petek, 11. november 2016

Teden Božje Besede 13. 11.–20. 11. 2016

  33. nedelja med letom Lk 21,5-19 

Ali gresta skupaj »znanstvena fantastika « in sveto pismo? Zlasti mladi radi gledajo filme s področja znanstvene fantastike. Teh filmov je na kupe. Običajno prikazujejo še nepoznane visoko razvite tehnične rešitve, včasih se dotikajo tudi psiholoških in drugih vsebin. Knjiga Razodetje je zadnja knjiga Svetega pisma. Slikovito opisuje srhljive prizore o koncu sveta. »Povzetek « te knjige je zbral evangelist Luka v t. i. Jezusovem govoru o koncu sveta, katerega del smo slišali danes. Znamenja, ki to napovedujejo, so že tu. Jezus govori o porušenju Jeruzalema, ko »ne bo ostal kamen na kamnu...« Luka je pisal evangelij okrog leta 85 po Kr., torej kakih 15 let po rimskem rušenju templja in mesta. Uničenje templja je zelo globoko prizadelo Jude.
Veljal je pregovor: »Kdor ni videl Jeruzalema in njegovih lepot, ta še ni okusil veselja. Kdor ni videl templja v vsem njegovem sijaju, ta še ne ve, kaj je lepo mesto.« Jezus svari pred »krivimi preroki«, ki so si domišljali, da vse vedo o koncu sveta. Jezus raje govori o znamenjih, ki ga bodo napovedovala. To so: vojne in nemiri, potresi, kužne bolezni in lakota. Tudi preganjanje kristjanov sodi sem. To doživljamo tudi mi: vojne, lakoto, brutalnost islamske države, klimatske spremembe … So to tista znamenja? To nas skrbi. Kam vse to vodi? Se bomo sami uničili?
Prvi kristjani so pričakovali konec sveta zelo kmalu. Toda čas je tekel, a se ni zgodilo nič podobnega. »Pričakovanje« je postalo »stalnica«. Konec bo prišel gotovo ob koncu našega življenja. Eni se tega konca veselijo, drugi se ga bojijo. Vemo, da bo, a ne vemo, kdaj in kako. Čaka nas usmiljeni sodnik, a hkrati »eden izmed nas«. To nas pomirja. Jezus je Bog in človek. On ve, kaj je v človeku. Želi, da bi sodba ne postala obsodba, ampak rešitev.
Več kot o koncu sveta, je govoril

o nebesih. V prihodnosti bomo uživali, kar bomo uresničili v sedanjosti. Papež Frančišek je v govoru na praznik vseh svetih na rimskem pokopališču Verano rekel: »Pomislimo na svoje srce in se vprašajmo, kje je zasidrano? Če še ni, potem ga zasidrajmo na oni obali, kjer so nebesa, saj vemo, da upanje ne razočara, ker Gospod nikoli ne razočara.« Resnično prihodnost ne kaže znanstvena fantastika, ampak upanje, ki se krepi v veri.
dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda 

Sestre in bratje! Obilje milosti nam je naklonil Bog v tem izrednem svetem letu usmiljenja. Sam sem bil zelo vesel vseh, ki ste kot posamezniki ali kot organizirane romarske skupine vstopali skozi sveta vrata in prejemali zakramente in druge milosti. Vesel sem bil petkov, ko ste s srcem in vztrajno prihajali k uri Božjega usmiljenja in sveti maši.
Vesel sem bil mladih in starejših, ki sem vas lahko videl ob različnih urah dneva moliti v stolnici, mnogokrat navkljub nemiru, ki so ga povzročale skupine turistov ali prireditve pred stolnico. Ne vem natančno koliko romarjev je v tem svetem letu priromalo v stolnico. Naj pa povem podatek o številu obhajil. Samo od novega leta do teh dni je v stolnici prejelo obhajilo več kot 160.000 vernikov (sicer je bilo v zadnjih letih v celem letu razdeljenih okrog 85.000 obhajil).
Vesel sem bil spovednikov, ki so prihajali v spovednice ure in ure, še posebej ob večjih slovesnostih. Vesel sem bil tudi vas prostovoljcev, ki ste omogočili, da je bila stolnica lahko odrta cel dan in ste se dodatno izkazali še ob večjih slovesnostih. Naj vsem usmiljeni Bog še naprej naklanja obilje milosti. Pred nas pa prihaja čas ustaljenega stolniška ritma, v katerem upam, da bodo sadovi leta usmiljenja vidni še naprej.
Sam sem z velikim veseljem ob vašem sodelovanju (in seveda sodelovanju gospe Slave) pripravljen še naprej voditi uro Božjega usmiljenja vsak petek ob 15. uri, če bo molivcev dovolj. Menim, da je to številka 40. Ob manjšem številu bomo ponovno imeli molitveno uro Božjega usmiljenja in sveto mašo le ob prvih petkih. Razmišljam tudi, kako bi imeli oziroma poživili češčenje Svetega rešnjega telesa. Prosim za molitev za razsvetljenje tega in tudi glede odločitev, ki se počasi oblikujejo za spremljanje turistov v stolnici.
Naj povem, da je bilo zadnji teden julija v času izven maš v enem tednu prek 22.000 turistov, v turistično »suhem« oktobru pa prek 7.000. Zato, da bi turisti spoštovali svetost prostora, da bi jim ob določenih urah nudili organizirano vodenje v različnih jezikih (za primerno finančno nadomestilo), morda tudi »urice svete glasbe«, pa bi potrebovali še več prostovoljcev. Prav tako bi prostovoljce potrebovali med mašami pred vrati, da bi skupine turistov ne prihajale v stolnico med obredjem, saj nemalokrat bogoslužje motijo in se sprehodijo tudi do daritvenega oltarja. Povabljeni torej k sodelovanju. Vsake ure vsakega prostovoljca bomo veseli.
župnik Jože

Iz življenja župnije 

• V nedeljo, 30. oktobra, smo lahko počastili relikvije sv. papeža Janeza Pavla II., sv. patra Pija in sv. Šarbela.
• V soboto, 5. novembra, so v stolnico priromali župljani iz Mežice.

