petek, 18. september 2015

Teden Božje Besede 20. 9. - 27. 9. 2015

Ob nedeljski Besedi (Mr 9,30-37)

Umikanje okvirja Marije Pomagaj, foto JoPl
Današnji odlomek iz Markovega evangelija vsebuje dve pripovedi. Prva je poročilo o Jezusovem potovanju skozi Galilejo. Gredoč je učencem govoril o bližnjem trpljenju in smrti. Druga govori o njegovih učencih, ki jih je zanimalo le, kdo med njimi je nad ostalimi. Povrh vsega se je vse dogajalo v času Jezusovega intenzivnega oznanjevanja.

V Markovem evangeliju so tri zelo kratke napovedi Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja. Današnja je druga med njimi. Evangelist piše o tem iz Jezusove perspektive. Te pripovedi je treba razumeti v prvi vrsti kot oznanilo. Takrat ni želel ob sebi množice, ampak le učence. Marko piše o ljudeh, ki so Jezusu najbližji, a ničesar ne razumejo in si ne upajo vprašati. Le počasi sprejemajo dejstvo, da sta jedro Kristusovega življenja njegova smrt in vstajenje.

Kafarnaum velja za nekakšno prestolnico področja, kjer je Jezus največ deloval. Tokratni premor hoče izkoristiti za lekcijo o medsebojnih odnosih in jih vpraša: »O čem ste se pogovarjali na poti?« Vsak od nas je, tako ali drugače, vključen v takšne pogovore. Ta tokrat očitno ni potekal po Jezusovih pričakovanjih.

Pogovor apostolov o tem, kdo med njimi je največji, ni dobro izhodišče za pogovor o oznanjevanju, še manj o trpljenju in smrti. Dvanajsteri so bili v zadregi. Jezus jih zato nagovori z znamenjem, ki govori že samo po sebi. To je otrok. Tega postavi v sredino kroga. Po prepričanju starejših otroci postavijo „vse na glavo“.
Jezus misli obratno. Otroci na prvo mesto postavijo povsem druge stvari kot odrasli. Otrok sredi
kroga je kot klicaj na koncu stavka! Jezus ga ne postavi le v središče, ampak ga vzame tudi v naročje. Ta Jezusova gesta je ključ za razumevanje druge osrednje misli v tej pripovedi, ki je jedro vsega. Gre za neposredno povezanost preko Jezusa z Bogom Očetom.

Vprašanje, kdo je največji, je pravi kontrast razpravi o smrti in življenju. Jezus na prvo mesto postavlja človeka, ki služi. Za to gre v današnjih pripovedih.
dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda

Pozdravljeni, sestre in bratje.

Naši otroci in srednješolci so v minulem tednu začeli z veroukom. Zaenkrat urnik ostaja enak.
Postavljanje začasnega oltarja, foto JoPl
Oktobra bom začeli še s študentskimi srečanji in z uvajanjem odraslih v krščanstvo (katehumenat), če bo le zanimanje. Povabljeni k molitvi zanje.

Pred podobo sv. Antona je nabiralnik, ki sedaj nosi tudi napis Karitas. Tako smo sklenili na Župnijskem pastoralnem svetu (ŽPS), saj smo se zavedli, da je bil ob vseh nabiralnikih samo ta
pri sv. Antonu namenjen v dobrodelne namene.
Sredstva, zbrana tam, bomo oddali neposredno na Karitas, da jih bodo lahko namenili ljudem v stiski. Materialnih stisk in notranjega siromaštva je ogromno, zato so tudi potrebe velike.

V preteklem tednu ste že darovali. Bog povrni! Podrobneje o »pušicah«, nabirkah oziroma vaših denarnih darovih, zbranih pri sveti maši, in njihovem prinašanju pred daritveni oltar se bomo pogovorili na ŽPS. Vseeno pa bomo že to nedeljo pri »družinski maši« storili tako,
da bodo otroci pred oltar k blagoslovu prinesli tudi svoje (šolske) torbe, cerkovnik pa zbrane darove. Simbolika darovanja bo še večja.
Te zunanje drže, znamenja in darovi kažejo našo vero v Boga in zaupanje v njegov blagoslov. Kakor se Jezus sam daruje, želimo biti tudi mi z notranjo držo, izročitvijo in darovanjem, pa tudi z zunanjimi zunanjimi darovi deležni milosti Jezusove daritve.

Naj se vam na tem mestu zahvalim za vsak vaš dar, ki ga darujete med mašo, v nabiralnike ali pa namensko oddate v »kiosku« ali meni osebno: za maše, dobrodelnost, cvetje, obnovo cerkve, za TBB itd. Boglonaj!
Tik pred zrelostjo, foto JoPl 12sept2015
...Morda pa je že čas, da iz sebe kaj iztisnemo
Jesen je, čas zrelega grozdja. Grozdje gre v branje, mletje, stiskanje (prešanje), v sode in ob skrbni
negi počasi postane dobro vino. Če vinogradnik in vinar v času rasti in zorenja grozdja, ob trgatvi, zorenju mošta, negi vina nista osredotočena na trto in vino, ne bo nič dobrega nastalo.

