četrtek, 12. januar 2017

Teden Božje Besede 15. 1.–22. 1. 2017

2. nedelja med letom 1 Kor 1,1-3

Kar nekaj nedelj zapored bomo v drugem berilu brali in premišljevali odlomke iz prvih štirih poglavij prvega Pavlovega pisma Korinčanom. V njih Pavel obravnava razprtije v korintski Cerkvi, ob tem pa naniza vrsto čudovitih misli in dragocenih naukov, ki jih bomo skušali obrniti tudi nase. Pismo začenja s slovesnim uvodom, kjer se predstavi, nato pa pove, komu je namenjeno: »… posvečenim v Kristusu Jezusu, poklicanim in svetim …«
Bolj spoštljivo in ljubeznivo jih res ne bi mogel nagovoriti. Zaveda se namreč neizmernega dostojanstva, ki ga vsak izmed njih nosi v sebi, saj je sam Bog izbral, poklical in posvetil – tako vsakega posameznika kakor celotno cerkveno skupnost v Korintu. Kajti Bog nikoli nobenega človeka ne prezre ali spregleda, daje nam sicer različne sposobnosti, darove in poklice, vse pa kliče k istemu cilju in poslanstvu: k svetosti.
Postati svet je torej temeljna naloga slehernega človeka, toliko bolj nas kristjanov, ki nam je bilo to po Jezusu Kristusu na poseben način razodeto. On nas tudi s svojim odrešitvenim delom posvečuje, da zmoremo hoditi po poti svetosti. Pri krstu se je nad vsakega izmed nas spustil isti Duh (kakor nekoč nad Jezusa v Jordanu), ki nas in v nas nadaljuje čudovita božja dela.
Svoj kratek uvod Pavel zaključi s pozdravom, ki je tako pomenljiv, da ga še danes duhovnik uporabi na začetku svete maše: »Milost in mir od Boga, našega Očeta, in Gospoda Jezusa Kristusa. « Bog nam namreč daje svojo milost, da zmoremo živeti v miru in ta mir širiti okoli sebe. Le tako bomo lahko dosegli večno svetost v nebeškem kraljestvu, ki je kraljestvo miru, resnice in pravice.
mag. Roman Starc

Župnikova beseda 

Sestre in bratje! V tednu, ki je pred nami, nas bodo nagovarjali kar trije pomembnimi dogodki. Tudi v tej besedi bi vas rad povabil k aktivnemu sodelovanju.

Prvi dogodek je teden molitve za edinost kristjanov. 

V stolnici bo za našo škofijo začetek (18. 1., ko sv. mašo ob 18.30 daruje škof Šuštar) in zaključek molitve (25. 1., ko sveto mašo ob 18.30 daruje škof Jamnik). Povabljeni ste tudi k sveti maši in ekumenskemu srečanju v cerkev Sv. Trojice (19. januarja: ob 18.00 bo najprej somaševanje, ki ga bo vodil nadškof Stanislav Zore, po maši pa pričevanja, ki jih bodo imeli nadškof Stanislav Zore, predstavnika Makedonske in Srbske pravoslavne cerkve ter evangeličanski škof).

Drugi dogodek je 65-letnica zažiga škofa Antona Vovka na železniški postaji Bršljin v Novem mestu.

 Bil je naš (nad)škof in pastir. V petek, 20. 1., bomo pred kapelo sv. Andreja, kjer je njegov kip (pokopan je na Žalah), molili rožni venec s kratkimi navedki škofa Vovka. Ob 18.30 bo sv. maša, ki jo bo daroval škof Šuštar, po maši pa nam bo o njem kratko spregovoril še zgodovinar mag. Jurij Pavel Emeršič.
Počastimo tega velikega Slovenca in se mu priporočajmo v molitev.

Tretji dogodek pa je povezan z duhovnikom in svetniškim kandidatom dr. Antonom Strletom. 

V soboto, 21. 1., bo prva seja v postopku njegove beatifikacije in slovesna sv. maša ob 16. uri, ki jo bo daroval nadškof Zore. Veselimo se novega slovenskega kandidata na poti do oltarja. Želim vam lep in blagoslovljen teden.
župnik Jože

Iz življenja župnije 

  • • V soboto, 7. 1., je v spomin na arhitekta Jožeta Plečnika (ob 60-letnici njegove smrti), sveto mašo daroval nadškof Stanislav Zore. Ob »Plečnikovem čaju« smo nadaljevali druženje v župnišču. 
  • • V nedeljo, 8. 1., na praznik Jezusovega krsta, je nadškof Stanislav Zore bogoslovcem podelil službo bralca in mašnega pomočnika ter sprejel dva moža med kandidate za pripravno na stalni diakonat.

