petek, 25. september 2015

Teden Božje Besede 27. 9. - 4. 10. 2015

Ob nedeljski Besedi (Mr 9,38-43.45.47-48)

Jezus gre z učenci v Jeruzalem in med potjo govorijo o vsem mogočem. Danes jim želi razložiti: »Kako lahko nekdo dela dobro, ne da bi bil z nami?« Celo pripoved bi lahko preoblikovali v vprašanje: »Kako lahko nekdo naredi nekaj dobrega, ne da bi hodil z Jezusom?«

S krstom postane vsak kristjan član velike družine kristjanov. Pripadnost tej skupini je bila zlasti nekdaj zelo pomembna. Človek se je nekako rodil v Cerkev. Prejšnjo nedeljo smo brali: »Videti hočemo, kako dolgo bo trajala njegova potrpežljivost«.

Danes pa: »Učenik, videli smo, kako nekdo dela dobra dela, čeprav ne sodi v naš krog.« Učenci
razmišljajo: »To ne gre. Da bi isto delal tujec, kar lahko počnemo mi? To je vendar naš privilegij.«
Jezus ne želi zamejenosti . Enako, kot on, naj bi mislili tudi mi. »Kar je storil ta tujec, je vendarle
nekaj dobrega«, hoče reči Jezus. Če je nek tujec izganjal hude duhove, se je to zgodilo le v Jezusovem imenu.

Jezus gre še dlje: »Kdor vam da le kozarec vode, ne bo ostal brez plačila.« Apostoli so hoteli postaviti jasne meje, Jezus pa jih je odstranjeval. Ko je 2. vat. koncil govoril o ekumenizmu, je bilo
to besedilo zelo pomembno. Tako ves čas ravna papež Frančišek. K temu vabi tudi nas. Verjame,
da obstaja ekumensko sožitje preprostih src, ekumensko življenje malih. Za novo Božjo družino veljajo nova pravila pripadnosti.

Kristusu pripadamo samo toliko, kolikor delamo dobra dela in ne pod geslom: »Samo mi smo pravo
krščanstvo.« Že pred dva tisoč leti se je bilo treba varovati težnje po izključevanju.
Mi hočemo vključevati. Male skupinice lahko vodijo v izključevanje. Vse, kar je novo, se mora odpreti navzven. Elitizem je nekoč imel le izključevalni značaj. A Bog vsakemu daje karizme
in dostojanstvo. Pri krstu smo dejanska elita, vendar zato, ker nas je on prvi izvolil. Močno svarilo pred prevzetnostjo je to: »Kdor ni proti meni, je z menoj.« Veliko jih je proti nam. Kaj pa če z nami ni vse v redu? Rabinska modrost: »Oko in srce sta dva grešnika; noga in roka pa jima pri tem pomagata.« Jezusu slediti pomeni imeti odprte oči za potrebe drugih, oblikovati ta svet v pravičnosti in odgovornosti.
dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda

Dragi župljani. Na seji Župnijskega pastoralnega sveta (ŽPS) smo se pogovarjali tudi o možnosti
prostovoljnega sodelovanja v stolnici in delu za župnijsko občestvo. V »kiosku« oziroma na njem bo tedensko list z razporedom ur, kamor se boste lahko vpisali tisti, ki ste kot prostovoljci pripravljeni biti kakšno uro med 10.00 in 17.00 »dežurni« v cerkvi.
Veseli bomo vsake ure vašega sodelovanja. Cerkovnik Blaž ali moja malenkost vam bova razložila, kako in kaj boste delali. Prepričan sem, da boste dobro opravili to delo ljubezni do bližnjega - turista, bodisi domačina bodisi tujca. Vnaprej iskren boglonaj.

Mesec oktober je pred nami, mesec rožnega venca. Vsak dan bomo molili rožni venec zjutraj ob 8.30 (pred odprtim tabernakljem) in zvečer ob 19.00. »Moli, moli rožni venec, ljubljeni slovenski rod …« Spodbujam k molitvi tudi po družinah. Naj nas ne bo sram, da smo katoličani, nam je ta pobožnost
zelo blizu.

Ob skrinjici molitev, v katero oddajate svoje molitvene namene, prošnje in zahvale Bogu in v priprošnjo Antonu Vovku, so ponovno tudi podobice s fotografijo božjega služabnik škofa Antona Vovka z molitvijo. Priporočajmo se mu in prosimo, da bi bil razglašen za mučenca vere pred vesoljno Cerkvijo. Še naprej bom vesel vaših pobud, ponudb in tudi kakšnega pisma.
vaš župnik Jože

Oznanila

Ned 27.9. • nedelja med letom. Slomškova nedelja. Ob 16.30 molitvena ura pred Najsvetejšim.
Koncert zbora pravoslavnih duhovnikov iz Ukrajine ob 21. uri.
Pon 28.9. • sv. Vincencij, mučenec. Maša za duše v vicah ob 18.30. Večernice vključene v mašo.
Tor 29.9. Mihael, Gabrijel, Rafael, nadangeli, praznik. Večernice s kanoniki.
Sre 30.9. • sv. Hieronim, duhovnik in cerkveni učitelj.
Čet 1.10. • sv. Terezija Deteta Jezusa, devica, cerkvena učiteljica. Prvi četrtek. Po večerni maši molitev za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov pred Najsvetejšim.
Pet 2.10. • god sv. angelov varuhov, prvi petek.
Sob 3.10. • sv. Frančišek Borgia, redovnik. Prva sobota. Ob 8.30 ura molitve pred Najsvetejšim
s posvetitvijo Božji Materi Mariji. Ob 16. uri maša za domovino.
Ned 4.10. • nedelja med letom, rožnovenska nedelja.

