petek, 3. junij 2016

Teden Božje Besede 5. 6.–12. 6. 2016

10. nedelja med letom Lk 7,1-11 

Romarji z dekanije Ribnica, foto: JoPll
Pred časom so nas mediji zasipali s poročili o rekah beguncev (gre za begunce in ne migrante), ki so prihajali sem z vzhoda in juga. Najprej so jih ljudje sprejeli z naklonjenostjo in jim nudili pomoč. Potem so postali zaskrbljeni, predvsem zaradi drugačne kulture prišlekov. Kam namestiti družine z veliko otroci?
Kako se soočiti z islamsko vero? Kaj pa z vidika beguncev? Doma jim je vojna uničila vse. Zgubili so sorodnike, hišo, službo … Mnogi so morali stran zaradi vere. Radi bi živeli. Bolje kot zdaj. Neprekinjene kolone beguncev na TV so kot velikanske procesije. V stiski prosijo za pomoč. Ponekod so res pustili za sabo kupe odpadkov, vendar so večinoma ohranili disciplino. Pobegniti hočejo smrti in omogočiti otrokom normalno življenje. Evangelij govori o podobni koloni ljudi. Vodi jo nek mrlič.
Spominja na vse, ki so utonili v Sredozemskem morju in jih je kasneje morje naplavilo na obalo. Za mrtvim mladeničem iz Naima greDO njegova mati, sorodniki, prijatelji in vaščani ter globoko žalujejo. V tistem času je bilo treba mrliča še isti dan pokopati izven mestnega obzidja. Udeleženci pogreba bi radi, da bi se življenje vrnilo v tega mladeniča. Tudi mi spremljamo znance in prijatelje h grobu.
 Smo brez besed. Morali bi pokojnikove sorodnike tolažiti, a ne gre. Radi bi rešili mladega človeka iz objema smrti, a to ni mogoče. Tako so se počutili tudi tisti v pogrebnem sprevodu pred Naimom. Podobno se počutimo mi, ko na TV gledamo, kako se ubežniki trudijo, a obale žal mnogi ne dosežejo. Morda so med njimi sinovi-edinci, ki so doslej skrbeli za svojo mater. Mnogi ljudje se danes počutijo kot da jih vodni tok smrti neustavljivo nosi z veliko hitrostjo po utečenem koritu življenja. Sprva se zdi kot »vožnja« po toboganu celo zabavno, a kmalu lahko postane ena sama groza. Dva človeška tokova torej trčita skupaj pred vrati mesta Naim.
Na eni strani je tok smrti, kajti na čelu tega je mrlič, in na drugi tok življenja, ki ga vodi Jezus. Žalujoči materi pravi: »Ne jokaj!« S tem postavi v ospredje tiste,ki trpijo, žalujejo … Smrti ni več, ker je z Jezusovim vstajenjem nastopila nova doba: Življenje samo.
Mladeniča je poklical nazaj v življenje. Jezus je navzoč v žalujočih in trpečih. Od nas pričakuje vero v vstajenje. Pred Naimom sta se srečala sprevod smrti in sprevod življenja. Kaj in kje so danes mestna vrata? So to zunanje meje Evropske zveze? So to meje naše države? Ta vrata so povsod – v družini, na cesti, v hišah beguncev … Jezus je tam in vsakemu od nas govori: »Ne jokaj!«
dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda 

Sestre in bratje! Počasi mineva eno leto odkar izhaja Teden Božje Besede (TBB) v prenovljeni obliki. To je obdobje, ko lahko začnemo premišljevati o morebitnih spremembah in dopolnilih, kakor tudi o morebitnih spremembah reda (ur svetih maš) in vzpostavitvi primernih izrednih delivcev (delivk) obhajil pri svetih mašah ob nedeljah in praznikih. Nekatere predloge za TBB ste že dali meni osebno, druge (kot na primer večje črke itd.) pa ste posredovali prek članov Župnijskega pastoralnega sveta (ŽPS). Hvala lepa.
Tudi na zadnji seji ŽPS smo govorili o predlogih in morebitnih pobudah za spremembe TBB. Pogovarjali smo se o vmesnosti pisanja vsakodnevnih citatov odlomkov Svetega pisma, ki jih beremo pri maši, in morebitnem (verjetnem) izhajanju TBB na vsakih štirinajst dni. Upoštevati želimo kar nekaj dejstev: ciljna publika TBB, ki je stolno občestvo, takšno kakršno je; sprememba koncepta glede na namen iz začetkov izdajanja TBB, ko je bilo drugih publikacij zelo malo in je bilo zato vmesno pisati dnevne citate za Božjo besedo, vrstico pred evangelijem itd. (danes lahko navedke najdemo v Družini, koledarjih, Magnificatu, na spletnih naslovih); želimo, da je TBB estetski, s primerno vsebino in zunanjim izgledom, saj ga vzamejo tudi mnogi občasni obiskovalci stolnice in turisti ter tako nesejo »podobo utripa naše krščanske skupnosti« s seboj.
To so tudi razlogi, da po začetni novi obliki v lanskem septembru, nismo bistveno spreminjali ne koncepta ne oblike, saj po nekaj številkah ne moremo ugotoviti dejanskega odziva in je za to potreben primeren čas.
Vabim vas torej k sodelovanju in pobudam glede TBB, pa tudi glede ritma svetih maš, saj vidimo, da se težišče nedeljnikov z nekdanjih jutranjih premika na opoldanski oziroma popoldanski čas.
Prav tako vas vabim k sodelovanju oziroma prosim vse, ki imate kaj časa in voljo, da del časa darujete skrbi za stolnico (usmerjanje turistov, skrb za diskretno možnost molitve tistih, ki prihajajo v stolnico itd.), pa tudi za petje, branje, molitev, ministriranje, čiščenje. Dobronamerno pišem, dobronamerne odzive pričakujem … Blagoslova želim vsem …
Jože Plut
Stolnica poromala na Brezje, foto: Romar

