petek, 27. maj 2016

Teden Božje Besede 29. 5.–5. 6. 2016

9. nedelja med letom Lk 7,1-10

Vrtnice, foto: JoPkl
 Leta 1978 je izšla knjiga z naslovom »Konec vzorov«. Nekateri pravijo, da ne potrebujemo več vzorov, drugi, da jih danes nihče ne išče, tretji, da jih je težko odkriti. Na veliko se kritizira politike in druge nosilce javnih funkcij, kajti od njih pričakujemo več odgovornosti. Morali bi tako govoriti in ravnati, da bi bili mlajšim za vzor. Če ni tako, sledi razočaranje in zamera. Živimo v času skoraj popolne preglednosti, zato vsako kršenje pravil hitro pride v javnost.
 Zato je danes tvegano nekoga dati drugim za zgled. To lahko stori le Jezus, ker vsakemu vidi v srce. Stotnika iz Kafarnauma je dal pravovernim Judom za zgled! Judom je pomagal postaviti sinagogo. Zato so ti Jezusa prosili, naj mu pomaga. Pomagal mu je in jim ga dal za zgled. Dobro ali hudo bi moralo vznemiriti vsakega od nas. Pogumno pokažimo na vsakega, ki je lahko drugim za zgled, čeprav je zelo drugačen od nas! Predsodki so kot zatemnjena očala, zaradi česar vidimo vse zelo temno. V sedanjem času se je treba vedno znova odločati.
Če se odločimo, da bo naše merilo evangelij, bo začel vplivati na naše življenje in ga počasi, počasi spreminjati. Dva vidika presoje: Lani smo obhajali 50. obletnico zaključka 2. vatikanskega koncila. Temeljno spoznanje koncila je bilo: Cerkev ne želi biti več neka trdno zastražena in zavarovana trdnjava, ki ne dopušča nobenih vplivov iz okolja. Naloga Cerkve je ljudi pripeljati v nebesa, hkrati pa se mora tudi sama od sveta marsikaj naučiti.
Koncil je s tem odprl neko povsem novo perspektivo. Skromen spomin na obletnico koncila dokazuje, da ga mnogi v Cerkvi še niso sprejeli za izhodišče svojega delovanja. Pri vsaki maši vsi neposredno pred obhajilom izgovarjamo stotnikove besede: »Gospod, nisem vreden, da prideš k meni …« Kdor ponavlja besede nekoga, se hočeš nočeš začne spreminjati vanj. Stotnikov zgled nam govori: »Glej preko roba svojega krožnika in širše.« Morda so nam tudi tisti, ki »niso z nami«, postavljeni za zgled.»Ne! Doba vzorov še ni minila!« Morda jih ne opazimo tako hitro kot nekoč. Morda jih je treba nekoliko poriniti naprej, saj sami ne rinejo v ospredje. Sami jih moramo odkriti.
Dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda

Pomladna stolnica, foto: JoPl
Sestre in bratje! Mesec junij je podobno kot mesec maj zaznamovan z velikim številom dogodkov, tako svetnih kot duhovno-zgodovinskih. Med drugim obhajamo 25. obletnico razglasitve naše suverenosti, ki jo bomo letos posebej slovesno obeležili tudi v Cerkvi na Slovenskem (ne samo z mašo za domovino, vendar o tem v prihodnjih številkah)
Majniško pobožnost šmarnice smo na Slovenskem začeli prav v ljubljanski stolnici. Malo pa smo pozabili na junijsko pobožnost,za katero se je uveljavilo ime vrtnice. To je pobožnost v čas Srcu Jezusovemu, ki je imela podobno obliko kot šmarnice. Obe pobožnosti nosita »cvetlični« imeni: šmarnice, vrtnice.
Kako lep in otroško preprost izraz vere. Kakor otrok v vsej nerodnosti nabrane cvetlice s srčnim veseljem in nasmejanimi ustnicami med tekom ponese najprej mami (in očetu) – v njeno (in njegovo) ter svoje veselje, tako tudi mi v svoji šibkosti in nerodnosti prinašamo nabrano cvetje s poljan svojega življenja Mariji in Jezusu.
Naj bodo ta naša dejanja strojena z otroškim in preprostim srcem vere, ki zaupa (prim. Mt 18,3). Junijsko pobožnost v čast Srcu Jezusovemu so prvič obhajali leta 1833 v Franciji. Sto let pozneje so jo začeli uvajati pod imenom»vrtnice« tudi pri nas. Po večdesetletni prekinitvi zaradi povojnih razmer so vrtnice v Cerkvi na Slovenskem pred nekaj leti zopet zacvetele. V stolnici bomo letos prisluhnili razmišljanjem cistercijanskega patra Branka Petauerja.
Njegove vrtnice nosijo naslov Slovenskipričevalci vere. Njegovemu branju bomo prisluhnili pri sveti maši ob 9. in 18.30 (namesto pridige).
Vabim pa vas, da mesec junij izkoristimo za pripravo na posvetitevJezusovemu in Marijinemu srcu, ki bo za našo župnijo in škofijo v nedeljo, 10. julija, ob 16. uri, ko bo med nami tudi kip fatimske Marije romarice. Naj bodo prihajajoči prvi dnevi meseca junija dnevi obilnih milosti, s katerimi bo obogatena naša srčnost. Saj molimo: Upodobi naše srce po svojem Srcu! 
Jože Plut

