sobota, 24. oktober 2015

Teden Božje Besede 25. 10. – 1. 11. 2015

Ob nedeljski Besedi (Mr 10,46–52)

Roženkravt in nagel rdeči ..., foto: ZEM
Bertold Brecht piše o dečku, ki je stal ob cesti in jokal. Mimoidoči ga je vprašal, zakaj joka? Povedal je: zelo je delal, da bi si lahko kupil vstopnico za kino. Pol tega zneska mu je ukradel deček, ki je zdaj vedno pripravljen za beg stal na drugi strani ceste in opazoval, kaj se dogaja. Mož je vprašal dečka dalje, ali je kaj klical na pomoč. Seveda je klical. Ali ga je kdo slišal, je spraševal dalje. Ne, je žalostno priznal. Pa je poskusil še glasneje? Seveda, a kljub temu ni bilo nikogar na spregled, »Ali znaš še glasneje vpiti?« ga je vprašal. »Ne, močneje ne morem¸« je priznal v solzah, »No, potem ti tudi ne bo pomagalo, če boš zdajle še tako kričal za mano,« je rekel mož in mu zelo spretno iztrgal iz roke še tistih nekaj kovancev, ki so mu še preostali.

V današnji pripovedi o ozdravljenju slepega Bartimeja slišimo o povsem drugačnem vpitju in klicanju na pomoč. Tu nimamo pred seboj otroka, ampak odraslega, slepega človeka. Ta hoče na vsak način govoriti z Jezusom ter od njega izprositi prihodnje ozdravljenje. Markov evangelij takoj za tem opisuje Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem, ki je uvod v velikonočne dogodke. Bartimej sedi ob poti,
po kateri mora vsak čas priti Jezus, saj ga ta pot vodi na križ. Bartimeja ne ustavi nihče, ko ga poskušajo ob njem stoječi nekako utišati.. Vsako nasprotovanje ga samo še bolj podžge. Ta čudež ni eden med mnogimi, ampak je trenutek, ki pokaže na odrešenjsko vlogo judovskega naroda sredi množice drugih narodov.

Pokaže, da je vprašanje vere nekaj temeljnega in za večnost odločilnega. Vera mora človeka voditi v aktivno prizadevanje za dobro bližnjega. Življenje, zaznamovano z neizmernim zaupanjem v
Boga. To nam kaže Jezus. Kolikor bolj bi drugi radi Bartimeja ustavili v njegovem prizadevanju, da se osebno sreča z Jezusom, toliko bolj je napel vse sile in zahteval pravico zase. Terja, da ga Jezus sliši in odgovori na njegovo potrebo in prošnjo. V tej točki pride do preobrata v primerjavi z Brechtovim dečkom. Ta je dovolil, da so ga najprej pretepli, nato še okradli. Biblična govorica pa nas ne dela pasivne, ampak usposablja za odpor, kjer je potrebno vzpostaviti prvotna pota do Boga. Na več mestih v evangelijih sta Bartimejeva »vsiljivost« in »neizprosnost« prikazani pozitivneje kot »dečkova bojazlivost«
dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda

Dragi farani in obiskovalci stolnice! Nekateri ste mi že nekajkrat izrazili željo, da bi bil v prezbiteriju ob daritvenem oltarju vedno lesen, preprost križ. Sam seveda to misel podpiram. Na lesenem križu (na »lesu križa«) nas je odrešil naš Gospod in Odrešenik Jezus Kristus. Na križu mu je vojak prebodel stran in na križu sta iz njegovega prebodenega srca pritekla kri in voda. Na križu je »umrl Bog«!

Vsaj v svetem letu usmiljenja bomo imeli lesen križ pred oltarjem vedno, razen ob slovesnostih in
Peter Opeka, foto: ZEM
pontifikalnih mašah, ko se ob začetku maše odvija sprevod neposredno iz zakristije ali po cerkvi in se uporablja tako imenovani pontifikalni križ.
Naj spregovorim kratko še o popolnem odpustku v dneh spominjanja naših rajnih. Cerkev v prvih osmih dneh novembra naklanja popolni odpustek za vsak obisk pokopališča in molitev za rajne. Mogoče ga je prejeti v vseh cerkvah in javnih kapelah 1. in 2. novembra ter na naslednjo nedeljo, če smo bili pri spovedi in obhajilu, izpovemo vero ter molimo po namenu svetega očeta (npr. očenaš).

Zato vas prisrčno vabim tudi k molitvi vseh štirih delov rožnega venca za rajne, ki ga bomo molili na praznik Vseh svetih ob 17.30. Rad bi vas še povabil, da v kiosku ali zakristiji pridobite »zgibanko« Molitev za rajne, ki ima dva dela. Na prvem je podoba Križanega iz stolnice, drugi del pa odtrgate, napišete nanj imena rajnih, za katere želite, da molimo, in ga z darom v ovojnici oddate v kiosku, zakristiji ali pisarni.

