sobota, 31. oktober 2015

Teden Božje Besede 1. 11. - 8. 11. 2015

Ob praznični Besedi: (Mt 5,1–12a)

Blagri so zelo primeren evangelij za praznik vseh svetih. Oblikoval jih je Jezus sam, zato je gotovo
uporabil tiste izraze, ki so za njihovo razumevanje najbolj primerni. Sveti so zelo drugačni, kot jih srečamo v raznih poznejših življenjepisih, saj so močno zaznamovani s takratno kulturo in zgodovino.

Svetniške osebe velikokrat nimajo na sebi nič ali le malo človeškega. Zdijo se nam kot nekakšni profesionalni športniki, ki z nami, »amaterskimi športniki«, nimajo tako rekoč nič skupnega. Toda v resnici ni tako, saj so svetniki najbolj »človeški« od vseh ljudi. Svetnik – to je vsekakor vsebinsko
izredno globoka beseda, pregloboka za nas.

V bistvu jo je mogoče pravilno razumeti le tedaj, če priznamo Bogu popolno svetost. Mi namreč nikoli nismo »sveti« v polnem pomenu besede. Prepogosto smo zaradi greha razdvojeni in včasih duhovno mrtvi. Po čem pa kljub temu lahko spoznamo, da je nekdo svetnik? Pri prvi razglasitvi svetnikov, ki jo je izvedel Jezus sam (Rim še ni dajal zadnje besede), je bilo glavno merilo to, kdo je v zadostni meri pomagal ubogim, revnim ljudem.

Kaj je tisto, zaradi česar sem bogat? Kaj me bogati? Kaj me osrečuje? Zakaj sem ubog? Naj zveni še tako paradoksalno: Morda so moje prazne roke, moje po ljubezni hrepeneče srce moje edino in pravo
bogastvo! Lastna revščina me odpira Bogu, ki biva v bližnjem. Moje bogastvo in to, kar imam za bogastvo, pa me morda zapira, da ne vidim bogastva, ki je v mojem bližnjem.

»Ne rabim nikogar, tudi Boga ne.« To so najbolj značilne besede današnjega človeka. Vrednostno so povsem nasprotne Jezusovim blagrom. Jezusove besede gradijo, človeške pogosto rušijo! Najprej se moramo potruditi, da bi se vživeli v položaj revnih, potem se bomo morda zmogli, po papeževih
besedah, spreobrniti k revnim. Le tako bomo morda zopet uzrli izgubljeno Božje obličje.
dr. Peter Kvaternik

Župnikova beseda

»In večna Luč naj jim sveti«. Foto JoPl
Cenjeni stolniški farani in obiskovalci! Če kdaj, bi vas lahko ob prazniku vseh svetih lahko nagovoril tudi takole: »Spoštovani svetniški kandidati!« Da, sestre in bratje, vsi smo poklicani k svetosti. Saj ne, da svetost lahko dosežemo z lastno močjo, ker je predvsem milostni dar Boga, ki je človeka ljubeči Bog, ampak pomembno je, da se na milostne darove odzivamo in naredimo ne samo to, kar »veleva nam stan«, ampak tudi to, kar »mož je storiti dolžan« in seveda tudi ženska.

Verujemo namreč, in to pri vsem prazničnih in nedeljskih mašah ter pred molitvijo rožnega venca izpovedujemo, v »vstajenje mesa«, »v večno življenje«, »in pričakujemo vstajenje mrtvih in življenje v prihodnjem veku«. Kakšna sreča je imeti dar vere! Vedeti, da življenje ni le nekajdesetletno
tavanje in blodenje po planetu Zemlja, na katerega nas je vrgla usoda, ampak da smo po volji Boga iz ljubezni matere in očeta rojeni v svet večnosti, je res velik dar. Ničesar, kar je dobro in iz ljubezni mišljeno, spregovorjeno ali narejeno, čas ne zabriše, ker nosi v sebi kal v/Večnega in odsev p/Presežnega.

Ob spominu na naše pokojne prednike in vse rajne vas lepo vabim, da se jih prvenstveno spominjajmo v dobrem, se zgledujmo po njihovih vrlinah in krepostih in se učimo iz njihovih napak, v želji, da jih ne bi »na lastni koži« ponavljali. Pravimo, da jih nosimo v svojih srcih. Izročimo torej
svoja srca Bogu v teh dneh in zanje radi molimo. Prav je, da primerno okrasimo grobove in prav je,
da prižgemo kakšno svečo. Še bolj prav pa bi bilo, da bi namesto velikega števila sveč našim rajnim
podarili obilje molitev in zanje darovali tudi svete maše. Pravimo, da molimo za duše v vicah. Morda
stanje duš v vicah lepše opredelita tuja izraza: čistilište, purgatory. Molimo zanje. V Kristusu, križanem in vstalem, je naše upanje in je naša moč!
župnik Jože