Oznanila 

  • Nedelja, 29. 5.: 9. NEDELJA MED LETOM - sv. Maksim Emonski. 1 Kr 8,41-43; Gal 1,1-2.6-10; Lk 7,1- 10. 
  • Ponedeljek, 30. 5.: sv. Kancijan in drugi oglejski mučenci. 2 Pt 1,1-7; Mr 12,1-12. 
  • Torek, 31. 5.: OBISKANJE DEVICE MARIJE, praznik. Sof 3,4-18a; Jn 1,39-56. 
  • Sreda, 1. 6.: sv. Justin, mučenec. 2 Tim 1,1-3.6-12; Mr 12,18-27. Začetek vrtnic. 
  • Četrtek, 2. 6.: sv. Marcelin in Peter, mučenca. Četrtek pred prvim petkom. 2 Tim 2,8-15; Mr 12,28b-34. Petek, 3. 6.: SRCE JEZUSOVO, slovesni praznik. 
  • Prvi petek.Ezk, 34,11-16; Rim 5,5b-11; Lk 15,3-7. 
  • Sobota, 4. 6.: Marijino Brezmadežno srce. Prva sobota. 2 Tim 4,1-8; Mr 12,38-44. 
  • Nedelja, 5. 6.: 10. NEDELJA MED LETOM. 1 Kr 17,17-24; Gal 1,11-19; Lk 7,11-17.

Iz življenja župnije 

V ponedeljek, 16. maja, so v stolnico priromali dijaki Škofijske klasične gimnazije in učenci osnovne šole Alojzija Šuštarja. Sveto mašo je daroval nadškof Stanislav Zore. Lepo je bilo videti polno stolnico mladih.
Romarji iz ŠKG in OŠ AŠ, foto: JoPl

Dogodki pred nami 

  • Šmarnice zaključimo v torek, 31. maja 2016. V nedeljo, 29. maja, na god. sv. Maksima Emonskega, so k sveti maši ob 16. uri povabljeni uporabniki FB, TW in instalgrama. Zanje bo ob 17. uri še predstavitev in ogled stolnice. Ker je nata dan v stolnici tradicionalno češčenje Sv. Rešnjega telesa, ga bomo počastili tudi tokrat. V češčenje ga bomo izpostavili po sveti maši, ki se začne ob 12.30, in češčenje bomo zaključili z litanijami in šmarnicami ob 15.30. Vsaj za kakšno minuto povabljeni k češčenju in umiritvi srca … 
  • V ponedeljek, 30. maja, bo ob 18.30 sveta maša za duše v vicah. Po večerni maši bo seja župnijskega pastoralnega sveta. 
  • Sreda, 1. junija, je sreda pred prvim petkom, zato bomo po večerni maši imeli še molitve v čast svetemu Jožefu. Ta dan začnemo z branjem vrtnic, ki bodo vključene v sveto mašo ob 9.00 in 18.30. 
  • Letošnje vrtnice nosijo naslov: Slovenski pričevalci vere, napisal pa jih je cistercijanski pater Branko Petauer.V četrtek, 2. junija, pred prvim petkom, bomo po večerni maši pred Najsvetejšim kratko molili za svetost duhovnikov in nove duhovne poklice. 
  • V petek, 3. junija, ki je prvi petek in praznik Srca Jezusovega, bomo imeli pobožnost pred Najsvetejšim s posvetitvijo Srcu Jezusovemuob 8.30, popoldne ob 15. uri pauro usmiljenja in sveto mašo. 
  • V soboto, 4. junija, ki je prava sobota v mesecu in spomin Marijinega Brezmadežnegasrca, bomo imeli ob 8.30 pobožnost s posvetitvijoSrcu Marijinemu. Popoldne ob 16. uri bo maša za domovino, ki jo bo daroval p. Silvo Šinkovec, po maši pa je še rožni venec za domovino. Informacije dobite tudi na spletnem naslovu http://stolnica.com/

Misel tedna 

Papež Frančišek: »Kristjanova osebna izkaznica je veselje, veselje evangelija, veselje, da nas je Jezus izvolil, da nas je Jezus rešil, da nas je Jezus prerodil; veselje tistega upanja, da nas Jezus pričakuje, veselje, ki se tudi v križih in trpljenju tega življenja izraža na drugačen način, ki je mir v gotovosti, da nas Jezus spremlja, da je z nami … Dobro si zapomnite: kristjan je mož veselja in žena veselja, veselja v Gospodu; moški in ženska čudenja.« Vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2016/05/23/

Ni komentarjev:

Objavite komentar