Radi molimo, bratje in sestre za naše rajne, za naše prednike in darujmo svete maše zanje.
Župnik Jože

Oznanila

  • Ned 25. 10. • nedelja med letom – žegnanjska,za vse cerkve, kjer ne vedo za danposvetitve. Poseben spomin za žive in rajnefarane je pri družinski maši ob 10.30.Ob 15.30 je rožni venec pred Najsvetejšim.Jer 31,7–9; Heb 5,1–6; Mr 10,46–52.
  • Pon 26. 10. • sv. Lucijan in Marcijan,mučenca. Večernice so združenez večerno mašo, ki je za duše v vicah.Po maši so Delavnice molitve in življenja.Rim 8, 12–17; Lk 13,10–17.
  • Tor 27. 10. • sv. Sabina, mučenka.Večerna maša je združena z večernicami.Ob 20. uri je katehumenat.
  • Sre 28. 10. • Praznik apostolov Simona in Juda Tadeja.Ef 2,19–22; Lk 6,12–16.
  • Čet 29. 10. • sv. Ermelinda,devica in Mihael Rua, duhovnik.Začetek celodnevnega spovedovanja. Zvečer srečanje za študente.Rim 8,31b–39; Lk 13,31–25.
  • Pet 30. 10. • sv. Marcel, mučenec.Celodnevno spovedovanje.Rim 9,1–5; Lk 14,1–6.
  • Sob 31. 10. • sv. Bolfenk, škof. Dela prost dan – dan reformacije.Celodnevno spovedovanje.Rim 11,1–2a.11–12.25–29; Lk 14,7–11.
  • Ned 1. 11. • VSI SVETI, slovesni in zapovedani praznik. Uro pred večerno mašo, torej ob 17.30 bomo molili vse štiri dele rožnega venca za rajne, zato pobožnost ob 15.30 odpade. Osrednja maša na ljubljanskih Žalah je v cerkvi Vseh svetih ob 15.00, nato pa molitve na grobovih.Raz 7,2–4.9–14; 1 Jan 3,1–3; Mt5,1–12a.

Iz življenja župnije

stolnica: celjski škof z ministranti, foto: JoPl
V soboto, 17. oktobra, so v stolnico poromali ministranti celjske škofije in skupaj s svojim ordinarijem msgr. dr. Stanislavom Lipovškom imeli sveto mašo. V nedeljo, 18. oktobra, nas je

Daritev bodi ti življenje celo, foto: ZEM
obiskal, daroval sveto mašo in nas nagovoril misijonar Pedro Opeka. Veliko se nas je zbralo in veliko ste darovali za njega osebno, pri tej sveti maši in drugih pa tudi za druge slovenske misijonarje. V imenu misijonarja Pedra Opeke (neposredno zanj smo zbrali 6.700 EUR), Toneta Kerina (poseben dar zanj je bil 250 EUR) in drugih slovenskih misijonark in misijonarjev, se vam zahvaljuje direktor papeških misijonskih družb v Sloveniji, gospod Stane Kerin. Zbrane darove za oba misijonarja smo oddali v Misijonskem središču. Bog vam povrni!
Če bi kdo rad poslušal govor Pedra Opeke, lahko to stori na spletni strani Radia Vatikan, saj je p. Ivan Rampre vse lepo posnel in objavil:
http://sl.radiovaticana.va/news/2015/10/18/pedro_opeka_kaj_vas_je_navdihnilo,_da_ste_postali_misijonar_evangelij/1180137.
Radi molimo, radi molimo tudi rožni venec.

Dogodki pred nami

V nedeljo, 25. oktobra ob 16. uri, pri sveti maši poje zbor Ladka Korošca iz Zagorja. V ponedeljek, 26. oktobra, je po večerni maši srečanje za člane Župnijskega pastoralnega sveta. Od četrtka, 29. oktobra, do sobote, 31. oktobra, bo v stolnici CELODNEVNO SPOVEDOVANJE pred praznikom Vseh svetih. V nedeljo, na praznik Vseh svetih, bomo za rajne ob 17.30 molili vse štiri dele rožnega
venca.

Misel tedna:

Tri vprašanja, pravi sveti oče, si lahko zastavimo o dajanju: »Prvo vprašanje: Dam? Drugo vprašanje: Koliko dam? Tretje vprašanje: Kako dam?« Dajem kakor Jezus, z ljubeznijo? Ali pa, kot da plačujem davek? Kako dajem? »Ko pomagaš neki osebi, ji gledaš v oči? Se dotakneš njene roke? To je Kristusovo meso, to je tvoj brat, tvoja sestra. Ti pa si v tistem trenutku kakor Oče, ki nikoli ne dopusti, da bi pticam neba zmanjkala hrana. S koliko ljubezni daje Oče!« 
Vir in več: http://sl.radiovaticana.va/news/2015/10/19


TBB - stolniška oznanila izdaja Stolni župnijski urad.
Odgovarja Jože Plut, župnik, Dolničarjeva 1, Ljubljana.
joze.plut@rkc.si / 031-673-111
http://www.stolnica.com/
Peter s svojimi rojaki, foto ZEM
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar