sobota, 14. maj 2016

Teden Božje Besede 15. 5.–22. 5. 2016

Binkošti Jn 20,19-23 

Skupinica prestrašenih in žalostnih apostolov je po velikonočnih dogodkih v Jeruzalemu za trdo zapahnjenimi vrati nemočno ždela in čakala, kaj ji bo po Jezusovi obljubi poslal nebeški Oče. Gotovo so še in še v mislih premlevali dogodke zadnjih tednov. Jezusova nasilna smrt je podrla vse, kar je bilo pomembnega.
Nanj so stavili vse. Zdaj ga ni več. Kar so povedali drugi o Vstalem, je samo povečalo negotovost. Sedeli so v tisti izbi kot kup nesreče. Življenje ni imelo nobene perspektive več, nobenega zagona, nobene korajže. Smo v njih prepoznali sami sebe ali današnje mlade, ki so ostali brez upanja? Kot da v resnici življenje odteka nekoristno mimo nas. Koledar je poln dejavnosti. Že davno sem pokopal še zadnje sanje in pričakovanja.
Kako neustvarjalno je postalo moje življenje! Zaradi skrbi se čutim popolnoma paraliziran, misli pa krožijo ves čas le okrog mene samega. Koliko časa gre lahko tako naprej? Dovolj je en sam dih in vse se spremeni. Jezus se še bolj približa, dahne vanje in reče: »Prejmite Svetega Duha!« Ta dih je nosilec življenja.
Delovanje Duha in posledice delovanja so opisane v Apostolskih delih. On vodi učence. Apostoli so naenkrat vsi iz sebe! So kot en ogenj, en plamen. Novi izrazi jim letijo iz ust, tudi za stvari, ki so se prej zdele neopisljive. Napolnjeni in prežeti s Svetim Duhom so usposobljeni za neustrašno oznanjevanje.
Vsi jih občudujejo in se čudijo. Božji dih ni prazen zrak, tudi ne ljubkovalno gostolenje, pač pa vse napolnjuje s svojim mirom. Papež Frančišek pravi, da je Sveti Duh za nas »obremenitev«. Spravlja nas v gibanje. Potiska Cerkev naprej, da ne bi obstala. Mi delamo obrnjeno: Radi bi imeli Svetega Duha na vajetih. Vendar to ni mogoče.
Evangeličanski škof Wilhelm Stählin pravi: »Sveti Duh je 'božanska motnja', ki nas vedno znova drami in vznemirja v naših navadah in predsodkih.« Z binkoštmi se začne nov čas. Dosedanja môra naj se spremeni v zavzetost, žalovanje v veselje, duhovno mrtvilo v navdušenje.
V Cerkvi vidimo véti nov življenjski dih, novo moč, kar nam daje veselje do vere, saj se človek počuti izpolnjen, ko poglablja svojo vero. Kdor zares praznuje binkošti, tega ne more zadržati samo zase.
Če bomo danes res prosili Svetega Duha, potem se ne smemo čuditi, če nas bo začel vznemirjati in nam dajati naloge, ki jih niti najmanj ne pričakujemo.
dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda 

Sestre in bratje! Danes bi rad z vami kratko razmišljal o času med vnebohodom in binkoštmi … Kristus je šel štirideset dni po vstajenju v nebesa. V trenutkih slovesa jih je povabil k vztrajni molitvi in jih blagoslovil.
Moža v belem, ki sta se po Kristusovem vnebohodu pojavila ob apostolih, sta jih vrnila v resničnost tega, da so brez Kristusa in da je Kristus sicer odšel, vendar ponovno pride (prim. Apd 1,1- 11 in Lk 24,46-53).
Nekaj poudarkov se mi zdi v tem dogajanju zelo pomembnih in jih želim deliti z vami:
  • 1. Kristus učence vabi k vztrajni molitvi; 
  • 2. od njih se poslovi med tem, ko jih blagoslavlja; 
  • 3. Kristus je šel pred njihovimi očmi (s telesom) v nebesa; 
  • 4. »moža v belih oblačilih« učence povabita, naj svoj pogled »z neba« spustijo na realnost zemlje; 
  • 5. saj Kristus, ki je odšel, ponovno pride; 
  • 6. Duh, moč z višave, ki ga bo Jezus poslal od Očeta, jih bo poučil in spomnil vsega; 
  • 7. tako naj bodo oznanjevalci in priče smrti in vstajenja in naj oznanjujejo spreobrnjenje v odpuščanje grehov … 
To so »močna« sporočila tudi za naše krščansko življenje. Z izkušnjo nebes smo povabljeni živeti v svetu, z neizmernim zaupanjem v Boga in vztrajno molitvijo – tako osebno kot tudi občestveno … Kličimo SvetegaDuha, kajti če prebiva v nas Duh njega, ki je obudil od mrtvih Jezusa (prim. Rim 8,11) in smo odprti za njegove darove, bomo v svetu, kjer živimo (doma, v službi in na vseh krajih druženja) dobre in zveste priče resnične vere, upanja in ljubezni.
In ne bojmo se, Sveti Duh nas »bo učil vsega in spomnil vsega « (Jn 14,26), kar nam Kristus govori, kar je za nas storil in kar nam je – ob prepričljivem in sproščenem krščanskem slogu življenja – potrebno v danem trenutku tudi povedati (prim. Mt 10,20). In še kratka želja.
Tako kot se je Jezus od učencev poslovil med tem, ko jih je blagoslavljal, naj bodo naši prihodi in odhodi od koderkoli polni dobrih želja in blagoslovov …
»Blagoslavljajte, ker ste bili poklicani v to, da bi bili deležni blagoslova …« ( 1 Pt 3,9). Blagoslovljen teden …
Jože Plut