Oznanila

  • Ned 1. 11. • VSI SVETI, slovesni in zapovedani praznik. Ob 9.00 mašuje škof AntonJamnik.
    Najsvetejše, foto JoPl
    Uro pred večerno mašo, torej ob 17.30, bomo molili vse štiri dele rožnega vencaza rajne, zato pobožnost ob 15.30 odpade.Nadškofova maša na ljubljanskih Žalah je vcerkvi Vseh svetih ob 15.00, nato pa molitvena grobovih.Raz 7,2–4.9–14; 1 Jan 3,1–3; Mt 5,1–12a.
  • Pon 2. 11. • SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH. Večernice so združene z večerno mašo, ki je za duše v vicah. Job 19,1.23–72a; Rim 5,5–11; Jn 6,37–40.
  • Tor 3. 11. • sv. Viktorin Ptujski, škof in mučenec.Večerna maša je združena z večernicami.Ob 20. uri je katehumenat.Rim 12,5–16a; Lk 14,15–24.
  • Sre 4. 11. • sv. Karel Boromejski, škof.Rim 13,8–10; Lk 14,25–33.Čet 5. 11. • sv. Zaharija in Elizabeta, starši Janeza Krstnika. 
  • PRVI ČETRTEK. Povečerni maši bo molitev za nove duhovne poklice. Zvečer srečanje za študente.Rim 14,7–12; Lk 15,1–10.Pet 6. 11. • sv. Lenart, opat. 
  • PRVI PETEK.Molitvena ura pred Najsvetejšim ob 8.30 sposvetitvijo Jezusovemu srcu, ob 15.00 bo molitvena ura Božjega usmiljenja.Rim 15,14–21; Lk 16,1–8
  • Sob 7. 11. • sv. Engelbert, škof. PRVA SOBOTA. Ob 8.30 bo molitvena ura predNajsvetejšim s posvetitvijo Marijinemu brezmadežnemu srcu.Rim 16,3–9.16.22–27; Lk 16,9–15.
  • Ned 8. 11. • 32. nedelja med letom – ZAHVALNA. Pri vseh mašah se Bogu zahvalimo za prejete dobrote in, če je le mogoče,zapojemo tudi ZAHVALNO PESEM.

Iz življenja župnije

V nedeljo, 25. oktobra, ob 16. uri nas je pri sveti maši in z nekaj pesmimi po njej za lepoto nebeškega navduševal zbor Ladka Korošca iz Zagorja.
Zbor Ladko Korošec, foto JoPl

Misel tedna:

Kristus je naše upanje..., foto JoPl
Papež Frančišek o realnosti vere: Obstaja »’duhovnost privida’, ko lahko hodimo skozi puščave človeštva, ne da bi videli to, kar je res, ampak to, kar hočemo videti. Sposobni smo ustvariti vizijo sveta, a ne sprejmemo tega, kar nam Gospod postavlja pred oči. Vera, ki se ne zna zakoreniniti v življenje ljudi, postane suha in namesto oaze ustvarja druge puščave.« (vir: http://sl.radiovaticana.va/news/2015/10/25/w)

 

Dogodki pred nami

  • ROŽNI VENCI ZA RAJNE: V nedeljo, na praznik vseh svetih, 1. novembra, bomo ob 17.30
    Usmiljen kot oče
    molili vse štiri dele rožnega venca. 
  • POPOLNI ODPUSTEK ZA DUŠE V VICAH: Cerkev naklanja v prvih osmih dneh novembra popolni odpustek za duše v vicah, če 
  • prejmemo zakrament svete spovedi,
  • pobožno prejmemo sveto obhajilo, 
  • obiščemo pokopališče, molimo za pokojne ter molimopo namenu svetega očeta vsaj vero in očenašter nismo navezani na noben greh. 
  • Pravtako je mogoče v dobro duš v vicah prejetiodpustek v vseh cerkvah in javnihkapelah 1. in 2. novembra ter na prejšnjo ali naslednjo nedeljo, česmo bili pri sveti spovedi in obhajiluter molimo po namenusvetega očeta
MOLITEV ZA RAJNE: v kiosku ali zakristiji VZEMITE »zgibanko« Molitev za rajne, ki ima dva dela. Na prvem je podoba Križanega iz stolnice, drugi del pa lahko odtrgate, napišete nanj imena
rajnih, za katere želite, da molimo, in ga z darom v ovojnici oddate v kiosku, zakristiji ali pisarni. Iz zbranih darov bomo vsak ponedeljek ob 18.30 darovali sveto mašo za duše v vicah.

PRVI ČETRTEK: Četrtek pred prvim petkom je posvečen molitvi za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov. Po večerni maši bomo imeli molitev pred Najsvetejšim.
PRVI PETEK: Častimo Jezusa in njegovo presveto Srce. Ob 8.30 bo molitvena ura z izročitvijo Srcu Jezusovemu. Ob 15.00 pa je molitvena ura Božjega usmiljenja, ki ji sledi sveta maša.
PRVA SOBOTA: Posebej častimo Marijo, se ji priporočamo in se ji izročamo. Ob 8.30 je molitvena ura pred Najsvetejšim z izročitvijo Marijinemu brezmadežnemu srcu. Ob 16.00 je maša za domovino.

TBB - stolniška oznanila izdaja Stolni župnijski urad.

Odgovarja Jože Plut, župnik. Dolničarjeva 1, Ljubljana.
joze.plut@rkc.si / 031-673-111
http://www.stolnica.com/

Ni komentarjev:

Objavite komentar