Podobno je s človekovim življenjem. Morda pa je že čas, da tudi mi iz sebe kaj „iztisnemo“. Še naprej se veselim vašega sodelovanja in se veselim vaših predlogov, pobud, pohval in pisem.
vaš župnik Jože

Oznanila

Ned 20.9. • 25. nedelja med letom. Godujejo sv. Andrej Kim Tea-Gon in drugi korejski mučenci. Ob 10.30 je katehetska maša. Ob 16.30 molitvena ura pred Najsvetejšim.
Pon 21.9.. • sv. Matej (Matevž), evangelist, praznik. Maša ob 18.30 je za duše v vicah. Večernice vključene v mašo.
Tor 22.9. Vsv. Mavricij, mučenec. Večernice s kanoniki.
Sre 23.9. • sv. Pij iz Pietreicine, redovnik in spovednik.
Čet 24.9. • bl. Anton Martin Slomšek, škof.
Pet 25.9. • sv. Sergej Radoneški, menih.
Sob 26.9. • sv. Kozma in Damijan, mučenca. Hvalnice s kanoniki ob 8.40.
Ned 27.9. • 26. nedelja med letom, Slomškova nedelja. Goduje sv. Vincencij Pavelski, duhovnik, ustanovitelj lazaristov.

Iz življenja župnije

Obnova oltarja sv. Dizme in Marije Pomagaj je stekla. V ponedeljek, 13. septembra, so mojstri po
večerni maši prestavili podobo Marije Pomagaj ter zanjo naredili provizorični oltar. Podnožje oltarne
Kardinal Edwin Frederick O'Brien
  v spremstvu gospoda nuncija
nj. ekselence nadškofa Juliusza Janusza
foto: Blaž
mize se je nahajalo na desni galeriji naše stolnice in je sedaj lepo umeščeno pod podobo MarijePomagaj.

Vsak dan od 10. ure naprej restavratorji pripravljajo vse potrebno za restavriranje oltarja. Najprej
bodo vse dele natančno evidentirali, nato pa nadaljevali s čiščenjem in obnovo. Kot že rečeno, bo obnova trajala do začetka adventa.

Obisk kardinala: Nj. eminenca kardinal Edwin Frederick O'Brien si je v spremstvu gospoda nuncija nj. ekselence nadškofa Juliusza Janusza v petek, 11. septembra, ogledal našo stolnico. Navdušen je bil nad njeno lepoto, urejenostjo ter zgodovino cerkve in glavnega mesta. Seznanili smo ga tudi z zgodovino Slovenije.

Dogodki pred nami

  • Nedelja svetniških kandidatov, 20. september: Osrednji dogodki se bodo začeli ob 15. uri v župniji Sv. Vid nad Cerknico.
  •  Nam bolj znani svetniški kandidati so: Janez Frančišek Gnidovec, Friderik Irenej Baraga, Anton Strle (njegovo fotografijo objavljamo danes), Andrej Majcen in Anton Vovk, čigar
    Anton Strle
    fotografijo smo predstavili v prejšnji številki TBB. Molimo in se jim priporočajmo, da bodo prišteti med blažene in svete. 
  • Srečanje ŽPS bo v ponedeljek, 21. septembra, ob 19. uri. Vsi člani povabljeni že k maši ob 18.30. Župljani, povejte, prosim, članom ŽPS ali neposredno župniku, predloge in pobude ter morebitno lastno pripravljenost za sodelovanje. 
  • Mladinski verouk je ob ponedeljkih ob 19. uri. Osnovnošolski verouk poteka po ustaljenem redu. 
  • Socialna akademija vabi na uvodno okroglo mizo, s katero bodo začeli Socialni teden 2015. 
  • V četrtek, 24.9., ob 18.30 vabljeni v prostore Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevo ulico 1. Gostje bodo: dr. Verena Perko, Andrej Šter, Klemen Žumer in msgr. dr. Jože Plut.
  • Koncert pravoslavnih duhovnikov iz Ukrajine v nedeljo, 27. septembra, ob 21.00 v stolnici. »Dzvіn« - zbor duhovnikov iz Ukrajine bo prepeval pravoslavne sakralne pesmi. Vstop je prost. Prostovoljni prispevki so v dobrodelne namene. 
  • V ponedeljek 5. oktobra, po večerni maši (19.15) v stolnem župnišču začnemo z »Delavnicami molitve in življenja«. Ob geslu »Učimo se moliti, da bi se učili živeti« si povabljen, da: - živiš izkušnjo, ki te bo spremenila…, - ozdraviš, se rešiš ran in bolečine spominov…, - preveriš svojo vero in poglobiš molitev …, - ponovno odkriješ zavzetost za Boga in veselje do življenja… S srečanji z naslovom Izkušnje Boga je leta 1974 začel Ignacio Larañaga (+2013), leta 1984 pa je začel še z Delavnicami molitve in življenja. 
  • Katemumenat – uvajanje odraslih v krščanstvo: začetek v torek, 6. oktobra, ob 20.00 v stolnem župnišču…

Misel tedna:

Papež Frančišek na dan Žalostne Matere Božje:
»Mati Marija in mati Cerkev znata ljubkovati svoje otroke in jim dati nežnost. Predstavljati si Cerkev brez te materinskosti pomeni predstavljati si neko togo združenje, združenje brez človeške topline, osirotelo.«

TBB - stolniška oznanila izdaja Stolni župnijski urad.
Odgovarja Jože Plut, župnik. Dolničarjeva 1, Ljubljana.
joze.plut@rkc.si / 031-673-111

Ni komentarjev:

Objavite komentar