Godovi in prazniki 

• Nedelja, 13. 11.: 33. NEDELJA MED LETOM – SKLEP SV. LETA USMILENJA, začetek tedna zaporov.
• Ponedeljek, 14. 11.: sv. Nikolaj Tavelić, duhovnik.
• Torek, 15. 11.: sv. Albert Veliki, škof in cerkveni učitelj.
• Sreda, 16. 11.: sv. Marjeta Škotska, kraljica.
• Četrtek, 17. 11.: sv. Elizabeta Ogrska, redovnica.
• Petek, 18. 11.: Posvetitev bazilik sv. Petra in Pavla.
• Sobota, 19. 11.: sv. Matilda, redovnica, mistikinja.
• Nedelja, 20. 11.: JEZUS KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA, sklep tedna zaporov in začetek tedna Karitas.

Dogodki pred nami 

• Nedelja, 13. 11.: Ob 9. uri bo v organizaciji Kulturnega društva Evropski kulturni center sv. Martin Tourski – Slovenija vseslovenska obeležitev spomina na velikega svetnika sv. Martina s sveto mašo, ki jo je za to priložnost uglasbil skladatelj Damijan Močnik. Ob 16. uri sklep izrednega svetega leta usmiljenja z zaprtjem svetoletnih vrat, ki ga vodi nadškof Stanislav Zore. PROGRAM: zbiranje na nadškofijskem dvorišču do 15. ure, ko se začne procesija proti svetim vratom. Zadnjič bomo v tem izrednem svetem letu usmiljenja stopili skozi sveta vrata, kjer bomo ob molitvi pred Najsvetejšim nadaljevali z romarsko pobožnostjo. Ob 16. uri bo slovesna nadškofova maša, na koncu katere bo obred zaključka svetega leta z zaprtjem svetoletnih vrat.
• Ponedeljek, 14. 11.: Večerna maša z večernicami za duše v vicah.
• Torek, 15. 11.: večerna maša z večernicami, ob 19.15 orgelski koncert mojstra Fedorja Stroganova iz Moskve. Ob 18.30 je katehumenat.
• Četrtek, 17. 11.: sv. mašo ob 18.30 daruje nadškof Zore v sklopu praznovanj 50- letnice Nikodemovih večerov.
• Petek, 18. 11.: Ob 15. uri ura Božjega usmiljenja in sv. maša. Ob 20. uri prvo srečanje zakonske skupine v Grozdetovi dvorani (pritličje).
• Sobota, 19. 11.: pri sv. maši ob 16. uri, ki jo daruje prošt Lap, se bomo spomnili žrtev prometnih nesreč. Pri maši poje zbor iz župnije Golo.
• Sobota, 26. 11.: ob 10. uri se v župnišču zberejo družine naših veroučencev k izdelovanju adventnih venčkov in druženju. 
Povabljene tudi družine, ki se udeležujete liturgičnega življenja v stolnici, tudi če nimate (še) veroukarjev. Sporočamo še to, da bo zaradi adventne delavnice redni verouk v torek, 22. 11., oz. sredo, 23. 11., odpadel. Informacije dobite tudi na spletnem naslovu http://stolnica.com/

Povabilo k izdelavi adventnih venčkov 

Spoštovani starši, vabimo vas, da si v soboto 26. 11. rezervirate čas in se skupaj z vašimi otroci udeležite adventne delavnice, ki bo potekala od 10. do 13. ure v prostorih župnišča. V sproščenem vzdušju bomo skupno izdelovali adventne venčke. S seboj prinesite 4 (vijolične) sveče, lepilo, škarje, zelenje. Veselimo se bližajočega se skupnega srečanja in vas lepo pozdravljamo, župnik Jože, s. Romana in s. Irena

Vabilo v zakonsko skupino 

Štirje pari iz Ljubljane in okolice sodelujemo v zakonski skupini v okviru Betanije že dobrih 20 let. Skupaj se trudimo za rast v zakonu in veri. Vsi imamo družine z več otroki. V svojo družbo vabimo pare, ki bi si skupaj z nami prizadevali za boljši krščanski zakon. Srečujemo se vsak tretji petek v mesecu ob 20. uri v stolnem župnišču. Vabimo vas, da se nam pridružite 18. 11. 2016 ob 20 uri.

Misel tedna 

Papež Frančišek med homilijo pri sv. maši v Domu sv. Marte, 8. novembra: »… Ovira, ki se dogaja tudi v življenju Cerkve, je 'nepoštenost'. … Kadar 'želi nekdo služiti Gospodu, a obenem služi tudi drugim stvarem, ki niso Gospod' … 'Gospod nam je dejal, da noben služabnik ne more imeti dveh gospodarjev. Ali služi Bogu ali služi denarju.
To nam je povedal Jezus. In to je ovira: nepoštenost … Vendar pa ta ni isto kakor biti grešnik. Vsi smo grešniki, in to obžalujemo. Toda biti nepošteni pomeni igrati dvojno igro. Igrati na desni in na levi, igrati za Boga in igrati tudi za svet. To je ovira.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar