sobota, 10. december 2016

Teden Božje Besede 11. 12.–18. 12. 2016

3. adventna nedelja Jak 5,7-10 

Izkušnja Izraelcev, kaj pomeni dolgo in negotovo pričakovanje Mesija, se odraža tudi v življenju prve Cerkve, saj sicer apostoli ne bi toliko pisali o potrpljenju, ki je za to potrebno. V kratkem odlomku svojega pisma nas Jakob kar štirikrat spodbuja k temu. Za zgled nam postavlja kmeta, ki si želi, da bi mu zemlja obrodila dragocen sad, a ne more storiti nič drugega, kot da »potrpežljivo čaka, dokler ne prejme zgodnjega in poznega dežja «.
Gospod namreč daje sad ob svojem času in mi ga ne moremo in ne smemo izsiljevati. Vsak izmed nas ima kakšno dragoceno izkustvo, koliko škode lahko povzroči naša neučakanost in naglica, ko bi radi prehitevali čas, dogodke in razvoj sveta, celo samega Boga bi radi prehiteli. In ker nam to ne uspe, smo velikokrat razočarani, obupani in jezni. Biti potrpežljiv pa ni brezdelno čakanje, češ, kaj bi se trudil, naj se zgodi Božja volja. Božja volja se bo že zgodila, toda ne brez našega sodelovanja. Potrpeti tudi ne pomeni popuščati krivicam in nasilju, ki nas doletijo.
Glavni namen potrpljenja je, da si v njem okrepimo, utrdimo voljo in srce, s katerim potem lahko spoznavamo Božjo voljo in jo izpolnjujemo. Naše življenje je dejansko en sam advent, potrpežljivo čakanje na trenutek, ko bo Gospod zares vstopil v naše srce in ga napolnil s svojo navzočnostjo. Veličasten dogodek bo to, zato se moramo nanj dobro pripraviti. Potrebujemo veliko »kondicije «, veliko potrpljenja, tudi padcev, da na koncu dosežemo cilj. Tu ni prostora za slabiče, zato bodimo močni, vztrajajmo, da bomo dosegli radost in veselje ob srečanju z Gospodom. 
mag. Roman Starc

Župnikova beseda 

Sestre in bratje!
Močno doživljamo advent, saj smo zakorakali že v drugo polovico le tega. Morda se ta intenzivnost bolj kaže v hitrem minevanju časa kakor v čem drugem. Zato vas prisrčno vabim, da čas čim bolj polno živimo.
In čeprav nas včasih obdaja občutje izgubljenosti in nemoči, ne pozabimo, da je Bog, čigar rojstnega dne se veselimo, Bog z nami, On izgubljeno (človeško bitje) vztrajno in do zadnjega trenutka išče in rešuje … On je Dobri pastir. On ne išče množice, ne išče nekih brezimnih posameznikov sredi množice. On gre za posameznikom z imenom in priimkom in z vsemi osebnimi podatki, pa tudi z vsemi napakami, slabostmi, razdvojenostjo in dvomi.
Njemu »je mar« za vsakega človeka, tudi za takega, ki je morda po merilih ljudi že »odpisan«; on ima rad vsakega izmed nas … On išče »izgubljeno ovco« do njenega zadnjega diha, upajoč … Papež Frančišek čudovito poudari: »… to je drža dobrega pastirja ... To je oznanilo, veselo oznanilo, ki nam ga prinaša božič in nam izvablja iskreno veselje; veselje, ki spreminja srce in nas spodbuja, naj se pustimo potolažiti Gospodu in ne tolažbam, ki jih iščemo, da bi si dali duška, da bi ubežali realnosti, pobegnili notranjemu trpinčenju, notranji razdvojenosti. «
V teh adventnih dneh se pustimo nežno objeti Pastirju z vso sproščenostjo in odprtostjo. Kajti veselje Pastirja ob objemu najdene ovce je toliko večje, kolikor se najdenja veseli tudi ovca, ki se z vso vdanostjo in srčnostjo prepusti njegovemu objemu. K nam prihaja Bog z nami, nežni in umiljeni Odrešenik. Naj se nas dotakne tudi v molitvi, pri spovedi in pri udeležbi pri občestvenem življenju naše stolnice.
župnik Jože