Oznanila 

  • Nedelja, 15. 5.: BINKOŠTI, svetovni dan družine, zaključek tedna družine Apd 2,1-11; 1 Kor 12,3b-7.12-13; Jn 20,19-23.8.5. 
  • Ponedeljek, 16. 5.: MARIJA MATI CERKVE. Gal 4,4-7; Lk 2,16-21. 
  • Torek, 17. 5.: sv. Jošt, puščavnik. Jak 4,1-10; Mr 9,30-37. 
  • Sreda, 18. 5.: sv. Janez I., papež, mučenec. Jak 4,13-17; Mr 9,38-40. 
  • Četrtek, 19. 5.: sv. Krišpin Viterbski, redovnik. Jak 5,1-6; Mr 9,41-50. 
  • Petek, 20. 5.: sv. Bernardin Sienski. Jk 5,9-12; Mr 10,1-12. 
  • Sobota, 21. 5.: sv. Krištof Magallanes, duhovnik in tovariši mučenci. Jak 13,13-20; Mr 10,13-16. 
  • Nedelja, 22.5.: SVETA TROJICA. Prg 8,22-31; Rim 5,1-5; Jn 16,12-15 

Iz življenja župnije

V soboto, 7. maja, smo imeli zaključno pobožnost petih prvih sobot, sveto mašo in posvetitev posameznikov Srcu Marijinemuin Jezusovemu, ki jo je izreklo okrog150 vernikov. Slovesnost je vodil upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih. Popoldne pa je v stolnico priromal avtobus romarjev iz Javorij nad Škofjo Loko. 
Skupina, ki se je posvetila, foto: DOPA
V nedeljo, 8. maja, na praznik posvetitve naše stolnice je župnijsko mašo vodil prošt Jožef Lap, ki je tudi blagoslovil traktorje, popoldanski maši pa je daroval mag. Roman Starc, rektor bogoslovnega semenišča.
Prošt blagoslavlja traktorje, foto; DOPA

Dogodki pred nami

  • ŠMARNICE : Šmarnice so vsak dan ob 8.30 (o Tereziji Deteta Jezusa) in zvečer, ko so vključene v večerno mašo (o patru Piju). 
  • Ob nedeljah bodo »otroške šmarnice « vključene v mašo ob 10.30, redne pa v pobožnost ob 15.30. 
  • V nedeljo, 15. 5., na binkošti, bo ob 16. uri sveto mašo daroval nadškof Zore. Ta dan pa je tudi dan Slovenske vojske, zato bo večerno mašo ob 18. uri daroval škof Glavan. 
  • V ponedeljek, 16. 5., dopoldne bodo priromali v stolnico dijaki Škofijske klasične gimnazije in učenci Osnovne šole Alojzija Šuštarja, maša ob 18.30 pa bo za duše v vicah. 
  • V petek, 20. 5., bo ob 15. uri je ura Božjega usmiljenja in sveta maša. 
  • Župnijsko romanje na Brezje bo v torek, 24. maja, na praznik Marije Pomagaj. Romali bomo z avtobusom. Odhod s Streliške ulice bo ob 13. uri. Prijavite se lahko v kiosku. 
  • V soboto, 28. maja, ob 10. uri pridejo romarji iz dekanije Ribnica, 
  • v nedeljo, 29, popoldne pa bo romanje in ogled stolnice za uporabnike TW in FB. Informacije dobite tudi na spletnem naslovu http://stolnica.com/ 
 
Peta prva sobota, foto: JoPl

Misel tedna

Papež Frančišek: »Preden se je ločil od svojih prijateljev, jim je Jezus, nanašajoč se na dogodek svoje smrt in vstajenja, rekel: ' Vi ste priče teh reči.' In dejansko so se potem, ko so videli svojega Gospoda iti v nebo, učenci vrnili v mesto kot priče, ki z veseljem oznanjajo vsem novo življenje, ki prihaja od vstalega Križanega, in 'v njegovem imenu se bo oznanilo spreobrnjenje v odpuščanje grehov vsem narodom.
To pa je pričevanje, ki naj bi ne samo z besedami, temveč z vsakdanjim življenjem vsako nedeljo prišlo iz naših cerkva in za ves teden vstopilo v domove, pisarne, šole, v prostore za srečanja ali zabavo, v bolnišnice, zapore, v domove za ostarele, v kraje, kjer so migranti, na obrobja mest … To pričevanje moramo vsak teden prinašati: da je Kristus z nami, on, ki je šel v nebo, je živ.« Vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2016/05/08/

Ni komentarjev:

Objavite komentar