nedelja, 30. avgust 2015

Teden Božje Besede 30. 8. - 6. 9. 2015

Ob nedeljski Besedi (5Mz4,1-2.6-8) V tem letu pri maši trikrat beremo za berilo odlomek iz 5. Mojzesove knjige. Ta svetopisemska knjiga vsebuje dolgo zgodovino številnih judovskih generacij,
ki so šle skozi različne preizkušnje. Med njimi je silno pomembna izkušnja, ki je hkrati obljuba: »Jaz semz vami.« »Jaz sem, ki sem.« To so Izraelci doživljali v svoji zgodovini vedno znova.

Današnji odlomek nas prestavi povsem na konec dolgega potovanja izraelskega ljudstva skozi puščavo. Sedaj so zbrani na levem bregu reke Jordan, ki jo bodo prestopili. Mojzes ve, da sam ne bo smel stopiti v obljubljeno deželo. Lahko jo bo videl le od daleč. Sedaj se še zadnjič obrne k svojemu ljudstvu in ga svari, naj se drži vseh obljub, ki jih je dalo Bogu. »Sedaj pa, Izrael, poslušaj postave in
naredbe, katere vas učim spolnjevati …, da ostanete pri življenju.« Jasno sta izrečena tako cilj kot tudi motiv za izpolnjevanje Božjih zapovedi. Bog jim jih ne daje zato, da bi kjerkoli zgolj vegetirali, tudi ne zato, ker bi se izživljal v izvajanju svoje oblasti nad njimi, pa tudi ne, da bi z grožnjami utemeljeval njihovo legitimnost. Ne! Bog pravi: Spolnjujte jih, da boste ostali pri življenju!

Ko boste prešli reko Jordan, pove posredno, ne boste več podvrženi suženjstvu, ampak boste vi posestniki dežele, v katero vstopate. Vzemite jo in tu naj bo poslej vaš življenjski prostor. Tudi tukaj bom jaz z vami. On je vedno z nami!
Piše: dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda
Dragi farani in obiskovalci naše stolnice. Od 1. avgusta sem vas župnik. Rad bi povedal, da sem vesel
Detajl kora, stolnica; foto JoPl
vseh, s katerimi sem se že srečal in tistih, s katerimi se bom srečal v naslednjih dneh. Vesel sem naših cerkovnikov, skrbnikov cerkve, krasilk, pomočnic v »kiosku«, molivcev, pevk in pevcev, organistov, članov duhovnih gibanj, župnijskega pastoralnega sveta, veroučencev, mladincev, študentov, skratka vseh.
Vesel sem vaših molitev in predlogov ter pripravljenosti za sodelovanje. Vesel sem redovnic. Skupaj s kanoniki in drugimi duhovniki se veselim, da bomo ob molitvi in milosti - vsak dan bolj odprti za
navdihe Svetega Duha - zmogli graditi živo občestvo Kristusove Cerkve.

Naj slednji stavek ne zveni preveč učeno in teološko. Želim si le, da bi vsak bil odprt za navdihe Svetega Duha in bi zmogel sproščeno in veselo, s talenti, ki jih ima, bogatiti naše oltarno in župnijsko občestvo. Tako bomo gradili živo Cerkev, laiki in duhovniki skupaj. Bog gotovo računa na vsakega izmed nas!

Zato bom zelo vesel vaših molitev, pa tudi pobud in predlogov. Sam bom s sobrati kanoniki in drugimi duhovniki ter s člani Župnijskega pastoralnega sveta vaše pobude sprejel s spoštovanjem in jih po posvetovanju tudi skušal udejanjiti, če bo le mogoče. Zato vas prosim, da jih poveste ali osebno meni, ali članom Župnijskega pastoralnega sveta, ali pa pišete preko klasične pošte ali na joze.plut@rkc.si.