Iz življenja župnije 

• V četrtek, 1. 12., je bil prvi koncert (sakralne) glasbe v živo od 12.00. do 12.30. Tako bo odslej vsak četrtek.
• V nedeljo, 4. 12., na Miklavževo nedeljo, je nedeljskim obiskovalcem sv. maš Miklavž podaril jabolko; pri maši ob 16. uri je nadškof Zore katehumenom podelil Sv. pisma; pri večerni maši in po njej pa je prepeval zbor Megaron

Godovi in prazniki 

• Nedelja, 11. 12.: 3. ADVENTNA NEDELJA, sv. Damaz I., papež.
• Ponedeljek, 12. 12.: Devica Marija iz Guadalupe. • Torek, 13. 12.: sv. Lucija, devica, mučenka.
• Sreda, 14. 12.: sv. Janez od Križa, duhovnik, cerkveni učitelj.
• Četrtek, 15. 12.: bl. Antonija Fabijan, Krizina Bojanc in druge drinske mučenke.
• Petek, 16. 12.: sv. Adelajda (Adela), kraljica. ZAČETEK BOŽIČNE DEVETDNEVNICE.
• Sobota, 17. 12.: sv. Janez de Matha, redovni ustanovitelj. Kvatrna sobota.
• Nedelja, 18. 12.: 4. ADVENTNA NEDELJA.

Dogodki pred nami 

• V nedeljo, 11. 12., bo pri sv. maši ob 16. uri pel zbor Anton Foerster.
• V ponedeljek, 12. 12., je večerna maša z večernicami za duše v vicah;po maši je srečanje za srednješolsko mladino.
• V torek, 13. 12., je večerna maša z večenicami; ob 18.30 pa je tudi katehumenat.
• V sredo, 14. 12., je ob 19.15 »mistagogija « – verouk za odrasle.
• V četrtek, 15. 12., je od 12.00–12.30 koncert sakralne glasbe v živo; ob 19.30 pa srečanje študentske skupine.
• V petek, 16. 12., bomo začeli z božično devetdnevnico. Devetdnevnica bo vključena v sveto mašo ob 9. uri, vsaj delno pa tudi v večerno mašo. Ob 15. uri je ura Božjega usmiljenja in sv. maša.
• V nedeljo, 18. 12., bomo ob 19.15 prisluhnili nastopu komornega zbora GLASIS.
• V ponedeljek, 19. 12., bomo začeli s celodnevnim spovedovanjem pred božičem.

Tečaj za preprečevanje padcev za kakovostno starost

V drugi polovici januarja bomo pripravili »Tečaj za preprečevanje padcev za kakovostno starost«. Zajema 12 srečanj, ki slonijo na učenju iz izkušenj. Kratek opis tečaja in prijavnico dobite v kiosku. Tečaj bo po programu Inštituta Antona Trstenjaka vodila Marija Boltar Šavli. Informacije dobite tudi na spletnem naslovu http://stolnica.com

Misel tedna 

Papež Frančišek pri homiliji 6. decembra 2016: »Naj nam Gospod dá milost, da bomo božič pričakovali s svojimi notranjimi ranami, svojimi grehi, da jih bomo iskreno priznali, da bomo čakali moč Boga, ki nas prihaja tolažit, ki prihaja z močjo, vendar s svojo silno nežnostjo in ljubkovanjem, ki prihaja iz njegovega srca, ki je tako zelo dobro, da je dal življenje za nas. Vir: http http: /sl.radiovaticana.va/news/2016/12/06/

Ni komentarjev:

Objavite komentar