Iz življenja župnije

S Turizmom Ljubljana smo v petek, 25. septembra, imeli prijetno srečanje. Dogovorili smo se, da so
Torba k blagoslovu, foto Zem
vodiči za stolnico člani Turizma Ljubljana in tisti, ki so registrirani pri GZS. Vodiči pred stolnico turistom razložijo večino stvari o stolnici, jih popeljejo v cerkev, kjer jih diskretno na kakšno stvar opozorijo, jim dajo »pet« minut časa, da si svetišče v tišini sami ogledajo, morda pomolijo, nato pa jih spremijo iz cerkve.
V prednji del, ki je namenjen molitvi, ne hodijo. Cerkovnik ali župnijski pooblaščenec jih lahko v primeru neprimernega obnašanja opozori in ob neupoštevanju opozorila lahko vodičevo ime sporoči pristojni službi.

Mladinci so se udeležili festivala Stična 2015. V nogometu sicer niso bili uspešni, so pa dostojanstveno tekmovali in se skupaj z drugimi tisoči mladih veselili življenja in vere.
Blagoslov: foto Zem

V nedeljo je bila katehetska maša. Katehistinji sta z osnovnošolskimi veroučenci in mladinci pripravili sodelovanje z blagoslovom šolskih torb in športnih rekvizitov naših otrok. Lepo je bilo.
Jezus moj, ljubim te, foto Zem

Takoj po maši smo opravili še preprost blagoslov motornega kolesa in kolesa. Srečanje
Sreča po blagoslovu, foto Zem
Župnijskega pastoralnega sveta (ŽPS) je bilo v ponedeljek, 21. septembra, po večerni maši. Potekajo priprave na misijonsko nedeljo in sveto leto usmiljenja. Pogovor je potekal tudi o (novih) sodelavcih v župniji (bralci, ljudsko petje, skrbniki stolnice itd..), o finančnem stanju naše župnije, fatimski pobožnosti, stolnici kot o škofovi cerkvi itd…).
Novi bogoslovci so pod vodstvom g. župnika v torek, 22. septembra, ogledali župnišče in stolnico.
Novi bogoslovci, foto JoPl

Dogodki pred nami

  • Koncert pravoslavnih duhovnikov iz Ukrajine v nedeljo, 27. septembra, ob 21.00. 
  • Prvi četrtek bo po maši zvečer pol ure molitve pred Najsvetejšim za nove duhovne
    poklice in svetost duhovnikov. 
  • Petek je prvi v mesecu: zjutraj ob 8.30 polurna molitev pred Najsvetejšim in izročitev Jezusovemu Srcu. Ob 15.00 ura Božjega Usmiljenja, nato sv. maša.  
  • Prva sobota: Ob 8.30 je molitev pred Najsvetejšim in izročitev Mariji, ob 16h maša za domovino.
  • 40 dni molitve za življenje od 23. septembra do 1. novembra. Več na:
    http://40dnizazivljenje.wix.com/40dnizazivljenje#!gradivo/ca3h 
  •  Delavnice molitve in življenja v stolni župniji. Povabljeni mladi in odrasli, vsi, ki iščete mir srca, ki ste Cerkvi blizu ali ste oddaljeni od nje, vsi, ki si želite sprave s seboj, z bližnjim, se učiti vstopati v zaupni osebni odnos z Bogom… Uvodno srečanje bo v ponedeljek, 5. oktobra 2015, po večerni sveti maši ob 19.15 uri v stolnem župnišču v Ljubljani, Dolničarjeva ul. 1. Več na: http://dmz.si/
  •  Socialna akademija vabi na okroglo mizo, na temo Župnija: vsi dobrodošli? pri sv. Jožefu, Arrupejeva dvorana, 29.9. ob 20. uri. Več na: http://socialniteden.si/program2015/
  • Katemumenat – uvajanje odraslih v krščanstvo: začetek v torek, 6. oktobra, ob 20.00 v stolnem župnišču… 
  • Misijonska nedelja, 16. oktober. Ob 9. uri bo maševal in nas nagovoril znameniti
    misijonar Pedro Opeka. Obvestite še druge.
Stolnica, sv. Maksim Emonski, foto JoPl

Misel tedna:

Papež Frančišek o Mariji (na Kubi): »Kakor Marija učiti se stopiti iz hiše na poti obiskovanja. In se z Marijo učiti moliti, kajti njena molitev je polna spomina in zahvale; je pesem Božjega ljudstva, ki hodi skozi zgodovino. Je živ spomin, da je Bog med nami; je večen spomin, da je Bog videl ponižnost svojih ljudi, da je pomagal svojemu služabniku, kakor je obljubil našim očetom in njihovim potomcem na veke.«

TBB - stolniška oznanila izdaja Stolni župnijski urad.
Odgovarja Jože Plut, župnik. Dolničarjeva 1, Ljubljana.
Stolnica, sv. Maksim Emonski, foto JoPl joze.plut@rkc.si / 031-673-111

Ni komentarjev:

Objavite komentar