Godovi in prazniki 

• Nedelja, 15. 1.: 2. NEDELJA MED LETOM. Goduje Absalom, koprski škof.
• Ponedeljek, 16. 1.: sv. Marcel, papež.
• Torek, 17. 1.: sv. Anton (Zvonko), puščavnik, opat.
• Sreda, 18. 1.: sv. Marjeta Ogrska, kneginja, dominikanka. Začetek tedna molitve za edinost kristjanov.
• Četrtek, 19. 1.: sv. Makarij Aleksandrijski, opat. Smrtni dan božjega služabnika Friderika Baraga.
• Petek, 20. 1.: sv. Fabijan, papež. Spominski dan na zažig božjega služabnika Antona Vovka (20. januar 1952).
 • Sobota, 21. 1.: sv. Neža (Agnes, Janja), devica, mučenka.
• Nedelja, 22. 1.: 3. NEDELJA MED LETOM. Goduje sv. Vincencij (Vinko), diakon.

Dogodki pred nami 

• V nedeljo, 15. 1., bo ob 15.30 molitvena ura pred Najsvetejšim. Ob 16. uri bo sveta maša za sodelavce Karitas, ki jo bo daroval nadškof Zore – sledilo bo odprtje razstave Umetniki za Karitas v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1.
• V ponedeljek, 16. 1., bo večerna maša z večernicami za duše v vicah. Po maši bo srečanje srednješolske mladine.
• V torek, 17. 1., bo večerna maša z večernicami. Ob 18.30 bo katehumenat.
• V sredo, 18. 1., ob 10.15 bo tečaj za preprečevanje padcev v Grozdetovi dvorani (pritličje); ob 18.30 sv. maša ob začetku tedna molitve za edinost kristjanov, ki jo bo daroval škof Šuštar.
• V četrtek, 19. 1., je po večerni maši srečanje za študente.
• V petek, 20. 1., bo ob 15.00 ura Božjega usmiljenja in sveta maša. Ob 18.30 bo molitev rožnega venca pred kapelo sv. Andreja, v kateri je kip božjega služabnika Antona Vovka. Sledila bo sv. maša, ki jo bo ob 65. oblet ni ci zažiga škofa Antona Vovka daroval škof Šuštar.
• V soboto, 21. 1., bodo ob 8.30 hvalnice. Urad ni začetek postop ka za beatifikacijo Antona Strleta (* 21. 1. 1915 – † 20. 10. 2003). Ob 16. uri bo slovesna sv. maša, ki jo bo daroval nadškof Zore.
 • V nedeljo, 22. 1., bo ob 15.30 ura molitve pred Najsvetejšim.
• V sredo, 25. 1., bo ob 18.30 sv. maša ob sklepu tedna za edinost kristjanov, ki jo bo daroval škof Jamnik.
Vsak četrtek od 12.00 do 12.30 je koncert sakralne glasbe v živo.

Umetniki za Karitas

»V nedeljo, 15. januarja 2017, bo ob 17.00 v galeriji Družine, Krekov trg 1 odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 22. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas. Geslo 22. kolonije in razstav 2016/2017 je »Pogum vse ljudstvo v deželi, govori Gospod« (Ag 2,4).
Izkupiček posvojenih likovnih del bo namenjen pomoči ljudem v stiski. Ob 16. uri v bo v ljubljanski stolnici sveta maša, ki jo bo za pogum in podporo vsem bratom in sestram v stiski ob somaševanju duhovnikov daroval nadškof Zore.
Pri sveti maši se bomo v molitvi spomnili tudi gospodarja Hieronima s Sinjega vrha, ki je mesec dni po koloniji Umetniki za Karitas odšel v večnost.« Informacije dobite tudi na spletnem naslovu http://stolnica.com

Misel tedna 

Papež Frančišek med jutranjo homilijo 9. januarja 2017: »Jezus Kristus, ki se razodene, se da videti. Mi pa smo povabljeni, da ga spoznamo, prepoznamo v življenju, v številnih življenjskih okoliščinah: prepoznati Jezusa, poznati Jezusa …
Svetniki so pomembni, toda središče je Jezus Kristus: brez Jezusa Kristusa svetnikov ni! … Je središče mojega življenja Jezus Kristus? Kakšen je moj odnos z Jezusom Kristusom?« Vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2017/01/09/

Ni komentarjev:

Objavite komentar