Vesel bom tudi vaših obiskov v pisarni bodisi v času uradnih ur
  • PON 17h-18h, 
  • TOR 10h-11h, 
  • ČET 17h-18h, 
  • PET 10h do 11h

bodisi kadarkoli, če sem le doma.
Jože Plut, župnik

Oznanila
Ned 30.8. • 22. nedelja med letom;
sv. Feliks (Srečko), mučenec.
Pon 31.8. • sv. Rajmund Nonat, redovnik.
Tor 1.9. • obletnica kronanja Marije
Pomagaj na Brezjah, začetek večernic;
sv. Egidij (Tilen), opat.
Sre 2.9. • sv. Marjeta, devica in mučenka.
Čet 3.9. • sv. Gregor Veliki, papež; prvi
četrtek.
Pet 4.9. • sv. Rozalija Sicilska, devica in
mučenka; prvi petek.
Sob 5.9. • bl. Mati Terezija, red.
ustanoviteljica; prva sobota. Hvalnice ob 8.40.
Ned 6.9. • 24. nedelja med letom;
sv. Janez Zlatousti.

Iz življenja župnije
Stolnica je od 1. avgusta odprta od 5.30 do 19.30. Izven bogoslužij je sprednji del namenjen samo
msgr. Franci Šuštar pri maši za žrtve, foto: Zem
molitvam. Veliko število turistov si ogleda cerkev; odslej lažje tako oni kot seveda tudi mi molimo ob poslušanju koralne glasbe. Korali so molitveno petje!
Izjava turistke iz Avstralije: »Tri tedne z možem hodiva po Evropi. To je prva cerkev, ki ni samo galerija. Čutiš, da je cerkev.«
Nekateri naši veroučenci in mladinci so se skupaj s katehistinjo od 17. do 19. avgusta zbrali na počitniško duhovnem srečanju v Mekinjah. Prilagamo spominsko fotografijo…Ob spominskem dnevu na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov v Evropi 20. stoletja sta Študijski center za narodno spravo in Vojaški vikariat 24. avgusta že tretjič pripravila sv. mašo in memorial. Ob udeležbi stolnega kapitlja in vojaških pastoralnih delavcev je sv. mašo daroval msgr. dr. Franci Šuštar, ljubljanski pomožni škof, pri memorialu pa je spregovoril zgodovinar Renato Podberšič ml.
Mladi in otroci v Mekinjah, foto JoPl

Že več kot leto dni v cerkvi od ponedeljka do petka od 8.30 do 9.30 pred Najsvetejšim molimo rožni venec za državo, domovino in mesto. Pobuda je prišla s strani občestva. Rožni venec molimo tudi vsak večer ob  18.00. Molimo spredaj – pred tabernakljem.
Lepo vabljeni.
Misel tedna: Če je Bog na prvem mestu, so vse stvari na pravem mestu
Dogodki pred nami
Prvega septembra bo zaživela nova spletna stran naše župnije pod domeno stolnica.com Na tem spletnem naslovu boste dobili kar dobršno število podatkov o stolnici, oznanila, aktualne dogodke za naprej, poročila o pomembnih preteklih dogodkih in tudi mašni nameni, kadar bo le mogoče.

Isti dan bo zaživel tudi twitter pod istim naslovom. Večernice molimo vsak ponedeljek in torek pri večerni maši, hvalnice pa ob sobotah ob 8.40.
Most preko Savinje pri Igli, foto: JoPL

Prvi četrtek, 3. september: ob 18.00 rožni venec za nove duhovne poklice, po maši pa še polurna molitev za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov pred Najsvetejšim.

Prvi petek, 4. september: ob 8.30 molitvena ura pred Najsvetejšim in izročitev Jezusovemu
Srcu; ob 15.00 molitvena ura Božjega usmiljenja pred Najsvetejšim, nato sv. maša.

Prva sobota, 5. september: ob 8.30 molitev pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice s posvetitvijo Materi Božji.
Vpis v veroučno šolo: K vpisu v veroučno šolo vabim tako nove veroučence kot tudi tiste, ki ste verouk že obiskovali. Rad bi osebno spoznal vsakega veroučenca in njegove starše, če je le mogoče. Pridite skupaj, kot družina. Sporočite tistim družinam, katerih otroci zaradi različnih okoliščin do sedaj še niso obiskovali veroučne šole, naj se nam pridružijo, ne glede na starost.
Vpis bo v
ponedeljek, 7. septembra, od
16.00 do 18.00 in v petek, 11. septembra,
od 16.00 do 18.00.
Pri vpisu bosta sodelovali tudi obe katehistinji, ki ju boste takrat spoznali, če ju še ne poznate.
TBB - stolniška oznanila izdaja
Stolni župnijski urad.
Odgovarja Jože Plut, župnik. Dolničarjeva 1, Ljubljana.
joze.plut@rkc.si / 031-673-111

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.