Oznanila 

  • Nedelja, 5. 6.: 10. NEDELJA MED LETOM. 1 Kr 17,17-24; Gal 1,11-19; Lk 7,11-17. 
  • Ponedeljek, 6 .6.: sv. Norbert, škof. 1 Kr 17,1-6; Mt 5,1-12. 
  • Torek, 7. 6.: sv. Robert Newminsterski, opat in prvi mučenci tržaške Cerkve. 1 Kr 17,7-16; Mt 5,13-16.
  •  Sreda, 8. 6.: sv. Medard, škof. 1 Kr 18,20-39; Mt 5,17-19. 
  • Četrtek, 9. 6.: sv. Primož in Felicijan, mučenca. 1 Kr 18,41-46; Mt 5,20-26. 
  • Petek, 10. 6.: sv. Bogumil Poljski, škof. 1 Kr 19,9a.11-16; Mt 5,27-32. 
  • Sobota, 11. 6.: sv. Barnaba, apostol. 1 Kr 19,19-21; Mt 5,33-37. Nedelja, 12. 6.: 11. 
  • NEDELJA MED LETOM. 2 Sam 12,7-10.13; Gal 2,16.19-21; Lk 7,36-8,3.

Iz življenja župnije 

V torek, 24. maja, smo šenklavški (stolniški) farani z avtobusom in dvema avtomobiloma poromali k Mariji Pomagaj na Brezje in na Breznico, rojstno župnijo škofa Vovka, božjega služabnika … V soboto, 28. maja, so v stolnico priromali romarji iz dekanije Ribnica in člani Župnijskega pastoralnega sveta iz župnije Ljubljana – Podutik. V nedeljo, 29. maja, pa so uporabniki facebooka in twitterja prišli v stolnico – eni kot romarji, nekateri pa le na ogled.
TW in FB, foto: ŠkeBl


Dogodki pred nami 

  • V ponedeljek, 6. junija, je ob 18.30 sveta maša z večernicami za duše v vicah. Po večerni maši je še srečanje za vse BRALCE, ki že berete pri svetih mašah in molitvah ter vse, s katerimi smo se pogovarjali ali pa želite in imate močno voljo za branje pri bogoslužjih. Srečanje bo v župnišču v konferenčni sobi. 
  • V torek, 7. junija, bo večerna maša za ustanovitelje stolnega kapitlja. 
  • V četrtek, 9. junija, ob 19.15 (po večerni maši), bo v Baragovi dvorani v župnišču predaval dr. Feliu Torra o temi POKORA (kaj je pokora, greh in pokora (spoved), usmiljenje in pokora, različna pokora …). 
  • V petek, 10. junija, bo ob 15. uri ura Božjegausmiljenja in sveta maša. V soboto, 11. junija, so ob 8.30 hvalnice. Ta dan bomo na Dolenjskem imeli srečanje družin ob zaključku veroučne šole. Povabljene tudi družine, ki v stolnico hodite k maši, tudi če se verouka udeležujete v drugih župnijah. Le župniku sporočite, koliko vas gre, da bomo lažje organizirali. Z avtomobili se zberemo ob 9.30 na pred trgovino Rutar na Rudniku. 
  • V soboto, 18. junija, bo narodno romanje bolnikov in invalidov na Brezje. Iz naše župnije ne bomo organizirali posebnega avtobusnega prevoza (smo se odločili na seji Župnijskega pastoralnega sveta), saj se je zadnja leta prijavilo zelo malo udeležencev. Prosim, prijavite se v sosednjih župnijah ali pa svojci poskrbite za prevoz. 
  • Fatimska Marija romarica bo kar dvakrat prišla v našo stolnico, v petek, 24. junija od 15.30 do 18.00 (osrednje maša za domovino ob 25. letnici samostojnosti) in v nedeljo, 10. julija od 12.30 do 17.30, ko bo tudi posvetitev škofije. Informacije dobite tudi na spletnem naslovu http://stolnica.com/

Misel tedna 

Papež Frančišek o Marijinem obiskanju Elizabete: »To dekle, ki je imelo šestnajst, sedemnajst let, ne več, je bilo pogumno. Vstane in gre. Brez izgovorov … Pogum ženske.
Pogumne ženske, ki so v Cerkvi, so kakor Marija. Te ženske, ki skrbijo za družino; te ženske, ki skrbijo za vzgojo otrok, ki se spoprijemajo z mnogimi nasprotovanji, z mnogo bolečine; ki skrbijo za bolne …
Pogumne: vstanejo in služijo, služijo … Služenje je krščansko znamenje. Kdor ne živi za služenje, ne služi življenju.« Služenje v veselju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar