUJA.

AKTUALNO

PROŠNJI DNEVI


V ponedeljek, torek in sredo pred prazni-kom Gospodovega vnebohoda bomo obhajali prošnje dneve in z molitvami za Božji blagoslov posvečali naše življenje.


PRAZNIK GOSPODOVEGA VNEBOHODA bomo obhajali v četrtek, 14. maja, in svete maše bodo po nedelj-skem redu. Pri maši bomo odnesli kip vstalega Kristusa z daritvenega oltarja.


ROMANJE NA BREZJE OB 70. OBLETNICI KONCA DRUGE SVETOVNE VOJNE

Naši slovenski škofje nas vabijo v soboto, 16. maja, ob 10. uri na Brezje, kjer bodo slovenski škofje darovali sveto mašo ob 70-letnici konca druge svetovne vojne. Somaševanje bo vodil nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Kdor le more, naj se udeleži te svete maše, ki bo za vse žrtve medvojnega in povojnega nasilja.

Naša stolniška župnija pa bo imela tudi tradicionalno vsakoletno romanje na Brezje na binkoštni praznik popoldne – to je 24. maja. Organizirali bomo tudi avtobusni prevoz. Prijavite se v kiosku.




















Ni komentarjev:

Objavite komentar